Bądź locavore, żyj dłużej i płać niższe rachunki! Co oznacza locavore?
Getty Images/nd23000
Locavore to określenie osoby, która
wybiera lokalne produkty od okolicznych dostawców. To nowy trend żywieniowy, który
przynosi wiele korzyści zdrowotnych oraz wspiera równowagę środowiska. Co
zyskujemy będąc locavore?
Locavore – co to?
Locavore to trend żywieniowy, który
bazuje na powrocie do korzeni i jedzeniu lokalnych oraz sezonowych warzyw i
owoców.
Autorką tego określenia jest Jessica
Prentice - popularyzatorka ekologicznego żywienia.
Jej pojęcie „locavore” szybko zdobyło dużą popularność i w 2007 roku
zostało uznane za „słowo roku” przez amerykański słownik wydawnictwa Oxford University Press. Ruch, który
zrodził się w Stanach Zjednoczonych jest powszechnie rozumiany jako działanie
na rzecz rozpowszechnienia zrównoważonego rozwoju i świadomości ekologicznej.
Jakie korzyści daje bycie locavore?
Ograniczenie emisji CO2 do atmosfery
Spadek zużycia paliwa i prądu
Wsparcie polskich rolników, sadowników
i dostawców
Żywność od lokalnych rolników
dostępnaw sklepach jest świeższa
Twoja dieta jest świeża i bogatsza w
witaminy, minerały i składniki odżywcze
Zobacz także video: Co warto kupować prosto od rolnika?
Dzięń Dobry TVN
Jak zostać locavore? To proste?
Rób zakupy u lokalnych dostawców lub w
sklepach z lokalną żywnością
Idź na zakupy z listą potrzebnych
produktów
Nie kupuj na zapas
Sprawdzaj etykiety produktów i terminy przydatności do spożycia
Zobacz także video: Wszystko co musisz wiedzieć o byciu locavore
x-news
Autor:
Redakcja TVN
Data aktualizacji: 25.02.2020,
Opublikowano: 20.02.2020 r.
Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają.
Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego?
Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?
Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik?
Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?
Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?
Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?
Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?