Odkryto "gen szczupłości". Czy to przełom w walce z otyłością?
Getty Images
Szczupła sylwetka to marzenie każdego. I choć reguły gry walki o talię osy są doskonale wszystkim znane, nie wszystkim udaje się uzyskać rozmiar "zero". Naukowcy znaleźli jednak niedawno "gen szczupłości" i zastanawiają się, jak to odkrycie może pomóc w bitwie z otyłością.
Jedni jedzą bez ograniczeń i ich waga nawet nie drgnie, drudzy stosują drakońskie diety, a ich waga… rośnie. Skąd się bierze ta niesprawiedliwość? Kwestię tę postanowił zbadać międzynarodowy zespół ekspertów. Do jakich wniosków doszli uczeni? Jak się okazuje, istnieje coś takiego jak „gen szczupłości”.
ALK, bo to o tym genie mowa, prawdopodobnie reguluje tusze i hamuje odkładanie się dodatkowych kilogramów u szczupłych osób ze zdrowym metabolizmem. Do tej pory naukowcy z Estonii, Austrii, Szwajcarii, Chin, Kanady i USA przeprowadzi pod tym kątem eksperymenty na muszkach owocówkach i myszach. Eksperci na podstawie wyników badań doszli do wniosku, że wyciszenie tego genu może sprawić, że ludzie ze zdrowym metabolizmem pozostaną szczupli. Dodajmy jeszcze, że ALK jest genem, który staje się celem w terapiach przeciwnowotworowych. Gen ten bowiem często ulega mutacjom, a co za tym idzie, powoduje raka. Naukowcy niewiele wiedzą jednak o jego innych rolach w naszym organizmie.
Badając gen ALK naukowcy sprawdzili nie tylko jak jego wyciszanie wpływa na wagę myszy, lecz także przeanalizowali dane ponad 47 000 osób z nadwagą w wieku od 20 do 44 lat i dane ludzi szczupłych w tym samym przedziale wiekowym. Co się okazało? Za pozostanie szczupłym, także u ludzi, najprawdopodobniej odpowiadają wariacje genetyczne ALK.
Zobacz też film: Czy otyłość jest chorobą?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Autor:
Joanna Andrzejewska
Data aktualizacji: 27.05.2020,
Opublikowano: 27.05.2020 r.
W ciele każdego z nas żyją bakterie, wirusy, grzyby, które w różnym stopniu wpływają na nasze funkcjonowanie. Najnowsze badania pokazują, że w ciele człowieka znajdują się jeszcze - nieznane dotąd - organizmy. Czym są obeliski i do czego są nam potrzebne?
Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?
Zdrowie uchodzi za najważniejszą wartość. Mimo to z dbaniem o nie mamy spore problemy. Doskonale pokazuje to badanie przeprowadzone wśród mam. Wynika z niego, że kobiety przedkładają dziecko i obowiązki domowe nad swoje samopoczucie i kondycję.
COVID-19 to znacznie więcej niż infekcja układu oddechowego. Lekarze mówią o chorobie ogólnoukładowej, która może wywoływać bardzo groźne powikłania. Aby je wykluczyć lub potwierdzić i wdrożyć odpowiednie leczenie trzeba się przebadać. Co powinny sprawdzić osoby, które przechorowały COVID-19?
Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić?
O tym, że kawa jest zdrowa i ma korzystny wpływ na nasze zdrowie badacze informowali już wielokrotnie. Najnowsze analizy tylko to potwierdzają i dowodzą, że regularne picie kawy może uchronić przed problemami z wątrobą.
Pora roku ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie oraz zdrowie. Zdaniem badaczy zima i niskie temperatury mogą nasilać problemy z układem krążenia. W jaki sposób? Kto powinien szczególnie na siebie uważać?
O tym, że dzieci nie powinny spędzać zbyt dużo czasu przed telewizorem czy innym ekranem badacze informowali już wielokrotnie. Najnowsze badania pokazują, że oglądanie bajek może zaburzać integrację sensoryczną. Co to oznacza w praktyce?
Mimo wielu badań naukowcy wciąż nie potrafią wskazać przyczyny tzw. nagłej śmierci łóżeczkowej. Jednak najnowsza analiza przeprowadzona przez specjalistów ze Stanów Zjednoczonych może to zmienić. Do jakich wniosków doszli eksperci?
Palenie papierosów ma niekorzystny wpływ nie tylko na układ oddechowy czy krążenia. Najnowsze badania pokazują, że nałóg oddziałuje na mózg i sprawia, że narząd staje się coraz mniejszy. Jak to możliwe?