Sok z brzozy – właściwości i zastosowanie. Pijmy na zdrowie!

Fot: fotolia.com

Sok z brzozy poprawia działanie układu moczowego, a zdaniem zwolenników jego stosowania pozytywnie wpływa także na bóle reumatyczne. Pozyskiwany z pnia brzozy jest najzdrowszy, można jednak uzyskać go także z liści.

Sok z brzozy znany jest też jako bzowina lub oskoła. Zbiera się go w okresie wczesnej wiosny – na przełomie marca i kwietnia, jednak z uwagi na jego zdrowotne właściwości dobrze jest pić go w każdej porze roku.

Sok z brzozy – właściwości

W składzie soku z brzozy znajdziemy dużo witaminy C, która wzmacnia odporność i pomaga w walce z przeziębieniami. Znajduje się tam także wapń, który przyczynia się do zachowania zdrowych i mocnych kości, żelazo odpowiedzialne za poprawę składu krwi oraz magnez pozytywnie wpływający na koncentrację.

Oskoła, czyli inaczej sok z brzozy, wspomaga pracę układu pokarmowego, poprawia stan skóry i włosów. Można go także wykorzystywać jako okład na rany - znacznie przyspiesza ich gojenie. Z soku z brzozy można robić okłady lub tonik do przemywania skóry. 

Sok z brzozy do stosowania miejscowego sprawdzi się świetnie jako płukanka do włosów. Regularne jej stosowanie sprawi, że włosy będą bardziej puszyste i zdecydowanie mniej ich wypadnie.

Niestety sok z brzozy ma charakterystyczny, cierpki smak, który nie musi każdemu smakować. Odrobina miodu lub soku z malin może pomóc w wypiciu soku z brzozy.

Sok z brzozy – kiedy jest wskazany?

Spożywanie soku z brzozy zalecane jest zwłaszcza przy kilku dolegliwościach obciążających organizm.

Sok z brzozy może pomóc przy kamicy nerkowej, bowiem dzięki właściwościom leczniczym sok z brzozy poprawia pracę nerek. Picie oskoby przyczynia się do wypłukiwania złogów i zapobiega tworzeniu się kamieni moczowych. Zdecydowanie o piciu soku z brzozy powinny pomyśleć osoby zmagające się z dolegliwościami ze strony nerek i układu moczowego.

Picie soku z brzozy może pomóc we wzmocnieniu ogólnej odporności organizmy. Duża zawartość witaminy C pomaga zapobiegać przeziębieniom i grypie. Regularne picie szklanki soku z brzozy dziennie jest wskazane u osób, które zmagają się z anemią. Pozwoli to uzupełnić składniki mineralne, których w soku z brzozy znajduje się całe bogactwo – głównie potas, wapń, magnez oraz żelazo. Takie picie soku z brzozy podniesie także poziom energii i pozwoli oczyścić organizm z toksyn. Sok może pomóc też w złagodzeniu objawów chorób układu pokarmowego – nieżytu i wrzodów żołądka.

Czy pijesz sok z brzozy?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Jak pić sok z brzozy? Przygotowanie i dawkowanie

Sok z brzozy należy pić 3 razy dziennie po ćwierć szklanki od 2 do 3 tygodni. Ważne, aby sok z brzozy pić na zimno - jakakolwiek obróbka termiczna niszczy właściwości zdrowotne soku z brzozy.

Kuracja sokiem z brzozy powinna zostać wsparta poprzez odpowiednią dietę - należy wyeliminować używki oraz kawę i herbatę z diety, a zastąpić je wodą mineralną. Warto także unikać niezdrowej żywności, a więc cukru, soli, fast foodów oraz mięs i wędlin. Niewskazane są także szpinak i szczaw. 

Zobacz film: Co to jest badanie niedoboru odporności? Źródło: Dzień Dobry TVN

Sok z brzozy – pozyskiwanie i przechowywanie

Pozyskanie soku z brzozy wydaje się dosyć trudne, jest on jednak dostępny w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością. Nie ma więc problemu, jeśli samodzielne pozyskanie soku jest niemożliwe – można kupić gotowy produkt. Jeżeli ktoś decyduje się na własnoręczne pozyskanie soku z brzozy, może to zrobić za pomocą odpowiednich metod, najlepiej w okresie wiosennym, kiedy roślinność budzi się do życia.

Do pozyskania oskoły najlepsze są kilkuletnie drzewa o grubych gałęziach. Jeżeli po nakłuciu kory ukaże się kropelka, jest to drzewo odpowiednie do upuszczania soku. Należy wywiercić w drzewie niewielki otwór, do którego wkłada się rurkę. Przez nią sok będzie wyciekał do podstawionego naczynia – może to potrwać nawet 2 dni. Po zakończeniu procesu należy zatkać otwór kołkiem i posmarować dookoła pastą leczniczą w celu zapobieżenia niszczeniu kory.

Sok z brzozy należy przechowywać w szklanej butelce w lodówce. Okres przydatności do spożycia oskoły w takich warunkach to 4 dni. W przypadku potrzeby dłuższego przechowywania niezbędne jest dodanie do butelki z sokiem odrobiny spirytusu, który go w pewien sposób zakonserwuje, a jednocześnie wzmocni przyswajalność składników mineralnych.


Data aktualizacji: 02.07.2019,
Opublikowano: 03.09.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej
Maść rozgrzewająca na przeziębienie dla dzieci – jaką wybrać w walce z objawami infekcji?

Maść rozgrzewająca dla dzieci na kaszel, katar czy inne objawy przeziębienia to powszechnie stosowana metoda domowego leczenia. Zawarte w niej składniki pomagają udrożnić zablokowane drogi oddechowe i zwiększają uczucie ciepła. Wybór maści tego typu powinien być dostosowany do wieku dziecka.

Czytaj więcej
COVID-19 może na długo rozregulować odporność - niepokojące doniesienia naukowców

Przechorowanie COVID-19 może prowadzić do wycieńczenia układu odpornościowego, zwiększać podatność na infekcje lub zaburzać powstawanie odporności przeciw COVID-19 - wynika z ustaleń  naukowców z University of Alabama w Birmingham.

Czytaj więcej
Powikłania po COVID-19. Coraz więcej młodych ludzi cierpi na halucynacje węchowe. Co to jest parosmia?

Urojenia zapachowe, inaczej parosmia, to nowy objaw zespołu pocovidowego. Brytyjscy lekarze zaobserwowali, że wielu pacjentów odczuwa nieistniejące zapachy, np. nieprzyjemny zapach ryby, spalenizny lub siarki. Urojenia węchowe najczęściej dotykają młodych pacjentów i pracowników służby zdrowia.

Czytaj więcej
Szczepienia przeciw COVID-19. Jak się zgłosić?

Zapisy na szczepienia przeciw COVID-19 dla osób spoza grup, które były szczepione w pierwszej kolejności, mają ruszyć 15 stycznia. Jak się zgłosić? Można to zrobić na cztery sposoby.

Czytaj więcej
Czy Polskę czeka trzecia fala zakażeń? To realne zagrożenie i rozluźnienie obostrzeń w styczniu byłoby przedwczesne - wynika z danych ekspertów

Trzecia fala epidemii koronawirusa w Polsce jest realnym zagrożeniem, a wiosną może być rejestrowanych nawet po 30 tys. nowych zakażeń dziennie – wynika z ekspertyzy grupy naukowców z kilku ośrodków akademicki i Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH.  Ich zdaniem taki scenariusz jest bardzo prawdopodobny, jeśli w styczniu zostaną rozluźnione obostrzenia.

Czytaj więcej
Kordyceps – wyjątkowy grzyb z Tybetu poprawi odporność i wytrzymałość organizmu

Odporność można budować na wiele sposobów. Najlepsze efekty przyniesie jednak dieta i uzupełnienie jej o produkty, które wspomagają działanie układu immunologicznego. Jednym z nich kordyceps (maczużnik) – niezwykły grzyb pochodzący z Wyżyny Tybetańskiej. Dlaczego warto po niego sięgnąć?

Czytaj więcej
Koronawirus zmutował. Co o nim wiemy? Czy jest groźniejszy?

Zmutowany, nowy wariant koronawirusa,  zaczął gwałtownie rozprzestrzeniać się w Anglii. Z tego powodu w Wielkiej Brytanii nie będzie poluzowania restrykcji na okres Bożego Narodzenia, a wiele krajów zawiesiło loty do tego kraju. Jak zmutowany koronawirus różni się od podstawowej formy koronawirusa SARS- CoV-2? Czy szczepionki na COVID-19 będą skutecznie chronić przed nowym, zmutowanym koronawirusem?

Czytaj więcej
Skutki uboczne po szczepionce na COVID-19 występują rzadziej u osób starszych

Objawy niepożądane po podaniu szczepionki przeciw koronawirusowi SARS-CoV-2 u osób powyżej 55. roku życia występują rzadziej i z mniejszym nasileniem niż u osób młodszych - wynika z badań.

Czytaj więcej