Alergia pokarmowa - jak objawia się nietolerancja a jak uczulenie pokarmowe?

Fot: 5ph / stock.adobe.com

Alergia pokarmowa często bywa mylona z nietolerancją pokarmową. Uczulenie na dany składnik, np. laktozę czy gluten, może objawiać się wysypką, a nawet dusznością. Nietolerancja zazwyczaj charakteryzuje się ostrymi w przebiegu dolegliwościami ze strony układu trawiennego. Najgroźniejszym objawem alergii pokarmowych jest wstrząs anafilaktyczny.

Nietolerancja laktozy oraz uczulenie na gluten to obecnie jedne z najczęstszych dolegliwości. Po ich zdiagnozowaniu najlepiej wyeliminować z diety składniki zawierające szkodliwe substancje. W przypadku nietrawienia laktozy, można przyjmować leki zawierające laktazę, czyli enzym niezbędny do jej metabolizowania.

Jak odróżnić alergię pokarmową od nietolerancji pokarmowej?

Nietolerancja pokarmowa może dotyczyć aż około 45% populacji. Natomiast alergie pokarmowe to problem zaledwie 2% społeczeństwa. Objawy nietolerancji pokarmowych występują zwykle w kilka godzin po spożyciu danego produktu i mogą utrzymywać się przez kilka dni, a nawet miesięcy. Objawy alergii pokarmowej pojawiają się zwykle natychmiast po zjedzeniu (nawet w śladowych ilościach) lub kontakcie z alergenem i ustępują po jego eliminacji.

Zobacz film: Alergia na gluten. Źródło: 36,6

Produkty najczęściej wywołujące alergie pokarmowe

Wśród produktów spożywczych, które są silnymi alergenami można wyróżnić pewne grupy, które szczególnie silnie wywołują reakcje uczuleniowe. Z tego względu wyróżnia się, m. in.:

  • uczulenie na gluten,
  • uczulenie na mleko krowie,
  • uczulenie na truskawki,
  • uczulenie na czekoladę,
  • uczulenie na orzechy,
  • uczulenie na pomidory,
  • uczulenie na nabiał,
  • uczulenie na jajka,
  • uczulenie na cytrusy,
  • uczulenie na orzechy,
  • uczulenie na jabłka,
  • uczulenie na sezam,
  • uczulenie na krewetki,
  • uczulenie na pszenicę,
  • uczulenie na ziemniaki,
  • uczulenie na grzyby.

Niektóre alergie pokarmowe szczególnie często pojawiają się u niemowląt i mijają samoistnie z wiekiem. Należą do nich:

  • alergia na mleko krowie,
  • alergia na banany.

Objawy alergii pokarmowych w obrębie jamy ustnej.

Swędzenie, opuchlizna i bolesne grudki w jamie ustnej najczęściej są symptomami pojawiającymi się w przypadku tzw. alergii krzyżowych (połączenia alergii pokarmowej z wziewną). Zauważane są po zjedzeniu jabłka, marchwi czy brzoskwini u osób, które są uczulone na pyłki brzozy. W przypadku alergii na pyłki traw, takie objawy pojawiają się po zjedzeniu pomidorów, natomiast uczulenie na lateks daje objawy w jamie ustnej po spożyciu bananów.

Zobacz także: Alergie na sierść, kurz, pyłki - objawy uczuleń wziewnych. Wstrząs anafilaktyczny jako ostry symptom uczulenia

Zobacz film: Pokarmy, które uczulają najczęściej. Źródło: 36,6

Skórne objawy alergii pokarmowych

Do symptomów skórnych pojawiających się najczęściej w miejscu kontaktu z alergenem lub na twarzy i szyi zalicza się:

  • wysypkę, 
  • pokrzywkę, 
  • rumień,
  • uporczywy świąd,
  • obrzęk naczyniowo-ruchowy,
  • opuchliznę.

Wstrząs anafilaktyczny - najniebezpieczniejszy objaw alergii pokarmowej

Produkty, które wywołują wstrząs anafilaktyczny, to najczęściej: orzeszki ziemne, jajka kurze, sezam, ryby oraz skorupiaki (krewetki, kraby). Rzadziej są to: banany, awokado, truskawki i seler. Objawy wstrząsu anafilaktycznego spowodowanego uczuleniem pokarmowym:

  • rumień,
  • pokrzywka,
  • obrzęk,
  • duszności,
  • chrypka,
  • kaszel,
  • nudności,
  • wymioty,
  • bóle brzucha, 
  • omdlenie.

Objawy alergii pokarmowych - ze strony układu trawiennego

Symptomy świadczące o alergii pokarmowej to:

  • zapalenie błony śluzowej żołądka lub jelit,
  • choroba refluksowa,
  • wymioty,
  • nudności,
  • wzdęcia,
  • bóle brzucha,
  • biegunki,
  • wymioty.

Krążeniowe objawy alergii pokarmowych

Uczulenia pokarmowe mogą powodować niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia objawy ze strony układu sercowo-naczyniowego. Należą do nich:

  • obniżenie ciśnienia tętniczego,
  • kołatanie serca,
  • osłabienie,
  • omdlenie.

Objawy nietolerancji pokarmowych

Symptomy świadczące o nadwrażliwości na jakiś składnik spożywczy pojawiają się zwykle po kilku godzinach od jego zjedzenia. Należą do nich:

  • bóle brzucha,
  • biegunka,
  • mdłości,
  • wymioty,
  • wzdęcia,
  • chudnięcie bez wyraźnej przyczyny,
  • obniżenie nastroju (np. stany depresyjne),
  • anemia.

Jedną z groźnych dla zdrowia nietolerancji pokarmowych jest celiakia, zwana chorobą trzewną, w przebiegu której dochodzi do rozwoju reakcji nadwrażliwości na gluten. Powoduje on uszkodzenie jelit i objawy charakterystyczne dla innych nietolerancji, jednak czasem występują również:

  • opryszczkowe zapalenie skóry,
  • owrzodzenie jamy ustnej,
  • migrena,
  • niepłodność,
  • dreszcze,
  • otępienie.

Nieleczona celiakia może powadzić do nowotworów układu trawiennego.

Po zauważeniu u siebie powyższych symptomów po zjedzeniu jakiegoś produktu, warto wykonać test na nietolerancję pokarmową. Cena takiego badania jest uzależniona od placówki oraz miasta.

Zobacz także: Wapno na alergie - rodzaje suplementów wapniowych. Skutki niedoboru wapnia

Zobacz film: Testy na alergię

Za około 400 zł można kupić zestaw do samodzielnego przeprowadzenia testu na nadwrażliwość pokarmową. Przeprowadza się go z oddechu, więc jest bezbolesny i nieinwazyjny.

Osoby w podeszłym wieku, dzieci, niemowlęta oraz osoby chorujące na astmę mogą odczuwać symptomy uczuleń pokarmowych znacznie silniej. W skrajnych przypadkach może dojść do wstrząsu anafilaktycznego. Dlatego bardzo ważna jest profilaktyka - zdiagnozowanie rodzaju uczulenia i unikanie kontaktów z alergenem. Objawy mogą się również nasilić lub pojawić, kiedy po spożyciu substancji uczulającej zostanie podjęty wysiłek fizyczny.


Data aktualizacji: 04.04.2018,
Opublikowano: 03.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej