Agrest – jakie niezwykłe właściwości posiada? Co można z niego zrobić?

Fot: panimalorny / stock.adobe.com

Agrest jest owocem uprawianym w wielu ogrodach w naszym kraju ze względu na swoje niewielkie wymagania. Z tego powodu często jest niedoceniany, mimo że posiada wiele bardzo korzystnych dla zdrowia właściwości.

Agrest jest owocem sezonowym i jest dostępny w sprzedaży na ogół tylko przez kilka tygodni. Można jednak kupić go w formie przetworzonej – na przykład soku.

Agrest i jego odmiany

Porzeczka agrest jest krzewem owocowym często uprawianym w polskich ogrodach. W stanie dzikim występuje w Europie, Azji i Afryce. W Polsce występują jego następujące odmiany:

  • agrest czerwony – krzew słabo kolczasty, owoce o czerwonym zabarwieniu, niepokryte włoskami;
  • agrest dziki – silnie kolczasty krzew, owoce nagie, najczęściej skarłowaciałe;
  • agrest żółty – krzew słabo kolczasty, owoce o żółtym zabarwieniu, owłosione;
  • agrest biały – krzew słabo kolczasty, owoce o białym zabarwieniu, owłosione.

Istnieje także mieszanka agrestu z czarną porzeczką, czyli porzeczkoagrest.

Jakie wartości odżywcze ma agrest? Kalorie i witaminy.

Agrest jest średniokaloryczny – 100 g świeżych owoców zawiera 46 kalorii. Poza tym dostarcza:

  • białko (0,8 g),
  • tłuszcze (0,2 g),
  • wodę,
  • przyswajalne węglowodany (9 g),
  • sporo błonnika (3 g),
  • dużo potasu (230 g),
  • fosfor (26 g),
  • wapń (20 g),
  • żelazo (0,5 mg),
  • cynk (0,09 mg),
  • miedź (0,19 mg),
  • mangan (0,05 mg),
  • jod (0,9 mg),
  • dużo witaminy C (25,9 mg),
  • dużo β-karotenu (160 µg),
  • witaminę A (27 µg),
  • witaminę E (0,58 mg).

Jakie właściwości ma agrest?

Agrest, dzięki dość dużej zawartości błonnika, kwasów owoców i pektyn, poprawia perystaltykę jelit, usprawnia trawienie i zapobiega powstawaniu zaparć. Zimą można sięgnąć nawet po herbatę z suszonych owoców, która również wspiera procesy trawienne.

Agrest posiada właściwości, dzięki którym pozytywnie wpływa na serce i układ krążenia – pektyny obniżają poziom cholesterolu we krwi, a duża ilość potasu wspiera prawidłową pracę serca i uszczelnia naczynia krwionośne.

Owoc ten zawiera także bardzo duże ilości luteiny, która jest naturalnym filtrem chroniącym oczy przed promieniowaniem ultrafioletowym. Polecana jest osobom, których oczy narażone są na duże przemęczenie – pracującym wiele godzin przy komputerze lub w sztucznym oświetleniu, dużo przebywającym na słońcu czy korzystającym z solarium oraz palaczom. 

Dodatkowo agrest oczyszcza organizm, wykazując silne działanie moczopędne i alkalizujące.

Agrest polecany jest również osobom, które dotknęła cukrzyca, ponieważ zawiera stosunkowo dużo błonnika przy małej ilości cukru. Picie soku z owoców jagodowych zmniejsza też ryzyko rozwoju tej choroby.

Roślina ta zawiera także spore ilości wapnia i magnezu, dlatego polecana jest osobom cierpiącym na niedobory tych mikroelementów, na przykład chorych na osteoporozę. Ze względu na zawartość żelaza warto ją spożywać przy anemii.

Agrest – przeciwwskazania do stosowania

Agrestu powinny unikać osoby cierpiące na wrzody żołądka i zapalenia w obrębie przewodu pokarmowego – żołądka, dwunastnicy i jelit.

Hodowla agrestu – kiedy sadzić? Gdzie kupić sadzonki?

Porzeczka agrest jest stosunkowo mało wymagającym krzewem, który można posadzić w ogródku. Najlepiej jednak owocuje na żyznych glebach próchniczych. Większość odmian jest mrozoodpornych.

Sadzonki agrestu są łatwo dostępne – często można kupić je w większych supermarketach i sklepach ogrodniczych, można je też zamówić z internetu. Krzewy należy zakopać jesienią i porządnie udeptać ziemię. Najlepiej posadzić koło siebie kilka odmian tej rośliny – zapewni to większe plony i owocowanie bardziej wydłużone w czasie. Pielęgnacja opiera się głównie na corocznym przycinaniu krzewów.

Agrest – co z niego zrobić?

Świeży agrest dostępny jest tylko przez kilka tygodni w roku, ale można przygotować z niego przetwory, które umożliwią korzystanie z jego dobrodziejstw również po sezonie.

Owoce agrestu można z powodzeniem zamrozić, aby później wykorzystać je do robienia ciast, deserów czy kompotów. Syrop wykonany z owoców zasypanych cukrem (lub zalanych miodem) i zapasteryzowanych jest doskonałym dodatkiem do herbaty – podobnie jak sok z agrestu wykazuje on działanie przeciwzapalne.

Dzięki dużej zawartości pektyn agrest doskonale nadaje się do wyrobu dżemów, galaretek i frużelin, a równocześnie nie trzeba do ich wykonania wykorzystywać żelfiksu, żelatyny, agaru ani innych substancji żelujących. Żeby przyrządzić galaretkę z agrestu, wystarczy zagotować wodę z cukrem do uzyskania syropu, a następnie dodać oczyszczone owoce. Po 15 minutach całość należy zblendować i przetrzeć przez sito w celu pozbycia się pestek, których owoc ten zawiera dość dużo. Całość należy przelać do wyparzonych słoików, a następnego dnia zapasteryzować. Taką galaretkę można wykorzystać do ciast, deserów, naleśników lub herbaty.

Z agrestu można przygotować również nalewkę, która jest pomocna przy przeziębieniach – działa przeciwzapalnie, wzmacnia organizm i nieco obniża gorączkę. Pół kilograma zmiażdżonych owoców należy zalać syropem sporządzonym z 250 g cukru i pół litra wody oraz połową litra 70% alkoholu. Po trwającej tydzień maceracji nalewkę należy przecedzić. Dawkowanie to 1 łyżka 2 razy dziennie.

Zobacz film: Zamrażanie jako metoda utrwalania żywności. Źródło: Wiem, co jem. Wiem, co kupuję

Bibliografia:

Fiedoruk Ł., Nalewki lecznicze. Tradycyjne i sprawdzone przepisy, 2012.

Data aktualizacji: 01.12.2017,
Opublikowano: 01.06.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej