Bakterie Listeria w mrożonych warzywach. Niektóre partie produktu wycofane ze sprzedaży

Fot. VictoriaBee / Getty Images

Europejska Agencja Standardów Żywności poinformowała, że w mrożonych warzywach wykryto bakterie Listeria monocytogenes, które do połowy czerwca doprowadziły do śmierci co najmniej dziewięciu osób.

Najprawdopodobniej źródłem zatruć Listerią była mrożona kukurydza. Od połowy czerwca zgłoszono 47 przypadków zatruć groźną bakterią, z czego 9 pacjentów zmarło. Do zatruć dochodziło w Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii. Bakterie Listeria zostały wykryte w mrożonych warzywach wyprodukowanych przez tę samą węgierską firmę w latach 2016-2018.

Więcej na ten temat znajdziecie na TVN24.pl: Śmiertelnie groźna bakteria w mrożonych warzywach. Ostrzeżenie

Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie, w którym przypomina, by mrożone produkty zawsze poddawać obróbce chemicznej po rozmrożeniu. 

Listerioza - co to za choroba?

Listerioza to choroba, którą wywołują bakterie Listeria monocytogenes. Zwykle znajdziemy je w produktach mlecznych niepasteryzowanych (np. serach pleśniowych), na nieumytych owocach i warzywach, w surowym mięsie i rybach oraz w owocach morza. Bakterie te mogą znajdować się także w mrożonkach, dlatego bezwzględnie należy poddawać je obróbce chemicznej po rozmrożeniu.

Osoby zdrowe nie powinny obawiać się listeriozy - choroba atakuje ludzi starszych, niemowlęta, kobiety w ciąży i dla nich stanowi poważne zagrożenie. U osób zdrowych objawem może być gorączka i biegunka, trwające do trzech dni. 

U osób z grupy ryzyka bakterie Listerii przenikają przez ściany jelita grubego do krwioobiegu, a następnie wraz z prądem krwi – do ośrodkowego układu nerwowego. Prowadzi to do bakteriemii (czyli obecności bakterii we krwi) i posocznicy, a także do zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych i mózgu, powstawania ropni mózgu, zapalenia stawów i kości, mięśnia sercowego, otrzewnej czy płuc.

Listerioza jest szczególnie groźna dla kobiet ciężarnych. Więcej na ten temat znajdziecie tutaj: Listerioza w ciąży – objawy, badania w kierunku listerii

Jeśli jesteście ciekawi, jak można uniknąć zarażenia się Salmonellą, to koniecznie zobaczcie:

Zobacz film: Co zrobić, aby nie zarazić się Salmonellą? Źródło: Wiem co jem


Opublikowano: 10.07.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej