Babka lancetowata: na infekcje, zranienia i dolegliwości żołądkowe
undefined undefined/getty images
Babka lancetowata to żaden chwast. To remedium na wiele dolegliwości. Ma właściwości przeciwzapalne, łagodzi podrażnienia i przyspiesza gojenie się ran. Dlatego powinna znajdować się w każdej domowej apteczce.
Babka lancetowata – gdzie ją zbierać?
Babka lancetowata, zwana też języczkami polnymi, to popularna roślina, którą możemy spotkać na trawnikach, polach, parkach, w przydomowych ogródkach. Babkę lancetowatą wyróżniają długie, wąskie i spiczaste liście. Babka kwitnie od maja do września – to najlepszy czas na jej zbiory. Następnie zebrane liście babki należy ususzyć. By nie straciły swojego zielonego koloru (to w nim jest wiele cennych właściwości) susząc liście babki warto układać je jedne na drugim w suchym i zacienionym miejscu.
Babka niezawodna na rany i otarcia
Na skaleczenie, zdarte kolano, siniaki - plaster z babki lancetowatej to idealny środek na wszelkie zranienia. Wystarczy rozetrzeć lub rozgnieść liście babki, przyłożyć do rany, a następnie owinąć bandażem. Dzięki swoim właściwościom przyspieszającym gojenie się ran, po kilku godzinach opuchlizna, stłuczenie czy rozcięcie wygląda o wiele lepiej, a skóra zaczyna się regenerować.
Babka lancetowata na infekcje
Babka lancetowata świetnie się sprawdza w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, w tym uciążliwego kaszlu. Z babki można przygotować między innymi syrop wykrztuśny. Wystarczy rozdrobnić 100 gramów liści babki, zalać 100 ml wody i zmiksować na gładką masę. Następnie otrzymaną masę przecieramy przez gazę i dodajemy 100 gram cukru i gotujemy. Syrop z babki lancetowatej dobrze rozrzedza zalegający śluz i oczyszcza drogi oddechowe. Należy spożywać jedną łyżeczkę syropu kilka razy dziennie.
Babka na problemu żołądkowo-jelitowe
Napar z babki lancetowatej sprawdzi się w przypadku nieżytu żołądka, wrzodów, a także doskwierających zaparć. Leczniczą herbatkę przygotujemy zaparzając jedną łyżeczkę suszu gorącą wodą. Napar jest gotowy do wypicia po kilku minutach.
Zobacz film: Zioła w apteczce
źródło: Dzień Dobry TVN
Autor:
Magdalena Gudowska
Data aktualizacji: 24.06.2020,
Opublikowano: 24.06.2020 r.
Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają.
Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego?
Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?
Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik?
Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?
Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?
Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?
Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?