Powiększone brodawki języka – przyczyny i leczenie

Fot. webphotographeer / Getty Images

Brodawki językowe mogą ulec powiększeniu, jak i zanikowi w przebiegu różnych procesów patologicznych w jamie ustnej. Nie należy mylić brodawki językowej, będącej prawidłowym tworem błony śluzowej języka, z brodawkami wywołanymi przez wirusa brodawczaka ludzkiego.

Sporą część jamy ustnej zajmuje język. Wyróżnia się w nim nasadę przyczepioną do dna jamy ustnej, trzon, który jest częścią ruchomą, a także czubek. Język pokryty jest błoną śluzową, która od dołu jest gładka, natomiast od góry składa się z brodawek językowych, pełniących funkcje mechaniczne i zmysłowe. Brodawki językowe są fizjologicznym tworem obecnym u każdego zdrowego człowieka, natomiast mogą zostać objęte procesem chorobowym. Nie można mylić brodawek językowych z brodawczakiem, czyli zmianą wywołaną przez wirus HPV (Human papilloma virus).

Co to są brodawki językowe?

Brodawki językowe to twory pełniące liczne funkcje podczas jedzenia. Największe brodawki, brodawki okolone, odpowiadają za odczucie smaku. Ułożone są na granicy nasady i trzonu języka w ilości około 10. Mają dobrze rozwinięte kubki smakowe. Brodawki okolone są otoczone przez rowek, w którym uchodzą drobne gruczoły ślinowe (tzw. gruczoły Ebnera). Gruczoły te są niezbędne, by obmywać brodawki okolone z resztek jedzenie, co pozwala na lepsze odczuwanie smaków. Mają średnice około 2–3 mm, a ich liczba nie przekracza 12.

Na języku znajdują się też brodawki liściaste. Na nich również uchodzą gruczoły Ebnera. Występują w tylnej części języka. Kolejne to brodawki grzybowate, które są mniej liczne, ale za to większe. Ostatni rodzaj brodawek na języku to brodawki nitkowate. Leżą na końcu języka i na jego brzegach.

Powiększone brodawki językowe – przyczyny

Główną przyczyną powiększenia brodawek językowych jest zapalenie bakteryjne lub grzybicze. Zapalenie toczące się w jamie ustnej czy gardle może również przejść na język, wywołując zapalenie brodawek językowych. Nadmierna stymulacja brodawek przez patogeny prowadzi do ich przerostu, co może przypominać czasem nalot na języku, a nie powiększone brodawki. Brodawki językowe mogą ulec powiększeniu również pod wpływem drażniącego działania czynników mechanicznych lub chemicznych. 

Z przerostem brodawek językowych można się spotkać u osób cierpiących z powodu regurgitacji, czyli cofania się treści żołądkowej z powrotem do jamy ustnej. Kwaśny odczyn treści pokarmowej działa drażniąco na język i sprzyja zakażeniom. Osoby, które często wymiotują, mogą również mieć przerośnięte brodawki językowe. U chorych z wymiotami i odwodnieniem można zaobserwować suchy język z powiększonymi brodawkami. Powiększenie brodawek językowych może również współistnieć z niedoborami witamin z grupy B.

Powiększone brodawki z tyłu języka nie zawsze muszą być patologią. Niektórzy nagle po prostu zauważają fizjologicznie u nich występujące większe brodawki językowe.

Leczenie powiększonych brodawek językowych

W leczeniu powiększonych brodawek językowych konieczne jest działanie przyczynowe. Jeśli przyczyną powiększonych brodawek jest zakażenie, konieczna jest poprawa jakości higieny jamy ustnej i stosowanie środków miejscowo odkażających, do płukania jamy ustnej. Preparaty bakterio- lub grzybobójcze zapisane przez lekarza mogą być w formie pędzelka, którym nakłada się lek na powierzchnię języka i ogniska zapalenia. Czasami wystarczające jest płukanie jamy ustnej naparem z rumianku.

Brodawki na języku a brodawczak jamy ustnej

Brodawczak na języku nie ma nic wspólnego z fizjologicznymi brodawkami. Brodawki wywołane przez wirusa brodawczaka ludzkiego (HPV) mogą lokalizować się w każdym miejscu jamy ustnej, w tym również na języku czy pod nim. Leczenie brodawczaka polega na jego chirurgicznym usunięciu.

Jak odróżnić infekcję wirusową od bakteryjnej? Odpowiedź znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Infekcja wirusowa a infekcja bakteryjna - jak je odróżnić. Źródło: 36,6


Data aktualizacji: 12.11.2018,
Opublikowano: 12.11.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej
Cukrzyca ciążowa. Czym jest i jak wygląda leczenie?

Cukrzyca to stan, kiedy w krwioobiegu znajduje się za dużo glukozy. Jest to spowodowane niedoborem insuliny, czyli hormonu, który reguluje i obniża poziom glukozy we krwi. Nieleczona cukrzyca ciążowa może skutkować groźnymi powikłaniami. Dlatego tak ważne jest jej wczesne zdiagnozowanie i leczenie. Sprawdź, jakie są objawy cukrzycy ciążowej. 

Czytaj więcej