Akacja: właściwości oraz zastosowanie lecznicze, odmiany akacji

Fot.: Mushy / stock.adobe.com

Akacja za sprawą leczniczych właściwości jest rośliną znaną człowiekowi od tysięcy lat. Stosowanie akacji pomaga w zwalczaniu stanów zapalnych, leczeniu bólu brzucha, bólu gardła oraz niestrawności żołądkowych. Produkty z akacji znalazły zastosowanie także w branży kosmetycznej.

Drzewa oraz krzewy akacjowe są niezwykłymi roślinami. Na całym świecie występuje blisko 1300 gatunków roślin akacjowatych. Znalazły szerokie zastosowanie w medycynie, a także w przemyśle drzewnym.

Akacja – charakterystyka rośliny

Rośliny akacjowate występują niemal pod każdą szerokością geograficzną z wyjątkiem Antarktydy. Najwięcej, bo ok. 950 gatunków, rośnie w krajach strefy tropikalnej oraz subtropikalnej (Etiopia, Kongo, Somalia, RPA, Tasmania, Australia, Indie i kraje Półwyspu Indochińskiego). Na terenie Europy (w tym Polski) występuje głównie robinia akacjowa, zwana potocznie akacją. Drzewo ma charakterystyczny kształt – dość niski pień wraz z bujną i nieregularną koroną. Osiąga wysokość maksymalnie 25 metrów. Nazwa robinii akacjowej pochodzi od Jeana Robina, który w XVII w. sprowadził ją do Europy z Ameryki Północnej.

Kora pnia oraz konarów robinii akacjowej cechuje się twardością, a także głębokim i bruzdowatym spękaniem. Akacja występująca w Polsce (poza plantacyjnymi sadzonkami i krzewami akacjowymi) ma ciemnoszarą barwę, dużą ilość kwiatów oraz owalne liście. Robinia akacjowa jest rośliną, która przyjmuje się w większości gleb, nie ma dużego zapotrzebowania na wodę oraz jest odporna na zanieczyszczenie środowiska. Dzięki temu jest stałym elementem wielu miejskich parków oraz alejek. Liście akacji są złożone z nieparzystych listków (od 7 do 21). Od spodu mają szarozielony kolor, natomiast z wierzchu są jasnozielone.

Egzotyczne gatunki drzew akacjowatych osiągają nawet 45 m wysokości, a krzewy akacji od 1 do 2 m. W krajach tropikalnych odkryto nawet liany należące do gatunku akacjowatych. Akacje są bardzo częstym widokiem na stepach oraz sawannach. Wraz z baobabami występują również na terenach pustynnych. Pierwsze wzmianki o roślinach akacjowatych pochodzą z Biblii, gdzie wielokrotnie podkreślano jej lecznicze właściwości.

Lecznicze właściwości akacji

Kwiaty akacji są tradycyjnym lekiem na odtrucie organizmu. Współcześnie stosuje się wyciągi i ekstrakty z akacji jako uzupełnienie antybiotykoterapii podczas zatruć toksynami. Stosowanie robinii akacjowej pomaga w obniżeniu poziomu kwasu żołądkowego. Lekarstwa na jej bazie znalazły zastosowanie w leczeniu choroby wrzodowej żołądka. Stosowanie środków farmakologicznych zawierających robinię akacjową bywa pomocne w łagodzeniu skutków choroby reumatycznej i schorzeń skóry.

W medycynie tradycyjnej akacja jest powszechnie stosowana w leczeniu wielu dolegliwości. Roślina działa wzmacniająco na organizm, łagodzi zaburzenia czynności przewodu pokarmowego, bywa pomocna w łagodzeniu objawów zapalenia dróg żółciowych, stanów zapalnych nerek, zaburzeń przepływu żółci do dwunastnicy, stanów atonicznych. Akacja działa rozkurczowo, moczopędnie, przeciwobrzękowo i uspokajająco.

Kora akacji, zwłaszcza akacji Farnesa, ma działanie przeciwzapalne oraz ściągające. Wytwarza się z niej odwary przydatne do leczenia biegunek, nieżytów jelit, nieżytów żołądka, chorób skóry, stanów zapalnych gardła, dziąseł i jamy ustnej, a także nadmiernej potliwości stóp. Uważa się, że stosowanie kory akacji w formie nasiadówek pozwala uznać roślinę za pomocną w uzupełnianiu leczenia żylaków odbytów. Wyciągi z kory akacji stosuje się do przemywania oparzeń i kąpieli w przypadku schorzeń dermatologicznych (krost, egzem, grzybicy, wyprysków).

Zastosowanie akacji

Istnieje wiele skutecznych przepisów wykorzystujących akację. Jednym z nich jest tonik z kwiatów akacji, który można zastosować do codziennego przemywania twarzy. Można go używać zastępczo lub wraz z płynem do demakijażu. Aby samemu wykonać tonik z akacji, należy zalać szklankę kwiatów akacji przegotowaną lub zdemineralizowaną wodą i odstawić na około dobę. Po tym czasie powinno dodać się około 2 łyżek octu winnego i wymieszać. Otrzymany w ten sposób tonik nadaje się do codziennego użytku, zarówno dla skóry suchej, jak i tłustej. Za sprawą zawartych w akacji związków tonik działa nawilżająco i przyczynia się do zahamowania procesów starzenia skóry.

Innym przepisem wykorzystującym lecznicze właściwości akacji jest herbatka akacjowa. Łyżkę rozkruszonych kwiatów akacji należy zalać szklanką wrzątku i zaparzać pod przykryciem przez 10 minut. Napar z kwiatów akacji należy odcedzić przez sito i pić kilka razy dziennie. Zwolennicy herbatki akacjowej polecają ją na wątrobę i trawienie. Ma ona też właściwości uspokajające i relaksujące. Osoby chcące otrzymać nieco mocniejszy napar mogą trzymać wrzątek wraz z kwiatami akacji przez dłuższy czas, a następnie zrezygnować z odcedzania. Tego typu napoje i wyciągi przyczyniają się do wzmocnienia układu nerwowego, dodają energii w stanach zmęczenia fizycznego oraz psychicznego. 

Zobacz film: Czy można przedawkować naturalne preparaty? Źródło: Wiem, co kupuję


Data aktualizacji: 14.02.2018,
Opublikowano: 14.06.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej