Alkohol metylowy: właściwości, objawy zatrucia. Etanol jako odtrutka?

Fot: Paolese / fotolia.com

Zatrucie alkoholem metylowym jest w Polsce bardzo rzadkie. Ze względu na jego zastosowanie w przemyśle do produkcji środków chemicznych, zdarzają się zatrucia z powodu przypadkowego spożycia. Niekiedy przyczyną zatrucia jest próba pozyskiwania alkoholu w niższej cenie z niepewnego źródła.

Nie da się odróżnić alkoholu metylowego, czyli metanolu, od alkoholu etylowego, czyli etanolu. Często zdarzają się zatrucia alkoholem o nieznanym pochodzeniu, który zawiera metanol zamiast etanolu. Alkohol metylowy jest bardzo silną trucizną. Nie można go rozpoznać na podstawie smaku czy zapachu.

Właściwości alkoholu metylowego

Metanol to alkohol bardzo szybko wchłaniany z przewodu pokarmowego i osiągający szczyt stężenia we krwi po około 30 minutach od spożycia. Jest zdecydowanie wolniej metabolizowany w wątrobie niż etanol, a produktami jego metabolizmu są formaldehyd i kwas mrówkowy, które są śmiertelnymi truciznami. Ich wpływ na organizm to kwasica metaboliczna i uszkodzenia narządów. Niedotlenienie komórek potęguje gromadzący się kwas mlekowy. Wystarczy 0,5–1 ml alkoholu metylowego na 1 kg masy ciała, by osiągnąć dawkę śmiertelną. Alkohol etylowy nie jest tak toksyczny, również metabolizowany jest w wątrobie, jednak do mniej toksycznego produktu – aldehydu octowego. Ma przede wszystkim depresyjne działanie na ośrodkowy układ nerwowy. Dawka śmiertelna etanolu jest wyższa niż metanolu Wynosi odpowiednio 5–8 g/kg dla dorosłego człowieka, 3 g/kg dla dzieci.

Alkohol metylowy ma zastosowanie w celach przemysłowych, m.in. jako rozpuszczalnik, w produkcji substancji zapobiegających zamarzaniu, środków czyszczących i odtłuszczających.

Do czynników ryzyka zatrucia alkoholem metylowym należy przewlekłe nadużywanie alkoholu, spożywanie alkoholu z niepewnych źródeł, a także narażenie zawodowe. Niekiedy niebezpieczne substancje spożywają nieświadome zagrożenia dzieci.

Zatrucie alkoholem metylowym – objawy

Początkowo trudno się zorientować, że został spożyty metanol, a nie etanol, dlatego że działanie depresyjne na ośrodkowy układ nerwowy i objawy upojenia alkoholowego są podobne (choć w przypadku metanolu mogą być bardziej nasilone). Z czasem rozwijają się objawy zatrucia alkoholem metylowym, do których zalicza się:

  • zaburzenia świadomości aż po śpiączkę,
  • przyśpieszony i pogłębiony oddech (hiperwentylacja),
  • spadek ciśnienia tętniczego,
  • przyspieszenie akcji serca lub wyraźne jej zwolnienie,
  • drgawki,
  • niewydolność oddechowa,
  • ostre zapalenie trzustki,
  • zaburzenia widzenia związane z obrzękiem siatkówki i uszkodzeniem nerwów wzrokowych.

Zaburzenia ze strony narządu wzroku są najbardziej charakterystycznym objawem pozwalającym na wstępne rozpoznanie, że chory spożywał metanol, a nie etanol. Celem potwierdzenia zatrucia wykonuje się odpowiednie badania toksykologiczne na obecność metanolu w moczu i we krwi. Już stężenie 20 mg/dl metanolu jest toksyczne. Około 100 mg/ml to stężenie, którego konsekwencją jest często nieodwracalne uszkodzenie wzroku poprzez obrzęk lub uszkodzenie siatkówki i nerwu wzrokowego. Stężenie powyżej 150 mg/dl jest najczęściej śmiertelne.

Zdarza się, że kiedy chory rozwinął już znaczną kwasicę metaboliczną, stężenie metanolu nie będzie duże w badaniach laboratoryjnych, ze względu na przemiany metaboliczne, którym uległ. Wtedy też ciężkość zatrucia ocenia się na podstawie nasilenia kwasicy.

Leczenie zatrucia alkoholem metylowym

Odradza się płukanie żołądka i stosowanie węgla aktywowanego. Alkohol metylowy za szybko jest wchłaniany do krwi, a dodatkowe wymioty mogą tylko pogorszyć stan chorego i wpłynąć na postęp kwasicy metabolicznej. Stosuje się jednak odtrutki mające na celu zahamowanie działania dehydrogenazy alkoholowej, czyli tym samym metabolizmu metanolu.

Podstawową odtrutką jest etanol. U osób przytomnych, niemających ryzyka wystąpienia krwawienia z przewodu pokarmowego, stosuje się doustnie 2,5 ml/kg masy ciała roztworu o stężeniu 40%. Jeśli chory jest nieprzytomny, podaje się dożylnie roztwór o stężeniu 10% rozpuszczony w 5% glukozie, a następnie wdraża się terapię podtrzymującą. Ideą jest utrzymanie stężenia etanolu we krwi na poziomie 100 mg/dl, czyli 1–1,5‰. Alternatywą dla etanolu jest fomepizol, podawany we wlewie dożylnym.

Celem szybszego wyeliminowania kwasu mrówkowego z organizmu stosuje się kwas folinowy dożylnie lub kwas foliowy doustnie. Zwiększona eliminacja tego produktu następuje również poprzez wykonanie hemodializy.

Jak odróżnić metanol od etanolu?

Niestety nie da się odróżnić metanolu od etanolu za pomocą zapachu, smaku czy jakichś domowych sposobów. Możliwe jest to właściwie tylko w warunkach laboratoryjnych. Dlatego bardzo ważne jest pozyskiwanie alkoholu z pewnych źródeł.

Zobacz film: Cztery stadia choroby alkoholowej. Źródło: Dzień Dobry TVN


Data aktualizacji: 04.04.2018,
Opublikowano: 04.04.2018 r.

Polecamy

Komentarze (3)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Gonzalez Werona 08.03.2022r.

Chooynia z patatajnią...

Ada 09.05.2019r.

Tylko w laboratorium można odróżnić te dwa związki.

*^* 19.02.2019r.

Fajnie by było gdybyś podał te różnice w tym ostatnim podpunkcie.

Zobacz wszystkie 3 komentarzy
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Na czym polega stomatologia estetyczna?

Ciężko nie marzyć o pięknym uśmiechu. Obecne osiągnięcia w zakresie stomatologii estetycznej zapewniają ogromne możliwości korekty, rekonstrukcji, wizualnej poprawy uzębienia i jego stanu. Mowa tutaj chociażby o wybielaniu zębów, zakładaniu licówek i wielu innych zabiegach, które mają na celu nie tylko poprawę ich wyglądu, ale także pozytywnie wpływają na higienę jamy ustnej. Udając się do specjalisty, można bez obaw poprosić o konsultację w celu ustalenia, jakie zabiegi będą idealne również dla Ciebie.

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej