Witamina E – sposób na urodę i płodność

Fot: airborne77 / fotolia.com

Witamina E jest związkiem, który ze względu na swoje zdrowotne właściwości od wieków wykorzystywany jest w medycynie oraz kosmetyce. Zaliczana jest do grupy tokoferoli i nazywany także „witaminą młodości” oraz „witaminą płodności”.

Witamina E, obok witamin A, D i K, należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Organizm składuje ją zwłaszcza w nadnerczach oraz tkance tłuszczowej. Istnieje wiele zastosowań witaminy E, więc warto ją suplementować (zwłaszcza że jej cena również nie jest wysoka).

Witamina E – występowanie

Naturalnie witaminy E najwięcej występuje w oleju słonecznikowym – jest to 47 mg/100 g. Inne źródła tego składnika to, odpowiednio, w ilości na 100 g: orzechy laskowe – 39 mg, olej rzepakowy – 27 mg, migdały – 24 mg oraz olej sojowy – 13 mg.

Oprócz tych składników pokarmowych sporo witaminy E zawierają również: masło roślinne, margaryna, olej arachidowy, żółtka jaj, biała kapusta i szpinak. Dobrym jej źródłem są także kiełki. Należy nadmienić, że oleje tłoczone na zimno mają więcej witaminy E niż oleje powstające na drodze produkcji przemysłowej, gdzie destrukcji ulega nawet do 75% zawartości tej witaminy.

Właściwości kosmetyczne witaminy E

Zwana „witaminą młodości” witamina E swoją alternatywną nazwę zawdzięcza szeregowi pozytywnych właściwości, które mogą z powodzeniem być wykorzystywane w kosmetyce. Jest silnym antyoksydantem – neutralizuje działanie wolnych rodników, które, jako związki przyczyniające się do powstawania zmarszczek oraz podrażnień na skórze, powodują przyspieszenie procesu starzenia. Witamina E ten proces spowalnia. Charakteryzują ją również silne właściwości regenerujące i odżywcze dla skóry, witamina ta stanowi również doskonały środek nawilżający.

Witamina E pośrednio chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym. Kremy z jej dodatkiem są pomocne podczas leczenia dolegliwości cery trądzikowej. Pomagają też w kojeniu podrażnień skóry, a także w przypadku egzemy i łuszczycy. Są przeznaczone do każdego typu skóry.

Witamina E – właściwości zdrowotne

Jako „witamina płodności” witamina E wspomaga pracę układu rozrodczego. Zapewnia zdrowe i sprawne funkcjonowanie narządów służących do prokreacji. Niedobór tej witaminy u mężczyzn może doprowadzić do zwyrodnienia plemników poprzez zaburzenie wydzielania hormonu gonadotropowego.

Witamina E jest również potrzebna w ciąży. Każda przyszła mama powinna suplementować tę witaminę w ilości 15–19 mg w ciągu doby. Wpływa to bardzo pozytywnie na wzrok dziecka – polecana jest w związku z tym głównie wtedy, kiedy ten zmysł się kształtuje, czyli w ostatnim trymestrze ciąży.

Wraz z kwasem foliowym witamina E wpływa pozytywnie na to, aby masa dziecka podczas urodzenia była właściwa oraz przeciwdziała pogłębianiu się wad wrodzonych płodu i uszkodzeniom jego układu nerwowego. Zdaniem naukowców umieralność dzieci podczas porodu jest mniejsza, kiedy podczas ciąży matka zażywa tę witaminę. Przyjmowanie jej zapobiega przedwczesnemu pęknięciu błon płodowych, wystąpieniu przedwczesnego porodu oraz poronienia.

Witamina E przeciwdziała również powstawaniu blaszki miażdżycowej, ponieważ przyczynia się do hamowania utleniania tzw. szkodliwego cholesterolu LDL (ang. low-density lipoprotein). Ponadto zapobiega powstawaniu zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Wskazane jest stosowanie jej w profilaktyce zawałów mięśnia sercowego, a także w profilaktyce nowotworów – głównie raka gruczołu krokowego, jelita grubego, żołądka oraz wątroby. Reguluje ona również poziom insuliny we krwi.

Niedobór witaminy E – czy jest niebezpieczny?

W tym przypadku nie ma zbyt dużych powodów do zmartwień, ponieważ niedobór witaminy E u ludzi jest wyjątkowo rzadką przypadłością. Hipowitaminoza tego składnika może skutkować u dorosłych dystrofią mięśniową (chorobą tkanki mięśniowej, która jest dziedziczona i charakteryzuje się osłabieniem mięśni oraz postępującym ich zanikiem). Pierwsze próby leczenia dystrofii z wykorzystaniem witaminy E podjęto już w latach 40. ubiegłego wieku. Obecnie witamina E jest szeroko stosowana w żywieniu osób często uprawiających sport.

Niemowlęta, które charakteryzują się podczas porodu niską masą urodzeniową i jednocześnie cierpią na stany niedoboru witaminy E, wykazują szereg innych objawów niebezpiecznych dla zdrowia. Wśród nich znajduje się podwyższona zdolność do zlepiania erytrocytów, czyli płytek krwi. Takie dzieci odznaczają się również podwyższoną wrażliwością na toksyczne działanie tlenu. Mogą także wystąpić u nich zaburzenia na płaszczyźnie nerwowo-mięśniowej, a ponadto może pojawić się zahamowanie wzrostu naczyń krwionośnych oka, co z kolei może przyczynić się do ślepoty.

Zobacz także: Czym jest i jak działa biotyna? Gdzie występuje witamina H (nazywana także B7)?

Jeżeli w jakimkolwiek etapie życia człowiek zauważa u siebie pewne niepokojące objawy: wzmożone wypadanie włosów, zachorowanie na anemię, zbyt wysoki poziom cholesterolu oraz kłopoty z zębami i układem kostnym, najprawdopodobniej ma do czynienia z niedoborem witaminy E. Inne, mniej wyraziste czynniki świadczące o niedoborze witaminy E, to m.in. permanentne zmęczenie i podatność na infekcje.

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 19.12.2017,
Opublikowano: 20.09.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego

Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.

Czytaj więcej
Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.

Czytaj więcej
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Gdzie jest go najwięcej? 

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.

Czytaj więcej
Kobalt – właściwości, rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru

Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.

Czytaj więcej