Witamina C nie tylko wzmacnia odporność. Poznaj 6 powodów, dla których nie może jej zabraknąć w diecie

Fot: yulka3ice / gettyimages.com

Witamina C kojarzy się nam przede wszystkim ze wzmacnianiem odporności. Na tym jednak jej korzystny wpływ na organizm się nie kończy! Co jeszcze potrafi witamina C i dlaczego tak bardzo jest nam potrzebna?

Witamina C, czyli kwas askorbinowy to jeden z cenniejszych związków dla naszego organizmu. Każdego dnia potrzebujemy jej ok. 100 mg. Doskonałym źródłem witaminy C są m.in. papryka, jarmuż, natka pietruszki, cytryna, czarna porzeczka, brokuły czy brukselka.

Witamina C - dlaczego jest nam potrzebna?

  • Chroni przed rakiem

Witamina C to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Kwas askorbinowy chroni przed wolnymi rodnikami, które aktywują tzw. stres oksydacyjny. Jego występowanie ma ścisły związek z rozwojem wielu schorzeń, w tym nowotworów. Badania pokazują, że spożywanie większej ilości produktów bogatych w witaminę C sprawia, że mechanizmy obronne organizmu działają jeszcze lepiej i skuteczniej niwelują stan zapalny.

  • Pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie

Szacuje się, że nadciśnienie tętnicze może mieć w Polsce nawet 10 mln ludzi. Jednym ze sposobów na jego wyrównanie może być suplementacja witaminy C. Badania przeprowadzone na zwierzętach pokazały, że kwas askorbinowy wzmacnia naczynia krwionośne i usprawnia przepływ krwi, co spowodowało spadek ciśnienia. Co ciekawe, analiza 29 badań dowodzi, że przyjmowanie witaminy C może obniżyć skurczowe ciśnienie krwi średnio o 3,8 mm/Hg, a rozkurczowe średnio o 1,5 mm/Hg u zdrowych osób dorosłych. U osób z nadciśnieniem tętniczym suplementy witaminy C obniżały skurczowe ciśnienie krwi średnio o 4,9 mm/Hg, a rozkurczowe o 1,7 mm/Hg. 

  • Zapobiega chorobom serca

Jednym z czynników, który sprzyja chorobom układu krążenia jest wysoki cholesterol. Jego nadmiar odkłada się w tętnicach, co utrudnia przepływ krwi i sprzyja nadciśnieniu. Co gorsza, nagromadzenie się tłuszczu w naczyniu może doprowadzić do jego całkowitego zatkania, a to może skutkować zawałem czy udarem. Badania pokazują, że suplementacja lub jedzenie większej ilości produktów bogatych w witaminę C może pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Naukowcy doszli do takich wniosków po przeanalizowaniu kilkunastu badań. W ocenie specjalistów zwiększenie dziennej dawki witaminy C do co najmniej 500 mg obniża poziom cholesterolu LDL (złego) o około 7,9 mg / dl, a trójglicerydów o 20,1 mg / dl.

  • Chroni przed atakami dny moczanowej

Dna moczanowa to choroba metaboliczna. Schorzenie dotyczy od 1-2 proc. ludzi, zwłaszcza mężczyzn. Choroba sprawia, że kwas moczowy pochodzący ze związków purynowych, które są dostarczane wraz z pożywieniem nie jest w całości usuwany z organizmu. Kiedy jest go za dużo zaczyna się krystalizować i odkładać w obrębie stawów. Tym samym chorzy podczas chodzenia odczuwają silny ból. Zdaniem naukowców chorym może pomóc witamina C.

Badanie prowadzone przez 20 lat na grupie blisko 50 tysięcy zdrowych mężczyzn pokazało, że panowie, którzy przyjmowali suplement witaminy C, mieli aż o 44 proc. mniejsze ryzyko rozwoju dny moczanowej. Czy to oznacza, że witamina C faktycznie chroni przed rozwojem podagry? Na to pytanie nie da się udzielić jeszcze odpowiedzi i konieczne są dalsze badania.

  • Zapobiega anemii

Co ma witamina C do anemii? Otóż bardzo dużo! Anemia to choroba, która najczęściej spowodowana jest niedoborem żelaza. Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowego przebiegu procesów krwiotwórczych. Bez niego szpik kostny nie może wytworzyć czerwonych krwinek, niedobór żelaza to także niskie stężenie hemoglobiny - białka, które występuje we krwi i rozprowadza tlen po całym organizmie.

Mimo że żelazo jest obecne w wielu produktach spożywczych, to z jego przyswajaniem organizm ma kłopot. Dlatego, aby mógł je "wyciągnąć" z pożywienia potrzebuje witaminy C. Zdaniem naukowców przyjmowanie 100 g kwasu askorbinowego dziennie zwiększa przyswajalność żelaza o 67 proc. Warto zaznaczyć, że badanie było prowadzone wśród dzieci, które nie jadły mięsa i miały nieprawidłowy poziom żelaza.

  • Chroni przed demencją

Demencję może mieć nawet 35 mln ludzi na całym świecie. Co ją wywołują? Zdaniem badaczy winne mogą być wolne rodniki i wywoływany przez nie stres oksydacyjny. Nie bez znaczenia jest także stan zapalnym toczący się w obrębie układu nerwowego. Mimo że medycyna nie potrafi wyleczyć demencji, to potrafi spowolnić jej rozwój. Pomóc może w tym witamina C.

Badacze dowiedli, że suplementowanie witaminy C - która jest silnym przeciwutleniaczem - poprawia pamięć i procesy myślowe, które ulegają pogorszeniu wraz ze starzeniem się organizmu. Na ile może być ona pomocna w leczeniu demencji? Na to pytanie odpowiedzą kolejne badania.

Jak witamina C wzmacnia odporność?

Jednym z ważniejszych zadań witaminy C jest wzmacnianie odporności. Związek aktywuje produkcję białych krwinek (limfocytów), które biorą udział w odpowiedzi immunologicznej organizmu i zwalczają zagrażające mu patogeny. Dodatkowo wzmacnia ich działanie oraz chroni je przed wolnymi rodnikami, które mogą je uszkadzać. Witamina C ma korzystny wpływ na skórę. Wzmacnia jej barierę ochronną, a także przyspiesza gojenie się ran.

Dlaczego trzeba zadbać o właściwy poziom witaminy C w organizmie? Dowiesz się tego z filmu: 

Zobacz film: Jakie właściwości ma witamina C? Źródło: x-news

Data aktualizacji: 22.09.2021,
Opublikowano: 22.09.2021 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego

Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.

Czytaj więcej
Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.

Czytaj więcej
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Gdzie jest go najwięcej? 

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.

Czytaj więcej
Kobalt – właściwości, rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru

Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.

Czytaj więcej