Amylaza trzustkowa: kiedy jest podwyższona? Jaka jest norma?

Fot. magicmine / Getty Images

Amylaza jest to enzym produkowany przez trzustkę, a wydzielany wraz z sokiem trzustkowym przez przewód trzustkowy do dwunastnicy. Amylaza jest również wydzielana przez ślinianki. Jest to enzym trawienny uczestniczący w trawieniu skrobi i innych cukrów złożonych.

Amylaza trzustkowa – przydatność kliniczna

Amylaza trzustkowa jest enzymem trawiennym wydzielanym przez trzustkę i ślinianki, uczestniczącym w trawieniu cukrów. W surowicy występuje 8 izoenzymów alfa-amylazy, które pochodzą z trzustki, ślinianek, ale również z przewodów mlecznych, jajników, jąder, błony śluzowej jelita cienkiego. Amylaza wydzielana jest z moczem. Na potrzeby kliniczne wykonuje się pomiar izoenzymu trzustkowego lub całkowitej aktywności amylazy. 

Pomiar poziomu amylazy trzustkowej jest wskazany w stanach świadczących o ostrym zapaleniu trzustki. Głównym objawem ostrego zapalenia trzustki jest nagły, niezwykle intensywny ból górnej i środkowej części brzucha. Wraz z pogorszeniem się stanu chorego pojawiają się gorączka, wymioty, zatrzymanie stolca i gazów. Zatrzymanie perystaltyki przewodu pokarmowego jest konsekwencją niedrożności porażennej jelit. Głównymi przyczynami ostrego zapalenia trzustki są spożywanie alkoholu i kamica pęcherzyka żółciowego. Może się jednak zdarzyć, że chory cierpi na przewlekłe zapalenie trzustki. Pomiar amylazy jest wskazany w stanach zaostrzenia choroby.

Zobaczcie, jakie funkcje pełni trzustka:

Zobacz film: Jakie funkcje pełni trzustka? Źródło: Dzień Dobry TVN

Kiedy występuje podwyższona amylaza trzustkowa?

Amylaza trzustkowa jest wykorzystywana przede wszystkim w stanach zapalnych trzustki, a konkretnie w ostrym zapaleniu i zaostrzeniach przewlekłego zapalenia trzustki. W ostrym zapaleniu trzustki wartość amylazy przekracza normy nawet 20 razy. Inne stany, w których dochodzi do podwyższenia wartości amylazy, to:

Amylaza a lipaza

Lipaza jest enzymem katalizującym reakcję nierozpuszczalnych w wodzie estrów glicerolu i długołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Metody oznaczenia lipazy i amylazy wpływają na wartości referencyjne tych enzymów trawiennych. Normy zawsze podane są na wyniku laboratoryjnym. Wzrost aktywności lipazy nie ma znaczenia rokowniczego, jednak utrzymuje się dłużej niż wzrost amylazy. Lipaza w przeciwieństwie do amylazy ma pełną swoistość narządową, wobec czego pozwala na pewne rozpoznanie ostrego zapalenia trzustki.

Amylaza a rak trzustki

Rak trzustki jest nowotworem złośliwym, do którego czynników ryzyka należą przede wszystkim przewlekłe zapalenie trzustki i palenie tytoniu. Objawy tej choroby są bardzo niecharakterystyczne. W momencie pojawienia się swoistych symptomów i rozpoznania rak trzustki często ma stadium zaawansowane, źle rokujące. Badania laboratoryjne służące diagnostyce raka obejmują wzrost poziomu bilirubiny, gamma-glutamylotransferazy (GGTP) i fosfatazy zasadowej (ALP) oraz rozpoznanie niedokrwistości i spadku poziomu albumin we krwi. Poziom amylazy nie ma znaczenia diagnostycznego w przypadku raka trzustki.

Czym jest insulina? Zobaczcie:

Zobacz film: Insulina - ratunek przed śmiercią. Źródło: 36,6


Data aktualizacji: 05.12.2018,
Opublikowano: 29.05.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Na czym polega stomatologia estetyczna?

Ciężko nie marzyć o pięknym uśmiechu. Obecne osiągnięcia w zakresie stomatologii estetycznej zapewniają ogromne możliwości korekty, rekonstrukcji, wizualnej poprawy uzębienia i jego stanu. Mowa tutaj chociażby o wybielaniu zębów, zakładaniu licówek i wielu innych zabiegach, które mają na celu nie tylko poprawę ich wyglądu, ale także pozytywnie wpływają na higienę jamy ustnej. Udając się do specjalisty, można bez obaw poprosić o konsultację w celu ustalenia, jakie zabiegi będą idealne również dla Ciebie.

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej