Zwykle upragniona wiosna nie przychodzi od razu. Początkowo mają miejsce wahania ciśnienia, częste zmiany pogody – od słonecznej i bezwietrznej do deszczowej i pochmurnej. Różnice temperatur, wilgotności powietrza oraz ciśnienia wpływają negatywnie na samopoczucie i odporność organizmu. Do tego dochodzą zwykle niedobory witamin nabyte zimą, stres oraz brak dostatecznej ilości odpoczynku i snu. Przesilenie wiosenne ma swoją medyczną nazwę – syndrom zmęczenia wiosennego. Objawia się:
- zmęczeniem;
- osłabieniem;
- nadmierną sennością;
- bólami mięśni;
- częstymi skurczami;
- bólami głowy;
- rozdrażnieniem;
- wypadaniem włosów i łamaniem lub rozdwajaniem paznokci;
- trudnościami z koncentracją;
- przygnębieniem, rezygnacją, niepokojem.
Wiele objawów z długiej listy jest efektem braku odpowiednich substancji odżywczych, złą dietą oraz brakiem aktywności fizycznej. Zimowa dieta jest uboga m. in. w potas, magnez, cynk i żelazo. Odpowiednia suplementacja magnezu pomoże poradzić sobie ze skurczami oraz zwiększy odporność na stres. Z kolei cynk odpowiada za zdrowe włosy i paznokcie. Niedobór żelaza istotnie wpływa na samopoczucie i potęguje uczucie zmęczenia. Ważna jest suplementacja witaminy D, zwłaszcza podczas miesięcy zimowych.
Przed niedoborami witamin i składników mineralnych nie uchronią nas preparaty dostępne w aptekach, choć mogą one pomóc. Najlepsza jest zróżnicowana dieta, która kompleksowo poprawi nasze samopoczucie, a także wzmocni odporność organizmu. Bardzo ważne jest pożywne śniadanie, które zapewni nam zastrzyk energii na długo. Nie wolno wychodzić z domu na czczo lub tylko po wypiciu kawy! Właśnie – kawa, alkohol i papierosy nie są wskazane. O ile kawę można pić, byle nie na pusty żołądek, to pozostałe dwie używki tylko pogorszą nasze samopoczucie, a nie je poprawią.
Dobra dieta, czyli jaka?
W marcu i kwietniu, czyli w miesiącach kiedy najczęściej dotyka nas problem przesilenia wiosennego najlepiej zastosować lekkostrawną dietę. Powinna ona być bogata w warzywa i owoce, nie możemy zapominać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Bardzo ważne są także probiotyki, które pomagają w utrzymaniu przewodu pokarmowego w dobrej kondycji oraz wzmacniają odporność organizmu. Naturalnymi probiotykami są kiszonki, jogurty oraz kefir.
Polecamy: Dieta na wzmocnienie odporności
Ruch to zdrowie
Wiosną ważny jest także ruch na świeżym powietrzu. Spacery poprawiają humor, zwiększają wydzielanie endorfin i dotleniają mózg. Aktywność fizyczna wpływa także na odporność, a ta na wiosnę jest osłabiona.
W trakcie przesilenia wiosennego na chandrę może pomóc... sen i odpoczynek. Spanie po 8 godzin dziennie w przewietrzonej sypialni, najlepiej od 22, pozytywnie wpływa na nasz zegar biologiczny, który powoli przestawia się na ciepłe dni. Co ciekawe odpoczywać powinno się w ciszy i ciemności, gdyż tylko wtedy wydzielany jest prawidłowy poziom melatoniny odpowiedzialnej za rytm dobowy i funkcjonowanie układu odpornościowego.
Wiosną należy zadbać o odpowiedni ubiór. Wahania pogody sprawiają, że łatwo jest się przegrzać lub przemarznąć. Najlepiej jest ubierać się „na cebulkę” i zawsze mieć pod ręką parasol.