Witamina F – występowanie, działanie na organizm, zastosowanie w kosmetyce

Fot. fcafotodigital / Getty Images

Witamina F to element diety niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dostarczany jest razem z olejami roślinnymi i tłuszczami zwierząt wodnych. Doskonale wpływa na kondycję skóry. Witamina F niezbędna jest do tworzenia ważnych biologicznie związków.

Witamina F to zbiór kwasów tłuszczowych egzogennych, których organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie syntezować, w tym zwłaszcza kwasu alfa-linolenowego i linolowego. Dieta uboga w te kwasy może doprowadzić do zaburzeń chorobowych. Ich niedobór predysponuje do chorób skóry, zwiększenia utraty wody w organizmie, a nawet do chorób układu krążenia.

Witamina F – co to jest?

Mianem witaminy F (z łac. vitaminum F) określa się zespół wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w którego składzie szczególne miejsce zajmują:

  • kwas linolowy (wzór sumaryczny C18H32O2) – zaliczany do grupy kwasów omega-6, skrótowo określany jako LA,
  • kwas alfa-linolenowy (wzór sumaryczny C18H30O2) – zaliczany do grupy kwasów omega-3, skrótowo określany jako ALA,
  • kwas arachidonowy (wzór sumaryczny C20H32O2) – zaliczany do grupy kwasów omega-6, jego prekursorem jest LA, skrótowo określany jako AA.

Gdzie występuje witamina F?

Tworzące witaminę F kwasy tłuszczowe nie są syntetyzowane w organizmie. Stąd też konieczne jest ich dostarczanie razem z pożywieniem. W związku z tym określa się je mianem kwasów egzogennych. Witamina F występuje przede wszystkim w tłuszczach roślinnych i w mniejszych ilościach w tłuszczach zwierzęcych. Jej źródła to m.in.: olej słonecznikowy, lniany, rzepakowy, krokoszowy, kukurydziany, arachidowy, wiesiołkowy, dyniowy, makowy, migdałowy, konopny. Dodatkowo zespół wielonienasyconych kwasów tłuszczowych znajduje się w oleju z orzechów włoskich, nasionach lnu, pestkach czarnej porzeczki, kiełkach pszenicy. Witaminę F zawierają także niektóre algi, tran, produkty pochodzenia zwierzęcego, owoce awokado, soja. Szacuje się, że ilość dziennej energii pochodzącej ze spożycia kwasu linolowego stanowić powinna 2%, a kwasu alfa-linolenowego 0,7%.

Rola witaminy F w organizmie człowieka

Witamina F pełni w organizmie wiele funkcji. Najczęstszym wskazaniem do jej stosowania są choroby skóry, takie jak atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, trądzik, łupież, wyprysk alergiczny, odleżyny, odparzenia (w tym niemowlęce pieluszkowe zapalenie skóry). Występuje w składzie błon komórkowych. Jej zażywanie łagodzi towarzyszące cukrzycy objawy i zapobiega powstawaniu powikłań tej choroby. Witamina F pełni rolę prekursora ważnych biologicznie związków, m.in. uczestniczą one w reakcjach zapalnych leukotrienów i prostaglandyn. Odgrywa istotną rolę w utrzymywaniu prawidłowej pracy mózgu. Wspomaga łagodzenie problemów z koncentracją i trudności w nauce. Oddziałuje korzystnie na układ krążenia, kondycję psychiczną, narząd wzroku. Uczestniczy w przemianach cholesterolu, dzięki czemu wpływa na obniżenie jego poziomu w surowicy krwi. Wzmacnia funkcjonowanie układu odpornościowego i rozrodczego. Pomaga w redukcji masy ciała, reguluje pracę układu pokarmowego, zapobiega zaparciom.

Witamina F – zastosowanie w kosmetyce

Witamina F ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. W sposób szczególny działa korzystnie na stan skóry. Zapewnia jej regenerację i chroni przed szkodliwym działaniem czynników atmosferycznych, jak niska temperatura i wiatr. Sprawia, że skóra staje się prawidłowo nawilżona i odżywiona. Spowalnia proces jej starzenia się. Usprawnia funkcjonowanie gruczołów łojowych. Witamina F może wbudowywać się w lipidy spoiwa międzykomórkowego, uzupełniając ich niedobory. W połączeniu z innymi witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach, jak A, D, E, K, ułatwia ich przyswajanie przez skórę.

Witaminę F stosuje się w preparatach do pielęgnacji włosów, np. w szamponach i odżywkach. Łagodzi efekt wysuszenia i zniszczenia włosów przez zabiegi fryzjerskie, jak farbowanie czy trwała ondulacja. Znajduje się też w składzie lakierów i zmywaczy do paznokci, gdyż skutecznie odżywia i regeneruje płytkę paznokciową.

Witamina D - za co odpowiada? Czy należy ją suplementować cały rok? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Witamina D - za co odpowiada? Czy należy ją suplementować cały rok? Źródło: Dzień Dobry TVN

Konsekwencje niedoboru witaminy F w organizmie

Niedobór witaminy F sprawia, że skóra traci elastyczność, jędrność, wiotczeje, marszczy się, staje się sucha. Zanika jej naturalna odporność na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych. Wykazuje objawy odwodnienia i wczesnego starzenia się. Niedostateczna ilość witaminy F powoduje występowanie stanów zapalnych skóry, jej zaczerwienienie, nadmierne łuszczenie, łojotok i spowalnia gojenie się mikrourazów. Zdaniem części badaczy niedobór witaminy F predysponuje do rozwoju depresji, chorób układu krążenia, jak miażdżyca i nadciśnienie tętnicze. Dodatkowo zwiększa podatność na infekcje. Determinuje w dużym stopniu pojawienie się plam na płytkach paznokciowych, łamliwość paznokci, wypadanie włosów czy łupież. Sprzyja wzrostowi utraty wody z organizmu, a nawet zaburzeniom rozwoju płodu.

Witamina F – preparaty farmaceutyczne

Preparaty z witaminą F mają często formę maści lub kremów przeznaczonych do miejscowego stosowania na skórę. Opakowanie 30 g maści (1 g zawiera 25 mg witaminy F) kosztuje około 9,50 zł. Za taką samą gramaturę kremu (1 g zawiera 200 mg witaminy F) zapłaci się średnio 7,50 zł. Witamina F znajduje się też w składzie suplementów diety w kapsułkach.

Bibliografia:

1. Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne, Farmakopea Polska X, Warszawa, Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych, 2014.

2. Richardson A.J., n-3 Fatty acids and mood: the devil is in the detail, „British Journal of Nutrition”, 2008, 99(2), s. 221–223.

3. Achremowicz K., Szary-Sworst K., Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia człowieka, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość”, 2005, 3(44), s. 23–35.

4. Gawęcki J., Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, Warszawa, PWN, 2012.

Data aktualizacji: 13.05.2019,
Opublikowano: 13.05.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego

Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.

Czytaj więcej
Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.

Czytaj więcej
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Gdzie jest go najwięcej? 

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.

Czytaj więcej
Kobalt – właściwości, rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru

Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.

Czytaj więcej