Pieczenie żołądka może pochodzić nie tylko z przewodu pokarmowego, ale także z innych narządów, które nie są z nim bezpośrednio powiązane. Ból odczuwany pod żebrami może promieniować nawet z serca.
Pieczenie w żołądku – diagnoza
W diagnostyce przyczyn pieczenia w żołądku konieczne jest zawsze przeprowadzenie dokładnego wywiadu lekarskiego, ponieważ lista potencjalnych schorzeń jest długa. Zanim lekarz zleci badania, ważne jest, aby dowiedział się, czy ból jest bezpośrednio związany ze spożywanymi posiłkami czy jest odczuwany niezależnie od przyjmowania pokarmów. Jeżeli dyskomfort nasila się po jedzeniu, to kluczową informacją staje się określenie, po jakim czasie do tego dochodzi. Konieczne jest wymienienie wszystkich objawów towarzyszących, takich jak wymioty, zgaga, nudności itp. Ważne jest, aby określić od kiedy odczuwany jest ból i czy można go złagodzić niektórymi środkami (np. lekami na zgagę). Dopiero odpowiedź na te pytania da lekarzowi pełniejszy obraz problemu i pozwoli zlecić odpowiednie badania.
Terapia w każdym przypadku wymaga określenia dokładnej przyczyny dolegliwości.
Jakie przyczyny może mieć pieczenie w żołądku?
Nadbrzusze, w którym często zlokalizowany jest ból (opisywany jako palący) jest nie tylko miejscem, które odpowiada położeniu żołądka. Znajdują się tam także dolna część przełyku, dwunastnica z początkowym odcinkiem jelita cienkiego, a także pęcherzyk żółciowy. Nie można wykluczać, że ból ma charakter promieniujący z innych narządów. Najczęstsze przyczyny pieczenia w żołądku związane są m.in. z:
-
refluksem żołądkowo-przełykowym,
- chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy,
- zapaleniem błony śluzowej żołądka, również w przypadku choroby Leśniowskiego-Crohna oraz zapalenia uchyłków żołądka (uwypukleń ścian żołądka na zewnątrz),
- chorobami pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych,
- przepukliną rozworu przełyku,
- dyspepsją czynnościową (której przyczynami mogą być inne choroby, np. wrzody żołądka),
-
rakiem żołądka.
Ponieważ ból może mieć związek również z innym narządem, utrzymujących się dolegliwości nie należy bagatelizować.
Pieczenie w żołądku po jedzeniu
Jeżeli pieczenie w żołądku występuje bezpośrednio po jedzeniu, najprawdopodobniej wywołuje je choroba wrzodowa, a dokładniej wrzód żołądka. Pieczenie w ciągu 2–4 godzin po posiłku lub na czczo przypisywane jest również wrzodom dwunastnicy. Zazwyczaj w obu przypadkach objawy łagodzą produkty mleczne.
Wrzód jest głębokim ubytkiem błony śluzowej, który może powstać w konsekwencji m.in. zakażenia bakterią Helicobacter pylori. Wrzody żołądka powstają często u palaczy, a także u osób stosujących duże ilości leków przeciwbólowych, zwłaszcza tych z grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ). Są też następstwem przewlekłych stanów zapalnych żołądka.
Pieczenie żołądka i wrzody powstają również przy nerwicy. W związku z oddziaływaniem stresu na organizm człowieka zaburzone zostają często czynności układu trawiennego przez nieregularne jedzenie czy brak apetytu. Żołądek wytwarza znaczne ilości substancji podrażniających śluzówkę, przez co dochodzi do jej uszkodzenia.
Pieczenie w przełyku i żołądku
Refluks żołądkowo-przełykowy, a także przepuklina przełyku mogą powodować pieczenie odczuwane w przełyku i żołądku. Zdarza się, że oba schorzenia występują równocześnie. Zarzucanie treści żołądkowej do przełyku powoduje zgagę i tzw. cofanie się pokarmu. Występuje chrypka i kaszel, a także ból określany jako zamostkowy. Charakterystyczne są problemy z przełykaniem.
Nieleczony refluks sprzyja powstawaniu nadżerek i owrzodzeń, które mogą prowadzić nawet do perforacji żołądka, czyli przerwania ciągłości tego narządu. Konsekwencją schorzenia jest również zachłystowe zapalenia płuc i zwężenie przełyku. W przypadku utrzymujących się dolegliwości nie wystarczy tylko przyjmowanie leków na zgagę, które dostępne są bez recepty, a konieczne są konsultacja medyczna i odpowiednie leczenie farmakologiczne. W zaawansowanej chorobie niezbędna może się okazać operacja chirurgiczna.
Uczucie pieczenia w żołądku a dyspepsja
Diagnoza dyspepsji jest trudna i stawiana dopiero po wyeliminowaniu innych przyczyn. Tym bardziej, że większość dotkniętych schorzeniem osób ma prawidłowe wyniki w badaniu endoskopowym. Jej objawy, poza uczuciem pieczenia w żołądku, są związane z szybko występującym uczuciem sytości podczas jedzenia posiłków. Dyspepsja jest zazwyczaj wynikiem innych chorób, które wymagają diagnozy i eliminacji. Leczenie w tym przypadku polega wyłącznie na łagodzeniu objawów i jest długotrwałe.