Tajemnicza choroba kotów. Co ją wywołuje? 

Co stoi za tajemniczą chorobą kotów?

Od pewnego czasu media donoszą o tajemniczej chorobie kotów. Zdaniem badaczy stoi za nią wirus ptasiej grypy. "Gazeta Wyborcza" przytacza badania, które nie wykluczają, że patogen może znajdować się w mięsie drobiowym. Zdaniem badaczy takie sugestie to nadinterpretacja.

Tajemnicza choroba kotów

Prof. Krzysztof Pyrć, jeden autorów analizy w oświadczeniu opublikowanym w mediach społecznościowych stwierdził, że tekst opublikowany w "Gazecie Wyborczej" może prowadzić do wybuchu paniki "oraz strat zarówno ekonomicznych, jak i wizerunkowych". 

Ekspert dodał, że przeprowadzone badania pokazują, że jedną z prawdopodobnych dróg transmisji wirusa może być pokarm. Za tym tropem mają przemawiać m.in. nagłe pojawienie się wirusa zarówno u kotów wychodzących, jak i nie; brak ognisk i przenoszenia się choroby z kota na kota. Dodatkowo, jak czytamy na stronie next.gazeta.pl "analiza sekwencji genomu wirusa pobranego od kota nie wykazała drastycznych zmian w porównaniu do sekwencji referencyjnych, sugerujących pojawienie się nowego szczepu wirusa grypy efektywnie zakażającego koty, podobieństwo sekwencji wirusów, które zostały wyizolowane od kotów w różnych częściach Polski, jest bardzo wysokie, co sugeruje pojedyncze źródło zakażenia, rozmowy z właścicielami kotów zasugerowały, że źródłem może być surowe mięso". 

Naukowcy, aby potwierdzić tę teorię, przebadali mięso, które jadły chore zwierzaki. Testy potwierdziły obecność wirusa w jednej z próbek. Prof. Krzysztof Pyrć podkreślił w oświadczeniu, że "chociaż nie można wykluczyć, że wirus znalazł się w próbkach mięsa później lub wręcz mięso zostało zanieczyszczone przez właścicieli wirusem rozwijającym się w organizmie kota, nie można również wykluczyć, że to właśnie surowe mięso był źródłem zakażenia". 

Specjaliści są zdania, że to wystarczający powód, aby służby weterynaryjne oraz inspekcja sanitarna przebadały dostępne w Polsce mięso w kierunku mięso grypy H5N1. Jak dodają, nie chodzi tylko o koty.  "To kluczowe nie tylko ze względu na koty, lecz także na fakt, że wirus ten stanowi zagrożenie dla życia ludzkiego" - wskazuje profesor. 

Warto dodać, że polski przemysł drobiarski stanowi blisko 20 proc. rynku UE, a wartość eksportu mięsa przekracza trzy mld euro. "Warto wyobrazić sobie konsekwencje dla tego sektora gospodarki, jeżeli faktycznie okazałoby się, że skażone mięso znalazło się we Francji, Włoszech czy Niemczech" - napisał w oświadczeniu Krzysztof Pyrć.

Czy polskie mięso jest bezpieczne? 

Z wynikami badania nie zgadza się Krajowa Rada Drobiarstwa. "Badania opisane w artykule "Gazety Wyborczej" bazowały na próbkach pobranych z naruszeniem elementarnych zasad sterylności, bez zachowania jakichkolwiek reguł i metod poboru materiału badawczego - próbki pobierane były przez właścicieli kotów" - czytamy w wydanym przez nią oświadczeniu. 

Rada potępiła również "wszelkie próby dyskredytowania jakości polskiego mięsa drobiowego". Zapewniła, że "polskie mięso drobiowe było, jest i będzie bezpieczne".

Zobacz wideo: Jak zmienia się wirus grypy?

Źródło: gazet.next.pl 

Data aktualizacji: 04.07.2023,
Opublikowano: 04.07.2023 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej