Benzoesan sodu – w czym występuje? Właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Benzoesan sodu spożyty w nadmiarze może mieć szkodliwe działanie na organizm. Przede wszystkim powoduje podrażnienie śluzówki żołądka i wywołuje reakcje alergiczne. Mimo to posiada szerokie zastosowanie, nie tylko w przemyśle spożywczym.

Benzoesan sodu to jeden z najczęściej stosowanych konserwantów żywności. Jego zadanie polega na wydłużeniu terminu przydatności produktów do spożycia w wyniku hamowania rozwoju szkodliwych grzybów i bakterii. Oprócz zastosowania w przemyśle spożywczym benzoesan sodu wykorzystywany jest powszechnie w kosmetyce i farmacji. Jego powszechne użycie przyczynia się do chemizacji środowiska życia człowieka.

Co to jest benzoesan sodu?

Benzoesan sodu to organiczny związek chemiczny o wzorze sumarycznym C6H5COONa. Jest to sól sodowa kwasu benzoesowego, która stosowana jest powszechnie jako konserwant do żywności. Został jej nadany kod chemicznego dodatku do żywności E211, który znajduje się w wykazie substancji zatwierdzonych przez Komisję Europejską. Posiada pozytywną ocenę Komitetu Ekspertów FAO/WHO do spraw Dodatków do Żywności. Metabolizowany jest w wątrobie i usuwany z organizmu wraz z moczem. Nie gromadzi się w ludzkim ciele.

Benzoesan sodu wykazuje m.in. właściwości bakteriostatyczne (hamuje rozmnażanie się bakterii, w tym głównie masłowych, octowych czy mlekowych) i fungistatyczne (hamuje rozmnażanie się komórek grzyba, zwłaszcza drożdży i pleśni). Aktywność benzoesanu sodu zwiększa obecność kwasu sorbinowego, dwutlenku siarki, soli kuchennej, dwutlenku węgla i cukru spożywczego. Benzoesan sodu ma postać białego proszku lub granulek o słodkawym smaku. Jest bezzapachowy i dobrze rozpuszcza się w wodzie.

Co to jest GMO? Dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film: Co to jest GMO? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Benzoesan sodu – otrzymywanie

Na skalę przemysłową benzoesan sodu uzyskuje się syntetycznie. W przemyśle otrzymuje się go z toluenu. Z kolei naturalny benzoesan sodu można znaleźć m.in. w jagodach, śliwkach, żurawinie, jabłkach, borówkach, malinach, cynamonie, grzybach, goździkach i mleku oraz niektórych produktach mlecznych.

Zastosowanie benzoesanu sodu w przemyśle spożywczym

Benzoesan sodu posiada bardzo duże zastosowanie. Po pierwsze znany jest jako konserwant, który używany jest w celu zahamowania niekorzystnych procesów zachodzących w żywności, powodujących jej psucie i obniżających jej jakość. Wpływa zarówno na poprawę smaku i wyglądu, jak i na trwałość produktów spożywczych.

Powszechnie panuje pogląd o szkodliwości benzoesanu sodu. Chodzi zwłaszcza o połączenie benzoesanu sodu i witaminy C, które daje w efekcie benzen. Jest to jedna z najbardziej rakotwórczych substancji. Działa neurotoksycznie, powoduje uszkodzenie szpiku i jest przyczyną leukemii, działa genotoksycznie, osłabia system odpornościowy, wywołuje również zaburzenia w układzie rozrodczym. Ponadto zdaniem niektórych specjalistów benzoesan sodu jest odpowiedzialny za niszczenie DNA w mitochondriach komórek. 

Panuje także pogląd, że spożycie benzoesanu sodu wpływa na występowanie symptomów ADHD u dzieci, które objawiają się przerywaniem cudzych wypowiedzi, gadatliwością, wierceniem się, wzburzeniem z błahej przyczyny (impulsywnością), niepokojem, nadpobudliwością ruchową i problemami z koncentracją. Dodatki do żywności nie powinny być szkodliwe, jeśli producenci nie stosują ich w nadmiarze. Benzoesan sodu uważany jest za nieszkodliwy, jeśli nie zostanie przekroczona jego dozwolona dawka dziennego spożycia, która wynosi 5 mg na kg masy ciała.

Wykorzystuje się go do konserwacji produktów spożywczych, takich jak:

  • aromatyzowane napoje bezalkoholowe, soki owocowe, napoje gazowane;
  • margaryny, oliwki i produkty z udziałem oliwek;
  • niskocukrowe dżemy, galaretki, przeciery, marmolady i inne produkty niskokaloryczne czy bez dodatku cukru;
  • kandyzowane lub lukrowane owoce i warzywa;
  • sosy, marynaty, majonezy, sery, koncentrat pomidorowy, gumy do żucia;
  • ekstrakt słodowy w piekarnictwie;
  • galareta mięsna, konserwy rybne.

Czy żywność GMO jest bezpieczna dla zdrowia? Zobacz nasz film i poznaj opinię eksperta

Zobacz film: Czy żywność GMO jest bezpieczna dla zdrowia? Źródło: Dzień Dobry TVN.

    Inne zastosowania benzoesanu sodu

    Benzoesan sodu można znaleźć także w kosmetyce. Stanowi składnik produktów do codziennej higieny, a zwłaszcza płynów do płukania ust i past do zębów. Ponadto posiada zastosowanie w farmacji. Benzoesan sodu znajduje się w syropach na kaszel dla dzieci. Jest składnikiem środków pomocniczych wykorzystywanych w badaniach diagnostycznych wątroby. Znajduje się w lekach o działaniu odkażającym i wykrztuśnym.

    Benzoesan sodu wykorzystywany jest do produkcji płynów chłodniczych i w pirotechnice do produkcji mieszanin świszczących. Jest także składnikiem zapobiegającym korozji w płynach do przechowywania narzędzi chirurgicznych. Został wpisany do rejestru dodatków paszowych jako produkt należący do grupy funkcjonalnej dodatków do kiszonki dla wszystkich gatunków zwierząt.

    Uczulenie na benzoesan sodu – objawy

    Benzoesan sodu może powodować reakcje alergiczne, gdyż nasila wydzielanie histamin. Uczulenie na tę substancję może dawać takie objawy, jak: nasilenie objawów astmy, podrażnienie przewodu pokarmowego, wzdęcia, nudności, biegunka, zaparcia, podrażnienia skóry, oczu i śluzówki nosa, a nawet wstrząs anafilaktyczny.

    Jego spożycie powinny ograniczyć niemowlęta, ciężarne kobiety, matki karmiące, osoby w podeszłym wieku i osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego oraz uczulone na aspirynę.

    Zobacz film: Jedzenie ze stacji benzynowej. Źródło: Wiem, co jem

    Bibliografia:

    1. Chruściel T., Gibiński K., Leksykon leków, Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 1991.

    2. Nawrot A., Encyklopedia Biologia, Kraków, Wydawnictwo GREG, 2006.

    3. Jędra M., Starski A., Gawarska H., Sawilska-Rautenstrauch D., Występowanie benzenu w napojach bezalkoholowych, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”, 2008, XLI(3), s. 382–388.

    4. Deska M., Substancje decydujące o smaku, „PRACE NAUKOWE Akademii im. Jana Długosza w Częstochowie”, 2009, XIII, s. 17–28.

    5. Tymoszuk E., Szpakowska M., Dodatki do żywności w świetle polskich i unijnych unormowań prawnych, „Zarządzanie i Finanse”, 2012, 3(2), s. 224–236.

    6. Gajda-Wyrębek J., Jarecka J., Kuźma K., Beresińska M., Zawartość barwników mających szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci w wybranych środkach spożywczych, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”, 2011, XLIV(3), s. 760–767.

    7. Borawska M.H., Konserwanty w żywności: Kwas benzoesowy i jego pochodne, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”, 2005, 38, s. 361–363.

    Data aktualizacji: 29.06.2018,
    Opublikowano: 03.04.2018 r.

    Polecamy

    Komentarze (0)

    Trwa dodawanie...
    Komentarz dodany!
    Komentarz nie mógł zostać dodany
    Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

    Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

    Czytaj więcej
    Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

    Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

    Czytaj więcej
    Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

    Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

    Czytaj więcej
    Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

    Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

    Czytaj więcej
    Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

    Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

    Czytaj więcej
    O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

    Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

    Czytaj więcej
    Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

    Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

    Czytaj więcej
    Aronia — superfood na wsparcie odporności 

    Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

    Czytaj więcej
    To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

    Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

    Czytaj więcej
    Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

    Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

    Czytaj więcej