Sok z brzozy znany jest też jako bzowina lub oskoła. Zbiera się go w okresie wczesnej wiosny – na przełomie marca i kwietnia, jednak z uwagi na jego zdrowotne właściwości dobrze jest pić go w każdej porze roku.
Sok z brzozy – właściwości
W składzie soku z brzozy znajdziemy dużo witaminy C, która wzmacnia odporność i pomaga w walce z przeziębieniami. Znajduje się tam także wapń, który przyczynia się do zachowania zdrowych i mocnych kości, żelazo odpowiedzialne za poprawę składu krwi oraz magnez pozytywnie wpływający na koncentrację.
Oskoła, czyli inaczej sok z brzozy, wspomaga pracę układu pokarmowego, poprawia stan skóry i włosów. Można go także wykorzystywać jako okład na rany - znacznie przyspiesza ich gojenie. Z soku z brzozy można robić okłady lub tonik do przemywania skóry.
Sok z brzozy do stosowania miejscowego sprawdzi się świetnie jako płukanka do włosów. Regularne jej stosowanie sprawi, że włosy będą bardziej puszyste i zdecydowanie mniej ich wypadnie.
Niestety sok z brzozy ma charakterystyczny, cierpki smak, który nie musi każdemu smakować. Odrobina miodu lub soku z malin może pomóc w wypiciu soku z brzozy.
Sok z brzozy – kiedy jest wskazany?
Spożywanie soku z brzozy zalecane jest zwłaszcza przy kilku dolegliwościach obciążających organizm.
Sok z brzozy może pomóc przy kamicy nerkowej, bowiem dzięki właściwościom leczniczym sok z brzozy poprawia pracę nerek. Picie oskoby przyczynia się do wypłukiwania złogów i zapobiega tworzeniu się kamieni moczowych. Zdecydowanie o piciu soku z brzozy powinny pomyśleć osoby zmagające się z dolegliwościami ze strony nerek i układu moczowego.
Picie soku z brzozy może pomóc we wzmocnieniu ogólnej odporności organizmy. Duża zawartość witaminy C pomaga zapobiegać przeziębieniom i grypie. Regularne picie szklanki soku z brzozy dziennie jest wskazane u osób, które zmagają się z anemią. Pozwoli to uzupełnić składniki mineralne, których w soku z brzozy znajduje się całe bogactwo – głównie potas, wapń, magnez oraz żelazo. Takie picie soku z brzozy podniesie także poziom energii i pozwoli oczyścić organizm z toksyn. Sok może pomóc też w złagodzeniu objawów chorób układu pokarmowego – nieżytu i wrzodów żołądka.
Jak pić sok z brzozy? Przygotowanie i dawkowanie
Sok z brzozy należy pić 3 razy dziennie po ćwierć szklanki od 2 do 3 tygodni. Ważne, aby sok z brzozy pić na zimno - jakakolwiek obróbka termiczna niszczy właściwości zdrowotne soku z brzozy.
Kuracja sokiem z brzozy powinna zostać wsparta poprzez odpowiednią dietę - należy wyeliminować używki oraz kawę i herbatę z diety, a zastąpić je wodą mineralną. Warto także unikać niezdrowej żywności, a więc cukru, soli, fast foodów oraz mięs i wędlin. Niewskazane są także szpinak i szczaw.
Sok z brzozy – pozyskiwanie i przechowywanie
Pozyskanie soku z brzozy wydaje się dosyć trudne, jest on jednak dostępny w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością. Nie ma więc problemu, jeśli samodzielne pozyskanie soku jest niemożliwe – można kupić gotowy produkt. Jeżeli ktoś decyduje się na własnoręczne pozyskanie soku z brzozy, może to zrobić za pomocą odpowiednich metod, najlepiej w okresie wiosennym, kiedy roślinność budzi się do życia.
Do pozyskania oskoły najlepsze są kilkuletnie drzewa o grubych gałęziach. Jeżeli po nakłuciu kory ukaże się kropelka, jest to drzewo odpowiednie do upuszczania soku. Należy wywiercić w drzewie niewielki otwór, do którego wkłada się rurkę. Przez nią sok będzie wyciekał do podstawionego naczynia – może to potrwać nawet 2 dni. Po zakończeniu procesu należy zatkać otwór kołkiem i posmarować dookoła pastą leczniczą w celu zapobieżenia niszczeniu kory.
Sok z brzozy należy przechowywać w szklanej butelce w lodówce. Okres przydatności do spożycia oskoły w takich warunkach to 4 dni. W przypadku potrzeby dłuższego przechowywania niezbędne jest dodanie do butelki z sokiem odrobiny spirytusu, który go w pewien sposób zakonserwuje, a jednocześnie wzmocni przyswajalność składników mineralnych.