Zdrowe oczy. Co jeść, aby mieć dobry wzrok?

Fot: AlexRaths / gettyimages.com

Wzrok jest najważniejszym z pięciu zmysłów. Dzięki niemu posiadamy zdolność do odbierania różnych bodźców, przez co dostarcza nam większość informacji z otoczenia. Długa praca przed ekranem komputera, spaliny czy promieniowanie słoneczne to tylko niektóre z czynników, które mogą wpłynąć na pogorszenie widzenia.

Osoby spędzające wiele godzin przed ekranem, np. komputera czy telewizora, z wadami wzroku, pracujące w ciężkich warunkach na powietrzu, powinny w szczególności zadbać o oczy. Ekran, pył, promienie słoneczne czy nawet niedobory niektórych składników odżywczych mogą prowadzić do osłabienia wzroku, do szybszego starzenia się siatkówki czy do rozwoju niebezpiecznych schorzeń. Stosowanie kropel i żeli na suche, zaczerwienione czy piekące oczy jest tylko chwilowym rozwiązaniem. Jakie składniki odżywcze wprowadzić do diety, aby wesprzeć zmysł wzroku od środka?

Zdrowe oczy – niezbędne witaminy

Witamina A

Dzięki witaminie A bodźce z zewnątrz są odbierane we właściwy sposób, ma również duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania fotoreceptorów siatkówki oka, które odpowiadające za widzenie zarówno w dzień jak i po zmroku. Witamina A jest silnym antyoksydantem, dzięki czemu skutecznie walczy z wolnymi rodnikami, które uszkadzają wzrok. Co więcej, witamina ta również zapobiega powstawaniu stanów zapalnych plamki żółtej, stymuluje wytwarzanie płynów odpowiadających za nawilżenie i obmycie powierzchni oka.

Niedobory witaminy A mogą skutkować rogowaceniem przednich warstw oka, kurzą ślepotą, owrzodzeniem i bliznowaceniem rogówki czy zespołem suchego oka. W skrajnych przypadkach może wywołać martwicę rogówki.

Co jeść, aby mieć zdrowe oczy? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Co jeść aby mieć dobry wzrok ? Źródło: 36,6

Kurza ślepota jest niezdolnością do wyraźnego widzenia otoczenia w przypadku braku światła, np. po zmroku.

Źródłem witaminy A są czerwone, żółte, pomarańczowe i zielone owoce i warzywa, np. Słodkie ziemniaki, marchew, szpinak, dynia, jarmuż, mango, morele czy cykoria. Ta witamina obecna jest również w tranie, wątróbce i żółtku jaja.

Witaminy z grupy B

Witaminy te poprawiają pracę komórek nerwowych, zwiększają odporność oczu na zmiany wywołane przejściem różnych chorób oraz przeciwdziałają wysychaniu powierzchni oka, świądowi, pieczeniu oraz ogólnej nadwrażliwości oka na bodźce świetlne.

Produkty bogate w witaminy z grupy B to nasiona roślin strączkowych, produkty z pełnoziarniste (makarony, pieczywo), kasze, pełne mleko i jego przetwory, kapusta, rzepa, marchew oraz inne warzywa.

Witamina C

W procesie widzenia silnie współdziała z witaminą A. Jest niezbędna do syntezy kolagenu, który zapewnia odpowiednią trwałość naczyń krwionośnych oka. Wpływa również na proces produkcji płynu łzowego omywającego oko, zapobiega rozwinięciu się zaćmy, odżywia tkanki oka.

Niedobór witaminy C może wywołać kruchość naczyń krwionośnych, co może prowadzić do krwotoków i wylewów wewnętrznych oka, np. wylew podspojówkowy.

Dobrym źródłem witaminy C jest dzika róża, czarna porzeczka, pietruszka, czerwona papryka, acerola, chrzan, truskawki, brukselka.

Witamina D

Witamina D bierze udział w regulacji ciśnienia wewnętrznego gałki ocznej, a jej niedobór może wywołać jaskrę, zapalenie spojówek oraz różnorodne zwyrodnienia plamki żółtej.

Źródłem tej witaminy są ryby, np. tuńczyk, łosoś, śledź, dorsz czy makrela, pełne mleko, ser.

Jak dbać o wzrok? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jak powinniśmy dbać o nasze oczy? Źródło: 36,6

Składniki odżywcze wspierające dobre widzenie

Cynk

Cynk jest bardzo ważnym minerałem dla wzroku. Bierze udział wytwarzaniu rodopsyny, dzięki której rozróżniamy odcienie szarości i widzimy po zmroku, zapobiega utracie wzroku związanej z wiekiem, kurzej ślepocie oraz zapewnia prawidłową akomodację oka. Najwięcej cynku znajduje się w siatkówce oka. Niedobór cynku może być przyczyną krótkowzroczności.

Źródłem cynku są pestki dyni, słonecznika, ostrygi, produkty pełnoziarniste (pieczywo, makaron), otręby pszenne, jaja, ryby, pomidory, kapusta, warzywa strączkowe.

Zobacz także: Cynk – jakie objawy daje jego niedobór, a jakie przedawkowanie? Naturalne źródła cynku

Luteina i zeaksantyna

Są to bardzo istotne barwniki wpływające na kondycję wzroku. Zapobiegają wadom oczu i chorobom, tj. zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej, które jest najczęstszą przyczyną ślepoty u osób starszych. Udowodniono, że regularne spożycie produktów bogatych w te barwniki, zapobiega niebezpiecznym zatorom i zakrzepom tętnic gałek ocznych.

Luteinę (nawet, jako suplement) zaleca się osobom, które dużo przebywają przed komputerem czy telewizorem oraz osobom otyłym, diabetykom, chorym na nadciśnienie tętnicze, gdyż schorzenia te często towarzyszą zwyrodnieniu plamki żółtej.

Plamka żółta to punkt w siatkówce oka pełniący kluczową rolę w procesie widzenia, odpowiada za ostre widzenie i postrzeganie barw. Luteina i zeaksantyna są w niej stale obecne i działają jak filtr chroniący oczy przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.

Źródłem tych barwników jest, m.in. jarmuż, kapusta włoska, szpinak, pietruszka, brokuły, szczypiorek, dynia, cukinia, papryka, jeżyny, jagody, maliny.

Antocyjany

Są barwnikami obecnymi w czerwonych, niebieskich i fioletowych owocach i warzywach, np. jagody, borówki, czereśnie, wiśnie, maliny, czerwona kapusta, żurawina, bakłażan czy czerwone winogrona. Borówki zawierają, aż 15 rodzajów antocyjanów. Antocyjany regenerują wytwarzane w oku enzymy, które zostały uszkodzone przez wolne rodniki, uszczelniają naczynia krwionośne oka, zmniejszają krzepliwość krwi, dzięki czemu gałka oczna jest lepiej ukrwiona i odżywiona, u osób krótkowzrocznych poprawiają komfort widzenia poprzez odpowiednie ukrwienie siatkówki.

Data aktualizacji: 30.05.2019,
Opublikowano: 30.05.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jak ochronić oczy przed smogiem? Coraz większy problem w dużych miastach  

Smog ma niekorzystny wpływ nie tylko na płuca, czy serce. Szkodzi również oczom. Jak bardzo jest dla nich niebezpieczny i co można zrobić, aby zminimalizować jego szkodliwe działanie? 

Czytaj więcej
Innowacyjna terapia przeciw cukrzycy – leczyć mają komórki wszczepione do oka

Cukrzyca to poważna choroba metaboliczna. Jednym z jej objawów jest prawidłowy poziom glukozy we krwi. Badacze ze Szwecji opracowali nowatorską metodę leczenia cukrzycy. Na czym polega?   

Czytaj więcej
Zaćma (katarakta) – poważna choroba oczu: rodzaje, przyczyny, objawy i leczenie

Zaćma to wrodzona lub nabyta choroba narządu wzroku, polegającą na powstawaniu plamek na soczewce oka. Jest ona jedną z najczęstszych przyczyn ślepoty. Zwykle dotyka osoby w podeszłym wieku, a jej przyczyny nie są do końca poznane. Zazwyczaj dużą rolę przypisuje się czynnikom genetycznym oraz zaburzeniom o podłożu metabolicznym. Podstawowym objawem zaćmy jest obniżenie poziomu ostrości wzroku. Jedynym skutecznym sposobem leczenia tej choroby wzroku jest operacja.

Czytaj więcej
Kwalifikacja wady wzroku do korekcji laserowej - co musisz wiedzieć

Korekcja wad wzroku za pomocą lasera to popularna, skuteczna i szybka metoda pozbycia się wad wzroku. Wybór zabiegu laserowego może wydawać się kuszący, ale nie każda osoba jest odpowiednim kandydatem do tego rodzaju korekcji. Dowiedz się, dlaczego badanie przed laserową korekcją wzroku jest konieczne, jak wygląda oraz jakie są przeciwwskazania do wykonania takiego zabiegu.

Czytaj więcej
Zwyrodnienie plamki żółtej. Czy dieta i dobrze dobrane okulary mogą spowolnić rozwój choroby?

Zwyrodnienie plamki żółtej (AMD) to najczęściej diagnozowana choroba siatkówki oka. W Polsce dotkniętych jest nią już ponad 1,3 mln osób, a wśród nich 140 tys. cierpi na jej groźniejszą, wysiękową postać. Rozwój choroby spowalnia nie tylko odpowiednia terapia u okulisty. Sprawdź, jak dieta i nowoczesne urządzenia optyczne mogą pomóc osobom chorym na AMD.

Czytaj więcej
Przekrwione oczy u dziecka i dorosłego –­ jakie są najczęstsze przyczyny? Jak łagodzić objawy?

Przekrwione oczy mogą oznaczać podrażnienie spojówek bądź ich stan zapalny wywołany np. alergią lub inną infekcją. Zdarza się, że zaczerwienienie pojawia się w związku z chorobą innych części oka czy chorobą autoimmunologiczną. Często jest też przypadłością osób noszących soczewki kontaktowe.

Czytaj więcej
Oftalmoplegia (porażenie międzyjądrowe) – przyczyny, obraz kliniczny i leczenie

Oftalmoplegia to zespół objawów w obrębie narządu wzroku, którego występowanie związane jest z chorobami ośrodkowego układu nerwowego. Powoduje zaburzenia widzenia pod postacią dwojenia i oczopląsu.

Czytaj więcej
Okulary przeciwsłoneczne – z filtrem, polaryzacyjne, korekcyjne

Okulary przeciwsłoneczne pełnią funkcje ochronne, zapobiegając nadmiernemu przepuszczaniu szkodliwych promieni słonecznych do oka. Powinny być wyposażone w specjalny filtr. Okulary przeciwsłoneczne z polaryzacją są odpowiednie dla kierowców i sportowców. Filtr fotochromowy stosuje się w okularach przeciwsłonecznych korekcyjnych. 

Czytaj więcej
O czym świadczy spuchnięte oko u dziecka? Leczenie i domowe sposoby na opuchnięte powieki

Spuchnięte oko u dziecka ma wiele przyczyn. Najczęściej obrzęk pojawia się razem z zapaleniem spojówek, jęczmieniem lub mechanicznym podrażnieniem oka. Wówczas mogą mu towarzyszyć inne objawy: zaczerwienienie, łzawienie, pieczenie i światłowstręt. Spuchnięte oczy u dziecka trzeba skonsultować z lekarzem.

Czytaj więcej
Zaćma i jaskra – czym różnią się te dwie choroby oczu?

Zaćma i jaskra to dwie najczęstsze, poważne choroby oczu prowadzące do ślepoty. O ile zaćma dotyczy uszkodzenia jednego elementu oka – soczewki, o tyle jaskra jest kompleksowym, postępującym procesem degeneracji włókien nerwowych odpowiedzialnych za transmisję wrażeń wzrokowych do mózgu.

Czytaj więcej