Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Fot. glebchik / Getty Images

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Bakłażan jest powszechnie używany w kuchni i może być przyrządzany na rozmaite sposoby. Wykorzystuje się go jako składnik leczo, grilluje czy zapieka. Stanowi bazę dla dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Bakłażan to źródło błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy, których najwięcej jest w jego skórce. To znakomity afrodyzjak, obniża ciśnienie tętnicze krwi i poziom cholesterolu LDL.

Bakłażan – pochodzenie i wygląd

Bakłażan, znany też jako oberżyna, to zwyczajowa nazwa owocu psianki podłużnej (z łac. Solanum melongena), czyli rośliny z rodzaju psianka i rodziny psiankowatych. Nieco mniej popularne określenia stanowią jajko krzewiaste, gruszka miłosna, bakman. Roślina pochodzi z Egiptu, Indii, Arabii, Afryki, zaś jej uprawa w Polsce wymaga zapewnienia specjalnych warunków mikroklimatycznych.

Bakłażan – wartości zdrowotne

Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma cenne właściwości zdrowotne. Na szczególną uwagę zasługuje jej działanie antyoksydacyjne, które zawdzięcza zwłaszcza nasunin. Ten przeciwutleniacz wspomaga usuwanie z organizmu wolnych rodników, które przyspieszają proces starzenia skóry. Innym antyoksydantem zawartym w skórce bakłażana jest antocyjanami, który obniża ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Dodatkowo wykazuje właściwości antyalergicznie, przeciwwrzodowe, przeciwgrzybicze. Oberżyna wpływa też pozytywnie na układ krążenia – zapobiega krwawieniom oraz obniża poziom ciśnienia tętniczego krwi i tzw. złego cholesterolu LDL. Działa detoksykacyjnie przez co jej spożywanie zaleca się zwłaszcza podczas antybiotykoterapii. Ze względu na sporą zawartość błonnika pokarmowego poprawia przemianę materii i wspomaga proces odchudzania. Dzięki zawartości flawonoidów działa rozkurczowo i rozluźniająco na układ trawienny. Bakłażan to też afrodyzjak. Jego miąższ zawiera argininę, która wspomaga potencję i poprawia sprawność seksualną.

Bakłażan – wartości odżywcze

Bakłażan to lekkostrawny i niskokaloryczny owoc, gdyż 100 g dostarcza tylko 24 kcal, 0,98 g białka, 0,18 g tłuszczu, 5,88 g węglowodanów, 3,4 g błonnika pokarmowego. Bakłażan stanowi doskonałe źródło witamin, w tym: A, E, C, K, B1, B2, B3, B5, B6, B9. Zawiera również sporo składników mineralnych, takich jak: potas, fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo, mangan, cynk, miedź, selen.

Bakłażan – przepisy

Bakłażan jest powszechnie wykorzystywany w sztuce kulinarnej. Stanowi istotny składnik wielu potraw mięsnych, jak i wegetariańskich. Jak zatem przygotować bakłażana? Używa się go do zapiekanek, jak grecka moussaka, warzywnych gulaszy, jak leczo, sosów do spaghetti. Doskonale smakuje zapiekany czy grillowany. Bakłażany można też zamarynować.

Zobaczcie przepisy na zdrowe potrawy bez użycia soli, które przygotowywano w programie 36,6:

Zobacz film: Zdrowe przepisy bez soli przygotowywane w programie 36,6. Źródło: 36,6

Bakłażan faszerowany

Pierwszą propozycją jest bakłażan faszerowany mozzarellą i pomidorami. Składniki: 1 bakłażan, 1 czerwona cebula, 1 mozarella, 2 łyżki oliwy, 5 pomidorów koktajlowych, 1 ząbek czosnku, szczypta soli i papryki chili, kilka listków bazylii. Po umyciu bakłażana przekrawa się wzdłuż na pół i wydrąża środek. Następnie miąższ, jak i resztę bakłażana soli się i odkłada na kwadrans, po czym opłukuje się z soli i osusza. Takie działanie zapewni, że oberżyna nie stanie się gorzka. Na patelnię wlewa się oliwę, dodaje pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i chili. Po zeszkleniu dodaje się pokrojony w kostkę miąższ i bazylię. Tak przygotowanym farszem wypełnia się połówki bakłażana i piecze przez około 30 minut w temperaturze 180ᵒC. Po upływie 25 minut danie wyciąga się na chwilę, żeby dodać pokrojoną w plastry mozzarellę i podzielone na pół pomidory koktajlowe. Bakłażan nadziewany może być także wieprzowym mielonym mięsem z pomidorami, ryżem i kurczakiem, boczkiem i pieczarkami.

Grillowany bakłażan

Grillowane bakłażany są bardzo częstą przystawką podczas letnich spotkań. Do ich przygotowania potrzebne są: 1 bakłażan, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki rozgniecionego czosnku, szczypta soli, oregano, tymianku, czarnego pieprzu. Na początku przyrządza się marynatę. Należy zmieszać ze sobą wszystkie wyżej wymienione składniki oprócz bakłażana. Oberżynę po umyciu kroi się wzdłuż w plastry o grubości około 1 cm. Każdy z nich smaruje się marynatą i odkłada na 10–15 minut. Po tym czasie kładzie się na rozgrzanego grilla i grilluje przez 7 minut każdą ze stron. Na 3–4 minuty przed ściągnięciem z grilla na bakłażana można położyć starty żółty ser.

Smażony bakłażan

Bakłażana można przyrządzić też z patelni. Po umyciu i pokrojeniu wzdłuż w plastry o grubości około 1 cm bakłażana zanurza się w roztrzepanym jajku i obsypuje bułką tartą, a następnie kładzie na rozgrzanej patelni z oliwą. Niestety smażony bakłażan jest ciężkostrawny i kaloryczny, ponieważ doskonale wchłania tłuszcz.

Pasta z bakłażana

Kolejną propozycją jest pasta z bakłażana, do przyrządzenia której potrzebne są: 1 bakłażan, 2 ząbki czosnku, szczypta soli i pieprzu, ½ łyżeczki oliwy. Bakłażana po umyciu i osuszeniu piecze się przez około 15 minut w piekarniku w temperaturze 180ᵒC. Po ostudzeniu łyżką wydrąża się miąższ, do którego dodaje się czosnek i przyprawy, a następnie blenduje się na gładką masę.

Data aktualizacji: 26.08.2022,
Opublikowano: 26.08.2022 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej