Sok z aronii obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Dlaczego jeszcze warto go pić? 

Fot. gojak / Getty Images

Aronia ma cierpki smak i intensywną barwę. Sok z aronii jest połączeniem tego, co najlepsze w zielonej herbacie i czerwonym winie, czyli antyoksydantów i polifenoli. Jego regularne picie zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych.

Krzew aronii pochodzi z Ameryki Północnej, ale obecnie jest szeroko rozpowszechniony w Europie, w tym także w Polsce. Co ciekawe, Polska jest największym producentem soków z aronii. O roślinie mówi się, że jest to połączenie tego, co najlepsze w zielonej herbacie i czerwonym winie, czyli antyoksydantów i polifenoli.

Aronia - właściwości odżywcze

Owoce aronii zawierają witaminy: C, PP, B2, B6, E i prowitaminę A oraz mikroelementy: rad, molibden, bor, żelazo, potas, wapń, magnez, oraz cynk i jod. Aronia jest bogata w antyoksydanty, które nie pozwalają organizmowi przyswajać substancji rakotwórczych. Obniżają ciśnienie, regulują pracę serca. Jeśli mierzymy wartości antyoksydacyjne soku z aronii, to okazuje się, że bije ona na głowę wszystkie owoce.

Aronia właściwości lecznicze

Aronia to bomba bioflawonoidowa. Związki wspomagają pracę serca oraz działanie witaminy C, która jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Pełni także funkcję helatacyjną, czyli zapobiega wchłanianiu metali ciężkich z powietrza. Warto także pamiętać, że regularne sięganie po aronię poprawia elastyczność naczyń, wzmacnia ich ściany, przez co mózg jest lepiej ukrwiony, reguluje się ciśnienie i polepsza wzrok. Duża ilość antyoksydantów w diecie może spowolnić procesy związane z utratą wzroku, chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej, zapobiega zaćmie i jaskrze. Aronia jest idealna dla seniorów, zwłaszcza w postaci soku, który znakomicie uzupełni zapotrzebowanie na wszystkie wartości odżywcze.

Ogromna ilość ludzi bierze statyny, czyli leki obniżające poziom cholesterolu we krwi i przeciwdziałające zawałom oraz udarom mózgu. Podawanie soku z aronii może zmniejszyć dawkę przyjmowanych statyn. Ile soku z aronii powinny wypijać dziennie osoby, które chorują na nadciśnienie tętnicze? Wystarczy szklanka soku dziennie, czyli 200 -250 ml.

Owoce aronii wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Regularne jedzenie aronii przyczynia się do licznych korzyści zdrowotnych na całe ciało, zwłaszcza przy chorobach neurologicznych, infekcjach bakteryjnych, miażdżycy czy cukrzycy.

Układ sercowo-naczyniowy a właściwości aronii

Zawartość antocyjanów w aronii powoduje, że ma ona korzystny wpływ na układ krążenia. Organiczne związki uszczelniają bowiem naczynia krwionośne oraz zapewniają naczyniom włosowatym odpowiednią sprężystość. Wprowadzenie do diety produktów bogatych w antyoksydanty, jak owoce aronii, jest w stanie spowolnić proces tworzenia się miażdżycy. Picie soku aroniowego zalecane jest także na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi lub dla osób w grupie zwiększonego ryzyka zawału serca.

Właściwości aronii a choroby nowotworowe i cukrzyca

Naturalnymi antymutagenami, chroniącymi przed chorobami nowotworowymi, są flawonoidy oraz antocyjany, które znajdują się w warzywach i owocach, w tym także aronii. Dlatego tak ważna jest odpowiednia dieta w diagnostyce chorób nowotworowych. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) z 2009 roku, wynika, że 30% przypadków zachorowania na raka spowodowanych jest czynnikami żywieniowymi. Antocyjany zwiększają szanse przeżycia komórek, które są narażone na oddziaływanie stresu oksydacyjnego. Kwasy fenolowe zawarte w owocach aronii blokują czynniki rakotwórcze. Dieta bogata w antyoksydanty zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego czy wystąpienia guza przełyku. Owoce aronii przez swoje lecznicze właściwości zmniejsza stężenie glukozy w moczu oraz krwi, dlatego polecane są cukrzykom.

Aronia właściwości i działanie przeciwzapalne oraz przeciwwrzodowe

W procesach zapalnych organizmowi towarzyszy enzym cyklooksygenazy 2. Antyoksydacyjne właściwości aronii powodują zmniejszenie jego aktywności, co tym samym zmniejsza stan zapalny w ciele człowieka. Sok z aronii mogą pić osoby z zapaleniem trzustki i wątroby, a także owrzodzeniem żołądka, gdyż zmniejsza on głębokość uszkodzeń błon śluzowych.

Aronia a ciężka choroba popromienna

Przetwory z aronii podawane w odpowiednich dawkach wykazują korzystny wpływ na osoby z ciężką chorobą popromienną, wywołaną promieniowaniem jonizującym. Owoce hamują generację wolnych rodników i białych krwinek. Właściwości promieniochłonne aronii wykorzystuje się również w kosmetyce, np. do produkcji żeli lub kremów ochraniających skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.

Suszona aronia – właściwości

W aptekach lub sklepach ekologicznych można kupić herbatę z suszonej aronii. Picie naparu poleca się, by: złagodzić dolegliwości trzustki i wątroby, wzmocnić naczynia krwionośne, obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, spowolnić procesy starzenia przy przeciwdziałać chorobom nowotworowym. Suszona aronia to także dobry dodatek do wina lub nalewki. Owocowa herbata jest dobry źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B.

Zobacz film i sprawdź dlaczego warto pić sok z aronii:

Zobacz film: Aronia owoc niezwykły. Źródło:  Dzień Dobry TVN.

Przetwory z aronii

Owoce aronii bardzo rzadko są jedzone na surowo, ze względu na cierpki i gorzki smak. Jednak po odpowiedniej obróbce możemy z nich uzyskać następujące przetwory: dżemy, konfitury, galaretki, soki, nalewki, konfitury czy susze owocowe. Sok z aronii można mieszać z wodą lub dodawać do herbaty.

Więcej o aronii i jej wpływie na nasze zdrowie znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Aronia na choroby cywilizacyjne. Źródło: Dzień Dobry TVN

Bibliografia:

  1. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2012, 6 (85), 21 – 30, Małgorzata Białek, Jarosława Rutkowska, Ewelina Hallmann, „Aronia czarnoowocowa (Aronia Melanocarpa) jako potencjalny składnik żywności funkcjonalnej;
  2. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLII, 2009, 1, str. 10 – 17, Joanna Sikora, Magdalena Markowicz, Elżbieta Mikiciuk-Olasik, „Rola i właściwości lecznicze aronii czarnoowocowej w profilaktyce chorób cywilizacyjnych”, Zakład Chemii Farmaceutycznej i Analizy Leków Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, Kierownik: prof. dr hab.E. Mikiciuk-Olasik;
  3. Medycyna Rodzinna Med Rodz 2015; 4(18): 179-181, Anna Banaś, Anna Korus, „Prozdrowotne właściwości owoców i przetworów z aronii”, Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Grzybów, Wydział Technologii Żywności, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja, Kraków.
Data aktualizacji: 05.09.2020,
Opublikowano: 05.09.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej