Amoniak – jakie są jego właściwości? Czy jest szkodliwy?

Fot: Mara Zemgaliete / stock.adobe.com

Amoniak to związek odkryty już w starożytności, który wykorzystuje się między innymi do nawożenia pól, produkcji tkanin i farb do włosów, czyszczenia domu, a nawet pieczenia ciast. Warto znać jego wszechstronne zastosowanie.

Amoniak jest bardzo szkodliwą substancją. Korzystając z niego, powinno się znać podstawowe środki ostrożności i objawy zatrucia amoniakiem.

Co to jest amoniak i jakie ma właściwości?

Amoniak to nieorganiczny związek zbudowany z azotu i wodoru. Jego pierwszej syntezy dokonano w starożytnym Egipcie z wielbłądziego łajna, nieopodal świątyni Amona – stąd wzięła się jego nazwa.

Amoniak jest bezbarwnym, palnym i łatwo rozpuszczalnym w wodzie gazem (amoniak w płynie). Jego zastosowanie w przemyśle i rolnictwie jest bardzo szerokie. Powszechnie wiadomo, że używa się go w nawozach sztucznych, ale wykorzystywany jest także przy produkcji tkanin, materiałów wybuchowych i w urządzeniach chłodniczych. Gaz ten jest składnikiem stosowanych dawniej soli trzeźwiących. Wykorzystywany jest również jako komponent farb do włosów. Może być także używany w domu.

Zobacz także: Jak farbować włosy w domu? Poradnik, naturalne metody, przeciwwskazania do farbowania

Należy jednak pamiętać, że amoniak jest silną trucizną, która wdychana w większych stężeniach i przez dłuższy czas może doprowadzić nawet do śmierci.

Czy chemia, którą many w domu może być niebezpieczne? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Które substancje chemiczne, które mamy w domu mogą nam szkodzić? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Domowe zastosowanie amoniaku

Najczęstszym domowym zastosowaniem amoniaku jest wykorzystanie go w kuchni. Amoniak spożywczy (czyli wodorowęglan amonu lub kwaśny węglan amonu) jest jednym z rodzajów proszku do pieczenia, dzięki któremu można upiec wiele ciast. Jego zaletą jest fakt, że zaczyna reagować dopiero pod wpływem temperatury, dlatego rozmieszane ciasto można odłożyć na jakiś czas, a nawet zamrozić. Nie reaguje też na odczyn masy, dlatego bardzo dobrze nadaje się do wypieków z kwaśnymi owocami. Jego działanie zależne jest od podniesienia temperatury, która powoduje rozkład tego związku do dwutlenku węgla. Dzięki niemu można uzyskać wyjątkowo chrupkie i smaczne ciastka. Stosuje się go raczej do płaskich wypieków, aby azot mógł z nich swobodnie odparować.

Amoniak można też wykorzystać do porządków w domu, ponieważ jest doskonałym środkiem do czyszczenia. Można go zastosować między innymi do:

  • czyszczenia glazury,
  • usuwania śladów pleśni,
  • usuwania tłustych plam z betonu,
  • usuwania plam z dywanów, mebli i tapicerki samochodowej,
  • mycia szyb (nie pozostawia smug),
  • czyszczenia piekarnika lub szyby kominka,
  • czyszczenia zaśniedziałych metali.

Amoniak rozpuszczony w wodzie pochłania zapachy wydzielane przez farby – wystarczy w malowanym pomieszczeniu ustawić małą miskę z roztworem tej substancji.

Związek ten odstrasza mole. Po opróżnieniu kuchni z produktów spożywczych należy umyć szafki kuchenne roztworem amoniaku (1 szklanka na dwa litry wody) i pozostawić je otwarte do odparowania.

Stosując amoniak w domu, należy pamiętać o jego toksycznych właściwościach i zachowywać odpowiednie środki ostrożności – zwracać uwagę na zalecane proporcje i porządnie wietrzyć dom.

Alergia na amoniak – objawy

U niektórych osób może rozwinąć się alergia kontaktowa na amoniak. Objawia się ona suchością skóry, zaczerwienieniem, wypryskami, świądem, pokrzywką, a czasem powstawaniem pęcherzy. Dochodzi do niej na skutek bezpośredniego kontaktu z alergenem. Terapia polega na stosowaniu leków antyhistaminowych i kortykosteroidów.

Amoniak może też wywoływać alergię wziewną, która objawia się zapaleniem błony śluzowej nosa i dróg oddechowych, katarem, zapaleniem spojówek, kaszlem, dusznościami i atakami astmy. Leczy się je, podając doustne preparaty antyhistaminowe i stosując inhalacje.

Jakie objawy wywołuje zatrucie amoniakiem?

Zatrucie amoniakiem może być bardzo groźne. Przebiega zależnie od czasu ekspozycji oraz stężenia substancji, na które jest się wystawionym. Jego objawy to między innymi:

  • podrażnienie śluzówki oczu, nosa, dróg oddechowych (400–700 ppm);
  • silne podrażnienia błon śluzowych, napady kaszlu, zatykanie oddechu (1000–1700 ppm);
  • żrące podrażnienie śluzówek, silny kaszel, skurcze gardła; do śmierci przez uduszenie może dojść w przeciągu pół godziny (2000–7000);
  • silne uczucie porażenia nerwowego i duszności prowadzące do śmierci przy kilkuminutowej ekspozycji (powyżej 5000 ppm).

Jakie jest prawdopodobieństwo zatrucia się amoniakiem?

Do zatrucia amoniakiem lub alergii dochodzi najczęściej u osób pracujących w przemyśle, które narażone są na stałą ekspozycję na ten związek. Skutki takiej sytuacji mogą być nie tylko bardzo bolesne, ale również groźne, dlatego nie powinno się zapominać o zasadach BHP. Ilość amoniaku stosowanego w środkach czyszczących i kosmetycznych na ogół nie przekracza 5%, w wyniku czego ryzyko zatrucia jest bardzo niskie. Osoby sięgające bo dostępną w sprzedaży substancję o stężeniu 30% powinny zachować jak najwyższą ostrożność i korzystać z niej na świeżym powietrzu lub przy otwartych oknach. Przy pierwszych oznakach podrażnienia śluzówek lub duszności należy jak najszybciej opuścić pomieszczenie, zostawiając otwarte okna.

Zobacz także: Soda oczyszczona na twarz i włosy – działanie i jak zrobić domową maseczkę?

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy? Źródło: 36,6

Bibliografia:

https://www.castorama.pl/inspiracje-i-porady/narzedzia-i-artykuly/porzadki-i-chemia/artykuly-do-czyszczenia-i-pielegnacji/gabki/domowe-zastosowanie-i-wlasciwosci-amoniaku.html

Data aktualizacji: 21.11.2018,
Opublikowano: 06.11.2017 r.

Komentarze (2)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

lek. Agnieszka Widera 29.06.2018r.

Amoniak spożywczy to nazwa potoczna, a pod względem chemicznym jest to wodorowęglan amonu lub inaczej kwaśny węglan amonu, zawierający w swym składzie węgiel. Stąd skutkiem reakcji chemicznej jest dwutlenek węgla.

qsxwert 02.06.2018r.

amoniak wzor chemiczny nh3 lub nh4. gdzie tu jest wegiel i jakim codem ma sie to rozlozyc do co2 czyli dwutlenku wegla???????? ze ludzie nie rozumieją co czytaja to da sie wytlumaczyc ale ze pisza kompletnie bez wiedzy o temacie to juz jest przegiecie.

Zobacz wszystkie 2 komentarzy
Zatrucie alkoholowe – objawy i leczenie. Zatrucie alkoholem etylowym i metylowym

Zatrucie alkoholowe zaczyna się po przekroczeniu stężenia 0,3‰ alkoholu we krwi. Jego skutki mogą być bardzo poważne – w skrajnych przypadkach może skończyć się śmiercią. Osobie z objawami zatrucia alkoholowego trzeba udzielić pierwszej pomocy i bezzwłocznie skontaktować ją z lekarzem.

Czytaj więcej
Ból brzucha u dzieci – co jest jego przyczyną i jak sobie z nim radzić?

Bóle brzucha należą do najczęstszych dolegliwości pediatrycznych. Mogą być spowodowane nadwrażliwością pokarmową, czynnikami psychogennymi, zapaleniem wyrostka robaczkowego, alergią bądź być symptomami wielu przewlekłych chorób.

Czytaj więcej
Bromadiolon – środek gryzoniobójczy o wysokiej toksyczności. Jakie objawy towarzyszą zatruciu trutką na szczury?

Bromadiolon jest wysoce toksycznym środkiem gryzoniobójczym. Jego spożycie przez zwierzę lub człowieka przy braku natychmiastowej pomocy medycznej może skończyć się śmiercią. Charakterystycznym objawem jego obecności we krwi są wybroczyny w spojówce oka i bladość powłok skórnych.

Czytaj więcej
Płukanie żołądka – wskazania do przeprowadzenia i przebieg zabiegu

Płukanie żołądka to zabieg umożliwiający usunięcie z żołądka substancji, które mogą okazać się groźne dla życia i zdrowia. Polega ono na wprowadzeniu do narządu sondy żołądkowej – miękkiej gumowej rurki, za pomocą której wtłacza się do niego wodę, a następnie ją usuwa.

Czytaj więcej
Jak przechowywać żywność, by była dłużej świeża i zachowała smak?

Twoja lodówka pęka w szwach od zapasów. Jak przechowywać żywność, żeby jak najdłużej była świeża i nic się nie marnowało? Warto skorzystać z kilu rad Michela Morana, który na sprawach kuchennych zna się najlepiej! Dowiedz się też, jak długo poszczególne produkty nadają się do jedzenia?

Czytaj więcej
Zatrucie wodne a zatrucie wodą – podobne pojęcia, różne choroby

Zatrucie wodą z kranu czy basenu to zupełnie inny typ schorzenia niż zatrucie wodne. Nie należy mylić ich ze sobą, ponieważ określają skrajnie różne stany, niezwiązane ze sobą. Inne są też objawy i leczenie.

Czytaj więcej
Czy można przedawkować magnez? Jakie mogą objawy nadmiaru magnezu w organizmie?

Objawy przedawkowania magnezu zaczynają się ujawniać, kiedy stężenie tego pierwiastka we krwi znacznie przekracza normę. Umiarkowana hipermagnezemia nie jest groźna, ale wymaga stałego kontrolowania elektrolitów i wykonania badań diagnostycznych, bo może świadczyć o wielu chorobach, np. tarczycy.

Czytaj więcej
Co to jest nowiczok? Wpływ trucizny na organizm oraz sposoby leczenia zatrucia

Nowiczok to środek paralityczno-drgawkowy, który stanowi broń chemiczną. Zatrucie nim objawia się początkowo zwężeniem źrenic, szklistością oczu, pianą na ustach i konwulsjami. Letnią porą wystarczy tylko 2 g substancji, by uśmiercić nawet 500 osób. Nowiczoka prawdopodobnie użyto do zabicia Skripala.

Czytaj więcej
Tabletki przeciwbólowe po alkoholu – paracetamol czy ibuprofen?

Tabletki przeciwbólowe po alkoholu to bardzo częste połączenie, którego czasem nie da się uniknąć. Jednak skutki leczenia, a właściwie jego efekty uboczne, mogą stanowić zagrożenie dla życia i zdrowia chorego.

Czytaj więcej
Objawy Salmonelli - jakie występują najczęściej?

Salmonellozy to grupa chorób powodująca ostre dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Objawy Salmonelli zazwyczaj ustępują szybko, jednak niektóre grupy chorych są bardziej narażone na jej ciężki przebieg oraz wystąpienie powikłań.

Czytaj więcej