Pieczenie w przełyku czyli zgaga - objawy, przyczyny i leczenie

Fot: ruigsantos / fotolia.com

Zgaga, czyli charakterystyczne pieczenie w przełyku, to objaw dobrze znany większości ludzi. Jeżeli pojawia się rzadko w wyniku przejedzenia – nie ma powodów do obaw. Niestrawność, z którą jest związana, może występować sporadycznie. Jeżeli ma formę chroniczną, należy zwrócić się do lekarza.

Wielu pacjentów przyzwyczaja się do nieprzyjemnego uczucia, związanego ze zgagą. Nie należy jednak tego robić. Na rynku jest dostępnych wiele środków przeciwko tej dolegliwości. Z powodzeniem można wykorzystać również domowe sposoby, które wykazują się dużą skutecznością.

Objawy pieczenia w przełyku

Charakterystyczne palenie w przełyku podczas zgagi jest związane z cofaniem kwaśnych soków żołądkowych wbrew kierunkowi perystaltyki. Nieprzyjemne pieczenie odczuwane na wysokości klatki piersiowej, bardzo często przenosi się ono także wyżej, do górnych partii przełyku. Oprócz dyskomfortu do innych objawów zgagi zalicza się kwaśne odbijanie i uczucie pełności w nadbrzuszu. Zgaga występuje najczęściej po bardzo ciężkim i obfitym posiłku, jednak mogą wpłynąć na nią także inne czynniki. Chociaż zwykle w żaden sposób nie zagraża zdrowiu, jeżeli utrzymuje się przez dłuższy czas, warto udać się do gastrologa. Dolegliwość ta może być bowiem symptomem niebezpiecznych chorób.

Zobacz film: Zgaga. Źródło: 36,6.

Przyczyny pieczenia w przełyku

Do zgagi mogą doprowadzić przede wszystkim przyzwyczajenia żywieniowe oraz niezdrowy tryb życia. Oprócz ciężkich i zbyt dużych posiłków, może być spowodowana szeregiem innych czynników. Osoby, które chcą się ustrzec zgagi, powinny ograniczyć ilość wypijanej kawy, herbaty i innych napojów zawierających kofeinę. Substancja ta wzmaga wydzielanie żołądkowe. Do uczucia nieprzyjemnego palenia w przełyku może doprowadzić spożywanie czekolady, orzechów, zakwaszających organizm cytrusów, palenie papierosów oraz spożywanie tłustych i ostrych potraw. Podobne dolegliwości pojawiają się również po zażyciu niektórych leków na czczo. Czynnikiem, który zwiększa ryzyko wystąpienia dolegliwości jest także otyłość. Chorym, borykającym się z tym problemem, sugeruje się walkę z nadwagą.

Z czym związana jest zgaga?

Zgaga jest przede wszystkim objawem niektórych chorób i dolegliwości. Rozpoznaje się ją po charakterystycznym bólu brzucha, wzdęciach i odbijaniu, czasami może do nich dołączyć ból za mostkiem, który przypomina ból zawałowy. Zgaga bardzo często występuje również podczas refluksu żołądkowo-przełykowego. Choroba jest związana z osłabieniem zwieracza wpustu pomiędzy przełykiem i żołądkiem – na jego skutek kwaśna treść przedostaje się do przełyku i powoduje charakterystyczne pieczenie. Oprócz tego zgaga towarzyszy wrzodom żołądka i dwunastnicy. W pierwszym przypadku występuje na czczo i ustępuje po zjedzeniu posiłku, w drugim – dolegliwości nasilają się około godziny po jedzeniu.

Objawy zgagi w ciąży

Na objawy zgagi skarży się wiele kobiet w ciąży. Jest to przede wszystkim związane ze zmianami w gospodarce hormonalnej. Progesteron doprowadza do rozluźnienia mięśni przewodu pokarmowego, w tym zwieracza przełyku. Oprócz tego powiększająca się macica podnosi ciśnienie wewnątrz brzucha i uciska na żołądek, co przyczynia się do powstania zgagi.

Leczenie pieczenia w przełyku

Leczenie objawów zgagi nie jest skomplikowane. W wielu przypadkach wszystkie niezbędne produkty znajdują się w każdym gospodarstwie domowym. Niesłabnącą popularnością cieszy się zażywanie sody oczyszczonej. Łyżeczkę substancji rozpuszcza się w szklance ciepłej wody i wypijamy. Jeszcze wyższą skuteczność zapewni zjedzenie garści migdałów. Jednym z najpopularniejszych domowych sposobów na zgagę jest picie mleka, jednak badania wykazały, że daje ono tylko chwilową ulgę, samo mleko natomiast wywołuje jeszcze bardziej wzmożoną produkcję kwasów żołądkowych. Świetnie w takiej terapii sprawdzają się herbatki ziołowe. Przed ich zażyciem należy jednak skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą, ponieważ niektóre zioła mogą uczulać.

W walce z objawami zgagi i refluksu żołądkowo-przełykowego od lat wykorzystuje się potencjał siemienia lnianego. Gęstą zawiesinę dodaje się do deserów lub napojów. Pokrywa ściany przewodu pokarmowego warstwą ochronną, która znakomicie łagodzi dolegliwości i umożliwia uporanie się z objawami zgagi. Świetnym sposobem na zgagę jest również położenie się w taki sposób, aby klatka piersiowa i głowa znajdowały się u góry, a reszta ciała była niżej od nich. Dzięki temu przedostawanie się treści żołądkowej do przełyku jest zdecydowanie trudniejsze. Oczywiście, zawsze można wykorzystać także dostępne bez recepty tabletki neutralizujące nadkwasotę i tym samym gwarantujące szybką ulgę. Kluczowa jest jednak zmiana nawyków żywieniowych. Nie należy objadać się na noc, warto także zrezygnować z potraw, które przyczyniają się do wystąpienia objawów zgagi. Ważnym czynnikiem jest podjęcie aktywności fizycznej – spacery, jazda na rowerze lub pływanie regulują pracę układu pokarmowego oraz zapobiegają nadwadze, która bardzo często wzmaga dokuczliwe objawy.

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy. Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 26.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Na czym polega stomatologia estetyczna?

Ciężko nie marzyć o pięknym uśmiechu. Obecne osiągnięcia w zakresie stomatologii estetycznej zapewniają ogromne możliwości korekty, rekonstrukcji, wizualnej poprawy uzębienia i jego stanu. Mowa tutaj chociażby o wybielaniu zębów, zakładaniu licówek i wielu innych zabiegach, które mają na celu nie tylko poprawę ich wyglądu, ale także pozytywnie wpływają na higienę jamy ustnej. Udając się do specjalisty, można bez obaw poprosić o konsultację w celu ustalenia, jakie zabiegi będą idealne również dla Ciebie.

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej