Pieczenie w żołądku – czy zawsze oznacza refluks? Jakie są inne możliwe przyczyny?

Fot: ag visuell / stock.adobe.com

Pieczenie w żołądku opisywane jest również jako palący ból w nadbrzuszu. Często utożsamiany jest z tzw. zgagą, czyli refluksem żołądkowo-przełykowym. Dolegliwość może oznaczać jednak wiele chorób, które nie zawsze związane są z problemami ze strony przewodu pokarmowego.

Pieczenie żołądka może pochodzić nie tylko z przewodu pokarmowego, ale także z innych narządów, które nie są z nim bezpośrednio powiązane. Ból odczuwany pod żebrami może promieniować nawet z serca.

Pieczenie w żołądku – diagnoza

W diagnostyce przyczyn pieczenia w żołądku konieczne jest zawsze przeprowadzenie dokładnego wywiadu lekarskiego, ponieważ lista potencjalnych schorzeń jest długa. Zanim lekarz zleci badania, ważne jest, aby dowiedział się, czy ból jest bezpośrednio związany ze spożywanymi posiłkami czy jest odczuwany niezależnie od przyjmowania pokarmów. Jeżeli dyskomfort nasila się po jedzeniu, to kluczową informacją staje się określenie, po jakim czasie do tego dochodzi. Konieczne jest wymienienie wszystkich objawów towarzyszących, takich jak wymioty, zgaga, nudności itp. Ważne jest, aby określić od kiedy odczuwany jest ból i czy można go złagodzić niektórymi środkami (np. lekami na zgagę). Dopiero odpowiedź na te pytania da lekarzowi pełniejszy obraz problemu i pozwoli zlecić odpowiednie badania.

Terapia w każdym przypadku wymaga określenia dokładnej przyczyny dolegliwości.

Jakie przyczyny może mieć pieczenie w żołądku?

Nadbrzusze, w którym często zlokalizowany jest ból (opisywany jako palący) jest nie tylko miejscem, które odpowiada położeniu żołądka. Znajdują się tam także dolna część przełyku, dwunastnica z początkowym odcinkiem jelita cienkiego, a także pęcherzyk żółciowy. Nie można wykluczać, że ból ma charakter promieniujący z innych narządów. Najczęstsze przyczyny pieczenia w żołądku związane są m.in. z:

  • refluksem żołądkowo-przełykowym,
  • chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy,
  • zapaleniem błony śluzowej żołądka, również w przypadku choroby Leśniowskiego-Crohna oraz zapalenia uchyłków żołądka (uwypukleń ścian żołądka na zewnątrz),
  • chorobami pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych,
  • przepukliną rozworu przełyku,
  • dyspepsją czynnościową (której przyczynami mogą być inne choroby, np. wrzody żołądka),
  • rakiem żołądka.

Ponieważ ból może mieć związek również z innym narządem, utrzymujących się dolegliwości nie należy bagatelizować.

Pieczenie w żołądku po jedzeniu

Jeżeli pieczenie w żołądku występuje bezpośrednio po jedzeniu, najprawdopodobniej wywołuje je choroba wrzodowa, a dokładniej wrzód żołądka. Pieczenie w ciągu 2–4 godzin po posiłku lub na czczo przypisywane jest również wrzodom dwunastnicy. Zazwyczaj w obu przypadkach objawy łagodzą produkty mleczne.

Wrzód jest głębokim ubytkiem błony śluzowej, który może powstać w konsekwencji m.in. zakażenia bakterią Helicobacter pylori. Wrzody żołądka powstają często u palaczy, a także u osób stosujących duże ilości leków przeciwbólowych, zwłaszcza tych z grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ). Są też następstwem przewlekłych stanów zapalnych żołądka.

Pieczenie żołądka i wrzody powstają również przy nerwicy. W związku z oddziaływaniem stresu na organizm człowieka zaburzone zostają często czynności układu trawiennego przez nieregularne jedzenie czy brak apetytu. Żołądek wytwarza znaczne ilości substancji podrażniających śluzówkę, przez co dochodzi do jej uszkodzenia.

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy? Źródło: 36,6

Pieczenie w przełyku i żołądku

Refluks żołądkowo-przełykowy, a także przepuklina przełyku mogą powodować pieczenie odczuwane w przełyku i żołądku. Zdarza się, że oba schorzenia występują równocześnie. Zarzucanie treści żołądkowej do przełyku powoduje zgagę i tzw. cofanie się pokarmu. Występuje chrypka i kaszel, a także ból określany jako zamostkowy. Charakterystyczne są problemy z przełykaniem.

Nieleczony refluks sprzyja powstawaniu nadżerek i owrzodzeń, które mogą prowadzić nawet do perforacji żołądka, czyli przerwania ciągłości tego narządu. Konsekwencją schorzenia jest również zachłystowe zapalenia płuc i zwężenie przełyku. W przypadku utrzymujących się dolegliwości nie wystarczy tylko przyjmowanie leków na zgagę, które dostępne są bez recepty, a konieczne są konsultacja medyczna i odpowiednie leczenie farmakologiczne. W zaawansowanej chorobie niezbędna może się okazać operacja chirurgiczna.

Uczucie pieczenia w żołądku a dyspepsja

Diagnoza dyspepsji jest trudna i stawiana dopiero po wyeliminowaniu innych przyczyn. Tym bardziej, że większość dotkniętych schorzeniem osób ma prawidłowe wyniki w badaniu endoskopowym. Jej objawy, poza uczuciem pieczenia w żołądku, są związane z szybko występującym uczuciem sytości podczas jedzenia posiłków. Dyspepsja jest zazwyczaj wynikiem innych chorób, które wymagają diagnozy i eliminacji. Leczenie w tym przypadku polega wyłącznie na łagodzeniu objawów i jest długotrwałe.


Data aktualizacji: 13.12.2018,
Opublikowano: 27.11.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Ból brzucha po jedzeniu – przyczyny, o czym świadczy i jak się go pozbyć

Ból brzucha po jedzeniu to przypadłość, która dotyka wiele osób. Najczęściej świadczy o niestrawności, lecz przyczynami mogą być także choroby przewodu pokarmowego: refluks żołądka, choroba wrzodowa, zatrucie, nietolerancja pokarmowa, zespół jelita drażliwego oraz choroby pęcherzyka żółciowego.

Czytaj więcej
Operacja przepukliny pępkowej. Na czym polega i jak wygląda rekonwalescencja?

Uwypuklenie się zawartości jamy brzusznej przez naturalny otwór ciała, jakim jest pępek, to przepuklina pępkowa. Operację wykonuje się u dzieci w przypadku dużych zmian, które nie ulegają samoistnemu cofnięciu, oraz u dorosłych.

Czytaj więcej
Ból brzucha u dzieci – co jest jego przyczyną i jak sobie z nim radzić?

Bóle brzucha należą do najczęstszych dolegliwości pediatrycznych. Mogą być spowodowane nadwrażliwością pokarmową, czynnikami psychogennymi, zapaleniem wyrostka robaczkowego, alergią bądź być symptomami wielu przewlekłych chorób.

Czytaj więcej
Płukanie żołądka – wskazania do przeprowadzenia i przebieg zabiegu

Płukanie żołądka to zabieg umożliwiający usunięcie z żołądka substancji, które mogą okazać się groźne dla życia i zdrowia. Polega ono na wprowadzeniu do narządu sondy żołądkowej – miękkiej gumowej rurki, za pomocą której wtłacza się do niego wodę, a następnie ją usuwa.

Czytaj więcej
Przepuklina rozworu żołądkowego – przyczyny, objawy, leczenie

Przepuklina rozworu żołądkowego nazywana jest potocznie przepukliną żołądka. Schorzenie dotyczy układu pokarmowego, polega na osłabieniu lub uszkodzeniu przepony. Leczenie opiera się zarówno na środkach farmakologicznych, jak i na operacji oraz lekkostrawnej diecie.

Czytaj więcej
Zgaga - jakie są jej przyczyny, objawy i jak ją leczyć?

Choroba refluksowa może doprowadzić do stanu zapalnego i zmian metaplastycznych w przełyku. Szacuje się, że aż 25-40% dorosłych doświadcza zgagi raz w miesiącu, a od około 7% do 10% ma ją codziennie. Zgaga występuje częściej u mężczyzn i osób w wieku powyżej 40 lat.

Czytaj więcej
Jak sobie poradzić z niestrawnością i wzdęciami z powodu przejedzenia? Poznaj 8 domowych sposobów

Wzdęcia i niestrawność to częste przypadłości, które mogą zakłócać przyjemność biesiadowania w czasie świąt. Winne są nie tyle same potrawy, co ich nadmiar i długie godziny spędzone za stołem w pozycji siedzącej. Jak sobie poradzić z objawami niestrawności domowymi sposobami?

Czytaj więcej
Święta w wersji light. Jak odchudzić tradycyjne świąteczne potrawy? 

Święta Bożego Narodzenia to dla wielu osób czas obżarstwa i błogiego lenistwa. Niestety to, co przyjemne dla ducha, dla ciała już takie nie jest. Poza niestrawnością możemy także nabawić się przy świątecznym stole kilku nadprogramowych kilogramów. Co można przygotować w wersji light? Podpowiedzi znajdziecie poniżej!

Czytaj więcej
Burczenie w brzuchu – co powoduje tę dość krępującą dolegliwość?

Burczenie w brzuchu może być spowodowane przez wiele przyczyn. Z jednej strony stanowić może oznakę prawidłowej pracy układu trawiennego, z drugiej zaś informować o głodzie. Niekiedy bywa objawem chorobowym i pojawia się w przebiegu np. alergii pokarmowej.

Czytaj więcej
Sok z selera – właściwości i działanie. Jak samodzielnie zrobić sok z selera?

Sok z selera stał się w ostatnim czasie niezwykle popularnym daniem. Jego picie promuje wielu celebrytów, a na portalach społecznościowych tworzone są konta propagujące jego prozdrowotne właściwości. Napój najczęściej przygotowuje się z odmiany naciowej.

Czytaj więcej