Oddychanie beztlenowe, fermentacja. Kiedy zachodzą te reakcje?

Fot. Mohammed Haneefa Nizamudeen / Getty Images

Oddychanie beztlenowe jest procesem zachodzącym w cytoplazmie komórki. W jego efekcie powstają dwutlenek węgla i związek organiczny w postaci etanolu (fermentacja alkoholowa), kwasu mlekowego (fermentacja mlekowa) czy np. kwasu octowego.

W komórkach organizmu człowieka zachodzi przede wszystkim proces oddychania tlenowego. Jednak w niektórych komórkach, w sytuacji niewystarczającej podaży tlenu, metabolizm musi przejść na tor beztlenowy. Oddychanie beztlenowe u człowieka zachodzi np. w komórkach mięśni w podczas intensywnego wysiłku fizycznego.

Co to jest oddychanie beztlenowe?

Oddychanie beztlenowe to proces zachodzący w komórkach polegający na rozkładzie związków organicznych bez udziału tlenu. Zamiast tlenu zużywane są inne związki, takie jak azotyny czy siarczany. Przykładowa reakcja oddychania beztlenowego wygląda następująco:

C6H12O6 2CO2+ 2C2H5OH + energia (ATP), gdzie:

  • C6H12O6 – glukoza;
  • CO2 – dwutlenek węgla;
  • C2H5OH – etanol.

Produktem są więc inne związki organiczne, jak np. etanol czy kwas mlekowy.

Oddychanie beztlenowe a oddychanie wewnątrzkomórkowe

Oddychanie wewnątrzkomórkowe składa się z ciągu reakcji chemicznych. Pierwszym etapem oddychania tlenowego i oddychania beztlenowego jest glikoliza. Końcowym produktem glikolizy jest pirogronian, który w warunkach tlenowych przechodzi do mitochondriów komórek, gdzie wchodzi w cykl kwasu cytrynowego (cykl Krebsa), a końcowymi reakcjami są składowe łańcucha oddechowego.

W warunkach beztlenowych zachodzi oddychanie beztlenowe, kiedy to pirogronian zostaje przekształcony np. w mleczan. Taki proces u człowieka ma miejsce w mięśniach w stanie nadmiernego wysiłku oraz w erytrocytach (pozbawionych mitochondriów). Efektem oddychania beztlenowego w komórkach mięśniowych w stanach nadmiernego wysiłku fizycznego i nadmiernego gromadzenia się mleczanu w mięśniu są zakwasy.

W wyniku procesu oddychania beztlenowego dochodzi do powstania 2 cząsteczek ATP (adenozynotrifosforanu), czyli jest to proces mniej wydajny energetycznie w porównaniu z oddychaniem tlenowym, w którym powstaje 36 cząsteczek ATP. Oznacza to, że w wyniku oddychania beztlenowego wydziela się niewiele energii.

Efektami oddychania tlenowego są woda i dwutlenek węgla. Tymczasem oddychanie beztlenowe prowadzi do powstania związków organicznych, jak np. kwas mlekowy oraz dwutlenku węgla.

Oddychanie beztlenowe a fermentacja

U niektórych organizmów oddychanie beztlenowe to naturalny proces trwający przez całe życie. Dotyczy to np. mikroorganizmów, które wyłącznie oddychają beztlenowo. Oczywiście te mikroorganizmy mogą również bytować w organizmie człowieka, np. w przewodzie pokarmowym. Fermentacja, będąca reakcją oddychania beztlenowego, może być mlekowa, alkoholowa czy np. octowa. Jeśli produktem fermentacji jest kwas mlekowy, jest to fermentacja mlekowa. U drożdży w wyniku procesu oddychania beztlenowego powstaje etanol, co określa się mianem fermentacji alkoholowej.

Oddychanie beztlenowe a przemysł

Fermentacja mlekowa wykorzystywana jest w przemyśle, w produkcji żywności. Fermentacja mlekowa ma zastosowanie w przemyśle mleczarskim, warzywnym, mięsnym oraz w piekarskim. Fermentacja alkoholowa wykorzystywana jest w produkcji alkoholu, w procesach kandyzowania owoców czy w piekarnictwie.

Zobacz, jak wygląda pierwsza pomoc przy zaburzeniach oddychania:

Zobacz film: Pierwsza pomoc przy zaburzeniu oddychania u dziecka. Źródło: Dzień Dobry TVN


Data aktualizacji: 14.08.2018,
Opublikowano: 17.08.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Udar mózgu - jak wygląda rehabilitacja po chorobie?

Rehabilitacja po udarze to długotrwały proces, który nie zawsze gwarantuje pełne przywrócenie utraconych funkcji. Zajmuje się nią interdyscyplinarny zespół specjalistów, m.in. neuropsycholog, fizjoterapeuta i logopeda.

Czytaj więcej
Uczucie ciężkości w klatce piersiowej – przyczyny

Ból, ciężkość w klatce piersiowej, problem z oddechem to dolegliwości, które wywołują lęk i wymagają znalezienia przyczyny. Ich powodem może być poważny problem zdrowotny, a także zaburzenia lękowe, stres, a nawet zbyt obfity posiłek. Uczucia ciężkości w klatce piersiowej nie należy bagatelizować.

Czytaj więcej
Jakie są objawy stanu przedzawałowego? Co robić, gdy wystąpią?

Zawał serca może dawać charakterystyczne objawy, choć nie zawsze. Stan przedzawałowy poprzedza bezpośrednio nieodwracalne obumieranie i martwicę komórek mięśnia sercowego, dlatego odpowiednia diagnostyka może zapobiec jego konsekwencjom jakim jest zawał serca. 

Czytaj więcej
Objawy zawału serca u kobiet – czy różnią się od tych u mężczyzn?

Objawy zawału serca u kobiet mogą różnić się od ogólnie uznawanych, typowych symptomów zawału mięśnia sercowego. Częściej pojawiają się objawy nieswoiste zawału serca w postaci duszności, uczucia pieczenia w klatce piersiowej, bólu ramion czy po prostu osłabienia.

Czytaj więcej
Cichy zawał serca – czy można przejść zawał i o tym nie wiedzieć?

Zawał serca nie zawsze daje książkowe objawy. Cichy zawał dotyczy przede wszystkim chorych na cukrzycę oraz kobiet. Trudno go rozpoznać, co powoduje, że gorsze jest rokowanie. Dlatego tak ważna jest profilaktyka.

Czytaj więcej
Anemia sierpowata (niedokrwistość sierpowatokrwinkowa): przyczyny, objawy i leczenie

Anemia sierpowata jest chorobą wynikającą z mutacji punktowej w genie kodującym łańcuch hemoglobiny krwinek czerwonych. Wśród objawów występują: bladość skóry, bóle brzucha, opuchlizna stóp i dłoni, a także uszkodzenia serca i płuc! Anemia sierpowata jest chorobą dziedziczną, na którą cierpią nawet noworodki!

Czytaj więcej
Grillowane mięso może szkodzić sercu

Polacy kochają grillowane i smażone jedzenie. Niestety kolejne badania pokazują, że taka obróbka - zwłaszcza mięsa - może być niebezpieczna dla serca i całego układu krążenia.

Czytaj więcej
5 sygnałów, że siedzący tryb życia zaczyna ci szkodzić i potrzebujesz więcej ruchu

Ciało człowieka nie jest przystosowane do przebywania w pozycji siedzącej, tymczasem większość z nas spędza tak  8-10 godzin dziennie. To odbija się na naszym zdrowiu bardziej, niż się spodziewamy. Siedzący tryb życia przyczynia się zarówno do groźnych chorób cywilizacyjnych, jak i codziennych dolegliwości, takich jak ból głowy czy zaparcia.

Czytaj więcej
Czym jest kardiowerter-defibrylator serca? Wskazania do wszczepienia

Kardiowerter-defibrylator jest urządzeniem, które wszczepia się pacjentom w celu przywrócenia rytmu zatokowego w momencie wystąpienia arytmii zagrażającej życiu. Wskazaniem do zastosowania tego rodzaju leczenia jest ryzyko wystąpienia tzw. nagłej śmierci sercowej. Kardiowerter-defibrylator składa się z baterii i elektrody.

Czytaj więcej
Kawa nie tylko pobudza, ale także poprawia zdrowie. Poznaj 9 powodów, dla których warto ją pić 

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów. Doskonale smakuje, pobudza, dodaje energii, a także poprawia działanie całego organizmu. Z okazji Międzynarodowego Dnia Kawy przypominamy dlaczego warto pić kawę. 

Czytaj więcej