Bądź locavore, żyj dłużej i płać niższe rachunki! Co oznacza locavore?

Getty Images/nd23000

Locavore to określenie osoby, która wybiera lokalne produkty od okolicznych dostawców. To nowy trend żywieniowy, który przynosi wiele korzyści zdrowotnych oraz wspiera równowagę środowiska. Co zyskujemy będąc locavore?

Locavore – co to?

Locavore to trend żywieniowy, który bazuje na powrocie do korzeni i jedzeniu lokalnych oraz sezonowych warzyw i owoców.

Autorką tego określenia jest Jessica Prentice - popularyzatorka ekologicznego żywienia. Jej pojęcie „locavore” szybko zdobyło dużą popularność i w 2007 roku zostało uznane za „słowo roku” przez amerykański słownik wydawnictwa Oxford University Press. Ruch, który zrodził się w Stanach Zjednoczonych jest powszechnie rozumiany jako działanie na rzecz rozpowszechnienia zrównoważonego rozwoju i świadomości ekologicznej.

Jakie korzyści daje bycie locavore?

  • Ograniczenie emisji CO2 do atmosfery
  • Spadek zużycia paliwa i prądu
  • Wsparcie polskich rolników, sadowników i dostawców
  • Żywność od lokalnych rolników dostępna  w sklepach jest świeższa
  • Twoja dieta jest świeża i bogatsza w witaminy, minerały i składniki odżywcze
Zobacz także video: Co warto kupować prosto od rolnika?

Dzięń Dobry TVN

Jak zostać locavore? To proste?

  • Rób zakupy u lokalnych dostawców lub w sklepach z lokalną żywnością
  • Idź na zakupy z listą potrzebnych produktów
  • Nie kupuj na zapas
  • Sprawdzaj etykiety produktów i terminy przydatności do spożycia

Zobacz także video: Wszystko co musisz wiedzieć o byciu locavore

x-news

Data aktualizacji: 25.02.2020,
Opublikowano: 20.02.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej