Spleśniałe warzywa a wątroba
Wątroba pełni w naszym organizmie ważną funkcję. Odpowiedzialna jest bowiem za usuwanie toksyn, a także gospodarkę węglowodanową, tłuszczową i białkową. Aby dodatkowo nie obciążać organu, powinniśmy unikać spożywania śmieciowej żywności. Co jeszcze znajduje się na liście zakazanych potraw? Ta odpowiedź może was nieco zdziwić, ale warzywa. Oczywiście nie wszystkie.
Do kategorii pierwszych negatywnie działających produktów zaliczamy warzywa spleśniałe. Pleśń bowiem działa na wątrobę wyniszczająco ze względu na mykotoksyny, czyli substancje toksyczne. Mogą one zwiększać stany zapalne w organizmie, a co za tym idzie, zwiększą ryzyko insulinooporności.
Jak czytamy w medonet.pl. badania opublikowane w 2020 r. na łamach "Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety" wskazują, że mykotoksyny zwiększają ryzyko raka wątroby.
Ponadto zjedzenie spleśniałych warzyw zakłóca pracę jelit. To sprawia, że więcej produktów przemiany materii przechodzi do krwioobiegu, a to przetworzyć musi wątroba. Co więcej, wątroba jest ważnym miejscem dla produkcji hormonów tarczycy. Kiedy ze względu na obciążenia nie przekształci nieaktywnego hormonu w aktywną postać, możemy zachorować na Hashimoto.
Warzywa smażone – niezdrowe dla wątroby i diety
Smażone warzywa są nie tylko ciężkie i kaloryczne, ale także niedobre dla wątroby ze względu na duże ilości niezdrowych tłuszczów, zwłaszcza tłuszczów trans i tłuszczów nasyconych. Ich regularne spożywanie prowadzi do nadmiaru tłuszczu w komórkach wątroby. Z czasem tkanka wątroby staje się twardsza i bliznowata, a to droga prosta do marskości lub śmierć komórek wątroby.
Warzywa przetworzone - mówimy nie
Tak samo jak przetworzona żywność, tak i przetworzone warzywa szkodzą wątrobie. Powodują odkładanie się tłuszczu, który doprowadzić może do stłuszczenia wątroby.
Warzywa polecamy zatem spożywać w wersji surowej, gotowanej, pieczonej bądź kiszonej. Wasza wątroba wam za to podziękuje.
Zobacz wideo: Jak zbudowana jest wątroba?
Źródło: medonet.pl