5 dietetycznych mitów, które nie pozwalają ci schudnąć. Też w nie wierzysz?

Getty Images

O dietach i odżywaniu mówi się wiele. Problem polega jednak na tym, że czasami utwierdza się też mity na temat tego, co, kiedy i jak powinniśmy jeść. Jakie teorie możemy zaliczyć do tej grupy? Przedstawiamy 5 najpopularniejszych!

1. Ograniczenie ilości i wielkości posiłków dobrze wpływa na obwód pasa

Głodówka czy spożywanie tylko jednego posiłku dziennie to dobra opcja na to… by przybrać parę kilogramów. Pamiętaj, że gdy dostarczasz organizmowi zbyt mało pożywienia, sprawiasz, że będzie on w krótkim czasie domagał się naprawdę sporych dawek jedzenia. Wilczy apetyt bierze się z chęci uzupełnienia braków. Najgorsze jest jednak to, że aby zabezpieczyć się przed kolejną „przerwą w dostawie energii”, nasze ciało nagromadzi zapasy i odłoży je w postaci tłuszczu.

2. Owoce to dobra alternatywa dla słodyczy i można je jeść do woli

Owoce są źródłem wielu witamin i z pewnością możemy zaliczyć je do grona zdrowych przekąsek. Niestety jednocześnie trafiają one również do grupy kalorycznych produktów. W końcu zawierają w sobie mniejsze lub większe dawki cukru. Oczywiście nie należy ich wykluczać z diety, niemniej serwować z umiarem. Dziennie nie powinno się ich jeść więcej niż warzyw. Poza tym planuj je w swoim jadłospisie zawsze w pierwszej połowie dnia.

3. Jeśli organizm woła, to znaczy że potrzebuje

Jesteś na diecie, ale nagle nachodzi cię ochota na słodkie małe co-nieco. Co robisz? Jeśli znajdujesz jego zdrowszą alternatywę lub też wygrywasz z pokusą – gratulujemy! Jeśli jednak chwytasz po batonika czy nawet małą paczkę chipsów i tłumaczysz sobie to tym, że przecież raz kiedyś nie zaszkodzi, to przykro nam…ale właśnie oddalasz się od swojego celu.

4. Produkty „light” sprzyjają zrzucaniu nadprogramowych kilogramów

Prawdopodobnie właśnie zburzymy nieco twój świat, ale „lekkie” produkty może i zawierają mniej tłuszczu, ale rekompensują to sobie dodatkową porcją cukru. Nierzadko serki czy jogurty typu light dosładzane są też rożnego rodzaju substancjami, które nie tylko niszczą marzenia o talii osy, ale i zdrowie.

5. Ostatni posiłek serwujesz o godzinie 18:00

Wszystko fajnie, jeśli kładziesz się spać o 21. Jednak bądźmy realistami. Większość z nas idzie do łóżka dopiero w okolicy 23 godziny, a więc 5 godzin po zjedzeniu kolacji, a co za tym idzie, zasypia z pustym brzuchem. Aby zapewnić sobie odpowiednie trawienie i szczupłą sylwetkę, ostatni posiłek zaserwuj sobie 2/3 godziny przed snem.

Zobacz film: Jak wytrwać na diecie?

Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 11.02.2020,
Opublikowano: 11.02.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej