Owoce w ciąży – w jakich ilościach je spożywać i które są najzdrowsze?

Fot. M_a_y_a / Getty Images

W ciąży zapotrzebowanie na witaminy i minerały znacząco wzrasta. Owoce są ich doskonałym źródłem – dostarczają kwas foliowy, potas, karoten. To również doskonałe źródło witaminy C. Ich podjadanie skutecznie zwalcza ochotę na słodycze. Niektóre owoce w ciąży należy jednak ograniczyć.

Owoce są świetnym zamiennikiem niezdrowych przekąsek, na które ciężarne dość często mają ochotę. Śliwki i jabłka w ciąży to na pewno lepszy pomysł niż batonik czekoladowy. Dietetycy zalecają zjadanie od 3 do 5 porcji owoców dziennie, również w postaci świeżych soków i sałatek. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie owoce i warzywa są całkowicie zdrowe. O ile to możliwe, należy unikać tych z supermarketów, mogą być bowiem zanieczyszczone chemicznie przez obfite opryski.

Gdzie kupujesz owoce i warzywa?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Owoce w ciąży – jak wybierać najzdrowsze?

Jeśli przyszłej mamie zależy, aby owoce były jak najzdrowsze i niezanieczyszczone chemicznie, warto wybierać wyłącznie sezonowe. To zdecydowanie najzdrowsze owoce w ciąży. Nie bez znaczenia jest również miejsce, gdzie są kupowane. Najpewniejszym źródłem jest oczywiście własna uprawa, niestety większość mam nie ma ku temu warunków. Bezpiecznym źródłem, z którego można zakupić zdrowe owoce sezonowe, są miejscowe targi i bazary. Sprzedawane tam owoce i warzywa pochodzą najczęściej z lokalnych upraw. Największy wybór owoców jest latem – do dyspozycji są wtedy świeże truskawki, agrest, maliny, wiśnie, czereśnie i porzeczki. W lasach pojawiają się jagody – w ciąży to świetne źródło witaminy C. Na bazarach można dostać świeżą borówkę amerykańską i brzoskwinie. Jesienią warto sięgnąć po winogrona, jabłka, śliwki i gruszki. Kobieta mająca ochotę na pomarańcze w ciąży bez problemu może je zakupić również na lokalnych bazarach – nadal będą zdrowsze niż te z supermarketu. Podobna sytuacja jest z bananami.

Jakich owoców nie jeść w ciąży?

Odpowiedź na to pytanie jest prosta – nie ma zakazanych owoców w ciąży, o ile nie zabroni ich lekarz lub dietetyk. Ograniczenia występują tylko w przypadkach, kiedy kobieta cierpi na cukrzycę ciężarnych lub ma alergię pokarmową (na poszczególne rodzaje owoców lub ogólnie – występuje nietolerancja fruktozy). Przy cukrzycy ciążowej dietetycy zalecają silne ograniczenie owoców o wysokim indeksie glikemicznym – bananów, winogron, owoców suszonych i daktyli. W przypadku nietolerancji fruktozy i alergii pokarmowych listę dozwolonych i zakazanych owoców w ciąży należy ustalić z dietetykiem.

W ciąży należy unikać owoców nadpsutych, ze śladami pleśni lub ciemnymi plamami – spożycie ich może bowiem doprowadzić do dokuczliwej niestrawności. Nie poleca się również jedzenia owoców silnie pryskanych, kupowanie zimą nienaturalnej wielkości truskawek w supermarkecie również nie jest dobrym pomysłem. Owoce takie są często pryskane w czasie wzrostu i później w transporcie, aby zapobiec rozwojowi pleśni. Ponadto ich smak i zapach znacznie odbiega od tego, którym można cieszyć się w sezonie.

Czy można w ciąży ćwiczyć? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Odchudzanie w ciąży - czy to bezpieczne? Źródło: Dzień Dobry TVN

Najzdrowsze owoce w ciąży

Istnieje grupa owoców, które są szczególnie zdrowe w ciąży. Zawarte w nich składniki odżywcze bardzo pozytywnie wpływają na rozwój płodu oraz stan zdrowia oczekującej mamy. Ważnym elementem diety są jabłka w ciąży – dzięki zawartym w nich pektynom mają zdolność oczyszczania organizmu z toksyn. Są również cennym źródłem witaminy C, która ułatwia wchłanianie żelaza – dzięki nim przyszłej mamie uda się uniknąć dość częstej anemii ciążowej. Najlepiej jest jeść jabłka dobrze umyte, surowe i ze skórką, gdyż to właśnie pod nią jest największe stężenie cennych składników.

Następny owoc wysoce wskazany w ciąży to śliwki. Wiele kobiet w stanie błogosławionym narzeka na zaparcia – śliwki, dzięki dużej zawartości pektyn i kwasów organicznych, doskonale je zwalczają. Ponadto uzupełniają potas, żelazo, magnez i wapń, są więc dobrym rozwiązaniem przy dokuczliwych wymiotach. Śliwki zawierają bogactwo witamin z grupy B, dlatego wpływają pozytywnie na układ nerwowy.

Na uciążliwe zaparcia pomagają również pobudzające trawienie gruszki w ciąży bogate w wiele witamin i minerałów. Nie wolno jednak jeść ich zbyt dużo, ponieważ mogą wywołać biegunkę. Jakie owoce jeszcze jeść w ciąży? W sezonie warto sięgnąć po maliny – są bogate w kwas foliowy, pektyny, potas i cynk. W sezonie przeziębień i grypy warto sięgać po soki i herbatki malinowe, które zawierają kwas askorbinowy i salicylowy w naturalnej postaci. Dobrym pomysłem są również banany bogate w kwas foliowy, duże ilości magnezu, wapnia i fluoru.

W ciąży wskazane jest spożywanie wszelkich owoców bogatych w witaminę C. Bardzo często kobiety ciężarne mają ochotę na kwaśne owoce, wtedy doskonale sprawdzą się porzeczki, poziomki, truskawki, agrest (uwaga – jest moczopędny), pomarańcze, cytryny, mango, brzoskwinie i figi. Poziom witaminy C bardzo dobrze uzupełnia sok z aronii. Należy pamiętać, że owoców nie trzeba spożywać wyłącznie na surowo, w skórce lub bez niej. Dobroczynny efekt przyniesie również picie soków ze świeżo wyciskanych owoców lub przygotowanie pożywnego smoothie, do którego można dorzucić również warzywa, np. natkę pietruszki, ogórka czy jarmuż.

Bibliografia:

1. Aleksandra Cichocka, Dorota Szostak-Węgierek, Żywienie kobiet w ciąży. Porady lekarzy i dietetyków, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2018.

Data aktualizacji: 30.04.2019,
Opublikowano: 09.04.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Powstała pierwsza tabletka na depresję poporodową. Kiedy lek trafi na rynek?   

Szacuje się, że z powodu depresji porodowej cierpi 15 proc. kobiet. W walce z tym stanem już niedługo może im pomóc pierwsza na świecie tabletka łagodząca objawy depresji. Co o niej wiadomo i kiedy lek trafi na rynek?

Czytaj więcej
Nudności i wymioty w ciąży? Sprawdź, dlaczego powinnaś o nich powiedzieć lekarzowi podczas wizyty

Problem występowania pierwszych mdłości w ciąży jest często bagatelizowany. Wiele osób uważa je za „obowiązkowe” dolegliwości w ciąży, o których nie warto nawet informować swojego lekarza. Z tego względu niektóre ciężarne podczas wizyty pomijają temat mdłości i wymiotów w ciąży. To błąd – te objawy mogą niekorzystnie wpłynąć na komfort życia oraz mieć poważne konsekwencje dla zdrowia mamy i maluszka.

Czytaj więcej
Badania przed zajściem w ciążę - warto znacznie częściej kontrolować poziom glukozy

Prawidłowy poziomy cukru we krwi jest ważny już  chwili zajścia w ciążę, ponieważ chroni dziecko przed zaburzeniami rozwojowymi. Planując ciążę warto zatem znacznie częściej kontrolować poziom glukozy – przekonują eksperci.

Czytaj więcej
Cukrzyca ciążowa. Czym jest i jak wygląda leczenie?

Cukrzyca to stan, kiedy w krwioobiegu znajduje się za dużo glukozy. Jest to spowodowane niedoborem insuliny, czyli hormonu, który reguluje i obniża poziom glukozy we krwi. Nieleczona cukrzyca ciążowa może skutkować groźnymi powikłaniami. Dlatego tak ważne jest jej wczesne zdiagnozowanie i leczenie. Sprawdź, jakie są objawy cukrzycy ciążowej. 

Czytaj więcej
Jak liczyć ruchy dziecka w ciąży? Kiedy się pojawiają?

Jak liczyć ruchy dziecka w ciąży to pytanie ważne dla kobiet ciężarnych. Monitorowanie ruchów dziecka w brzuchu jest bardzo istotne również w przypadku przenoszonej lub zagrożonej ciąży. W przypadku prawidłowo rozwijającej się ciąży nie jest to konieczne, aczkolwiek większość ginekologów zaleca je jako działanie profilaktyczne.

Czytaj więcej
Zwolnienie lekarskie w ciąży – na jakich zasadach się odbywa?

Zwolnienie lekarskie w ciąży może być wystawione przez ginekologa lub innego specjalistę. Za czas, w którym kobieta nie pracuje, przysługuje jej zasiłek wynoszący 100% miesięcznego wynagrodzenia. Należy pamiętać, że istnieją wyraźne wskazania do zwolnienia lekarskiego w ciąży.

Czytaj więcej
Witaminy w ciąży – które warto brać?

W ciąży organizm ma zwiększone zapotrzebowanie na witaminy i składniki odżywcze, ponieważ w ciele kobiety rozwija się nowy człowiek. Odpowiednio zbilansowana, zdrowa dieta pomaga dostarczyć do organizmu niezbędne składniki mineralne i witaminy, jednak w ciąży może to nie być wystarczające. Według specjalistów w ciąży bardzo duże znaczenie mają między innymi kwas foliowy, witaminy D, kwasy DHA i jod. Z tego artykułu dowiesz się, jakie witaminy w ciąży warto przyjmować.

Czytaj więcej
Dieta eliminacyjna matki karmiącej – na czym polega i jak ją stosować?

Dieta eliminacyjna polega na stopniowym usuwaniu poszczególnych produktów z jadłospisu. Zalecana jest kobietom karmiącym piersią w przypadku podejrzenia, że objawy uczuleniowe występujące u dziecka wynikają z jego nietolerancji pokarmów spożywanych przez matkę.

Czytaj więcej
Krew pępowinowa – czy warto ją pobierać? W jakich sytuacjach może pomóc?

Krew pępowinowa jest pobierana po narodzinach dziecka. Pozostaje w pępowinie i łożysku. Jest ceniona ze względu na bogactwo występujących w niej pierwotnych komórek macierzystych o bardzo dużych zdolnościach do dzielenia się i regeneracji. Może być przechowywana w banku krwi pępowinowej.

Czytaj więcej
BBC: szczepienia przeciwko COVID-19 nie powodują u kobiet niepłodności ani nie grożą poronieniem

Na temat szczepień przeciwko COVID-19 krąży w sieci wiele mitów i nieporozumień; najczęściej powtarzane są twierdzenia, że u kobiet mogą one powodować niepłodność, a w ciąży grożą poronieniem. Nie ma jednak badań sugerujących, że szczepionka przeciwko COVID-19 może gromadzić się w jajnikach, co grozi niepłodnością – stwierdza BBC News, powołując się na nowe badania.

Czytaj więcej