Wrzody żołądka i dwunastnicy: objawy choroby wrzodowej, przyczyny i leczenie

Fot: nikodash / fotolia.com

Wrzody objawy dają w postaci dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Chory może odczuwać m.in. ból nadbrzusza po jedzeniu lub w nocy i nad ranem, nudności i wymioty, może mieć zgagę, wzdęcia, zaparcia i biegunki. Najczęstszą przyczyną wrzodów żołądka jest zakażenie Helicobacter pylori.

Co to są wrzody? To ubytki w śluzówce żołądka albo dwunastnicy, czasem jednocześnie obu tych odcinków układu pokarmowego. Wrzody mogą mieć powierzchnię od kilku do kilkunastu milimetrów i różną głębokość. Zdarza się, że wrzody uszkadzają na wylot błonę śluzową żołądka, ale często tworzą uszkodzenia powierzchowne i niezbyt głębokie.

Zobacz film: Wrzody żołądka – skąd się biorą? Źródło: 36,6

Wrzody: objawy choroby wrzodowej

Wrzody objawy dają w postaci dolegliwości ze strony układu pokarmowego i bólu. Symptomy świadczące zazwyczaj o chorobie wrzodowej to:

  • nudności i wymioty,
  • zgaga,
  • kwaśne lub gorzkie odbijanie się,
  • niesmak w ustach – kwaśny lub gorzki posmak,
  • utrata apetytu,
  • zaparcia i biegunki,
  • wzdęcia,
  • czkawka,
  • zmniejszenie wagi ciała,
  • uczucie gniecenia, kłucia lub palenia w żołądku,
  • ból w nadbrzuszu.

Ból brzucha w chorobie wrzodowej może pojawiać się okresowo, nawracając. Jeśli ból brzucha występuje kilka godzin po posiłku, podejrzewa się wrzody żołądka. Gdy pojawia się na czczo, wybudza w nocy lub nad ranem – prawdopodobnie jest skutkiem wrzodów dwunastnicy.

Jak wykryć wrzody? Diagnostyka wrzodów żołądka

Objawy choroby wrzodowej powinny skłonić do wizyty u gastrologa. Lekarz specjalista zleci wykonanie gastroskopii. To badanie, dzięki któremu można obejrzeć wnętrze żołądka i sprawdzić, czy są w nim zmiany chorobowe.

Gastroskopia to endoskopia górnego odcinka układu pokarmowego. Podczas badania lekarz wprowadza przez jamę ustną (lub nos) do żołądka endoskop z kamerą i źródłem światła. Gastroskopia trwa od kilku do kilkunastu minut. W tym czasie gastrolog ogląda i ocenia śluzówkę żołądka i dwunastnicy, może też pobrać wycinek do badania histopatologicznego.

U niektórych osób zakażenie Helicobacter pylori daje objawy choroby wrzodowej, mimo że błona śluzowa nie jest uszkodzona.

Rutynowo przed gastroskopią wykonywane jest badanie krwi w kierunku Helicobacter pylori. To podstawowe badanie na wrzody. Po zakończeniu antybiotykoterapii badanie na obecność tej bakterii wykonuje się z kału.

Zobacz film: Przyczyny, objawy i leczenie choroby wrzodowej. Źródło: 36,6

Przyczyny wrzodów: zakażenie bakteriami, leki, nałogi, geny, czynniki ryzyka

Najczęstszą przyczyną wrzodów jest zakażenie bakteryjne Helicobacter pylori. Nosicielem tej bakterii jest od 60 do 90 procent ludzi, ale objawy zakażenia pojawiają się tylko u niektórych osób. U dzieci wrzody żołądka praktycznie nie występują, mogą pojawić się dopiero u nastolatków, ale nadal są to rzadkie przypadki. Bakterie Helicobacter pylori namnażają się z czasem.

Do powstania wrzodów żołądka i dwunastnicy mogą przyczyniać się również zażywane leki. Śluzówkę żołądka podrażniają i mogą uszkadzać leki przeciwbólowe, przeciwzapalne, z kwasem acetylosalicylowym i niektóre leki na reumatyzm. Największe ryzyko niesie zażywanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Kortykosteroidy w połączeniu z niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi znacznie zwiększają ryzyko wrzodów żołądka, nawet piętnastokrotnie.

Przyczyny wrzodów żołądka to także:

  • genetycznie uwarunkowane zwiększenie liczby komórek wytwarzających kwas solny w żołądku oraz ich nadmierna wrażliwość na gastrynę (hormon odpowiedzialny za wytwarzanie kwasu solnego w żołądku) – nadmiar soku żołądkowego podrażnia śluzówkę,
  • zarzucanie żółci do żołądka – prawidłowo żółć nie powinna dostawać się do żołądka z dwunastnicy,
  • rzadziej zespół Zollingera-Ellisona (na skutek zwiększonego wydzielania gastryny przez guz dwunastnicy lub trzustki w żołądku produkowane jest zbyt wiele kwasu solnego), oraz zespół Leśniowskiego-Crohna (najczęściej dotyczy jelit, ale procesy zapalne mogą wystąpić na różnych odcinkach przewodu pokarmowego, w tym w żołądku lub dwunastnicy).

Powstawaniu wrzodów żołądka sprzyjają również silny i długotrwały stres, a także palenie papierosów i nadużywanie alkoholu.

Jak leczyć wrzody? Dieta, leki na wrzody, rozwiązania chirurgiczne

Leki na wrzody stosuje się przed, a często zamiast leczenia metodami inwazyjnymi. Leczenie wrzodów żołądka polega na wyeliminowaniu z organizmu bakterii Helicobacter pylori oraz zmniejszeniu wydzielania soku żołądkowego, jeśli przyczyną wrzodów jest zarażenie tą bakterią. Stosuje się w tym celu dwa łączone antybiotyki na bakterię i inhibitory pompy protonowej, które hamują wydzielanie kwasu solnego. U osób bez rozpoznanego zakażenia Helicobacter pylori stosuje się wyłącznie leki blokujące wydzielanie soku żołądkowego:

  • inhibitory pompy protonowej,
  • H2-blokery,
  • M1-blokery
  • analogi prostaglandyn.

Równolegle do leczenia farmakologicznego należy stosować dietę

Z menu powinny zostać wykluczone wszystkie produkty pobudzające wytwarzanie kwasu żołądkowego, takie jak:

  • potrawy ostre,
  • kawa i herbata,
  • cebula, chrzan, czosnek,
  • dania ciężkostrawne,
  • tłuste potrawy.

Poza tym zakazane są m.in. grzyby, produkty pełnoziarniste, w tym pieczywo, makarony, grube kasze, żółty ser, mięso (poza indykiem i kurczakiem bez skóry), rośliny strączkowe, napoje gazowane i słodycze. 

A co na wrzody można jeść bez obaw? Dieta na wrzody powinna być lekkostrawna, niskokaloryczna i niskotłuszczowa. Ważny jest też sposób przygotowywania posiłków. Wskazane jest gotowanie na parze, w wodzie oraz pieczenie bez dodatku tłuszczu.

Jeśli farmakologiczne leczenie wrzodów nie jest skuteczne, konieczne jest wdrożenie leczenia operacyjnego. Polega ono na chirurgicznym usunięciu fragmentu żołądka lub dwunastnicy z wrzodem albo na przecięciu nerwów błędnych, które pobudzają wydzielanie kwasu solnego w żołądku. Nerwy błędne zlokalizowane są wzdłuż przełyku.

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy. Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 13.03.2018,
Opublikowano: 04.09.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej
Cukrzyca ciążowa. Czym jest i jak wygląda leczenie?

Cukrzyca to stan, kiedy w krwioobiegu znajduje się za dużo glukozy. Jest to spowodowane niedoborem insuliny, czyli hormonu, który reguluje i obniża poziom glukozy we krwi. Nieleczona cukrzyca ciążowa może skutkować groźnymi powikłaniami. Dlatego tak ważne jest jej wczesne zdiagnozowanie i leczenie. Sprawdź, jakie są objawy cukrzycy ciążowej. 

Czytaj więcej