Objawy oraz skutki nadmiaru witaminy D w organizmie u osób dorosłych

Fot. Professor25 / Getty Images

Witamina D w ludzkim organizmie głównie reguluje gospodarkę wapniową, czyli wpływa na rozwój układu kostnego. Dodatkowo wspiera funkcjonowanie układu krążenia oraz układu pokarmowego i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Nadmierna suplementacja tej witaminy może prowadzić do hiperwitaminozy, czyli przedawkowania witaminy D.

Głównym źródłem witaminy D są między innymi jajka i tłuste ryby. Jednak najważniejszym są promienie słoneczne, dlatego w okresie jesienno-zimowym, gdy słońca jest stosunkowo mało, zaleca się suplementowanie tej witaminy środkami farmaceutycznymi. Dawkowanie witaminy D powinno być skonsultowane z lekarzem, gdyż jego nadmierna ilość może spowodować m.in. zaburzenia pracy jelit, nieprawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, drgawki, a w skrajnych przypadkach nawet śpiączkę.

Rola witaminy D3 w organizmie

Podstawową funkcją witaminy D3 jest regulowanie gospodarki wapniowej. Oznacza to, iż bierze udział w powstawaniu i mineralizacji kości oraz całego układu kostnego. Obecność witaminy D3 w organizmie umożliwia wchłanianie wapnia z układu pokarmowego, a dokładnie z jelit, dzięki czemu jest on gromadzony w tkankach. Równoznaczne jest to z tym, że ogranicza również wydalanie wapnia z organizmu. Prawidłowy poziom wapnia, który zapewnia witamina D3, umożliwia utrzymanie odpowiedniej gęstości kości. Jest również zabezpieczeniem przed osteoporozą. U osób dorosłych bardzo ciężko określić dobową normę witaminy D. Jednak zazwyczaj lekarze zalecają przyjmowanie 2000 j.m. na dobę.

Zarówno nadmiar, jak i niedobór witaminy D wpływa szkodliwie na pracę i kondycję ludzkiego organizmu. Znacznie bardziej niebezpieczny w skutkach jest nadmiar, czyli przedawkowanie tej witaminy, aczkolwiek niedobór może wywołać przewlekłe choroby, a objawia się on uczuciem ciągłego przemęczenia, osłabieniem, sennością, stanami lękowymi, podwyższonym poziomem stresu, stanami depresyjnymi, cukrzycą typu 1, ustawicznymi bólami kości oraz stawów, tendencją do złamań kości. Do najpoważniejszych konsekwencji niedoboru zaliczamy niektóre typy białaczek, nowotwór złośliwy jelita grubego oraz chorobę nadciśnieniową. Jeśli stan niedoboru (tzw. przewlekłe niedobory witaminy D) utrzymuje się przez dłuższy czas, mogą uaktywnić się choroby autoimmunologiczne: choroba Leśniowskiego-Crohna, reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) oraz SM, czyli stwardnienie rozsiane.

Jak powinna wyglądać suplementacja witaminy D: 

Zobacz film: Suplementacja witaminą D. Źródło: Dzień Dobry TVN

Źródła witaminy D3

Głównym źródłem witaminy D są promienie słoneczne, jednak nie o każdej porze roku można z nich korzystać w tym samym stopniu. W okresie jesienno-zimowym, gdy słońca jest znacznie mniej, zaleca się suplementację tej witaminy w postaci środków farmaceutycznych. Jednak wielu naukowców oraz lekarzy uważa, iż znacznie bezpieczniejszą metodą przyswajania tej witaminy jest odpowiednia dieta. Produkty bogate w witaminę D to głównie: jajka, tłuste ryby morskie czyli tuńczyk, makrela, łosoś, śledź oraz suszone na słońcu grzyby.

Nadmiar witaminy D3 u dorosłych – objawy

Nadmiar witaminy D może być bardzo niebezpieczny dla organizmu. Jego duże stężenie sprzyja powstawaniu szkodliwych nadtlenków, które zatruwają ludzki organizm oraz powodują odkładanie się wapnia w tkankach. Skutkuje to hiperkalcemią, czyli nadmiarem wapnia w surowicy krwi. Hiperkalcemia z kolei wpływa negatywnie na pracę serca oraz nerek. Jednymi z pierwszych objawów nadmiaru witaminy D3 u dorosłych jest kamica nerkowa oraz kamica pęcherzyka żółciowego. Objawy oraz dalsze powikłania związane z nadmiarem witaminy D są ściśle związane z hiperkalcemią, która powoduje:

  • biegunkę bądź zaparcia,
  • nudności oraz wymioty,
  • brak apetytu,
  • wzmożone pragnienie,
  • wielomocz,
  • nadpotliwość,
  • osłabienie,
  • świąd,
  • uciążliwe, długotrwałe bóle głowy i oczu,
  • osłabione napięcie mięśniowe z równoczesną nadpobudliwością,
  • powiększenie śledziony,
  • powiększenie wątroby,
  • drgawki,
  • śpiączkę.

Zbyt duża ilość tej witaminy jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży. Nadmiar witaminy D3 u niemowlaka, którą nabył w okresie płodowym, a następnie przyjmował po porodzie, przyczynia się do powstania deformacji oraz ciężkich chorób układu kostno-szkieletowego. U niemowlaka zapotrzebowanie na witaminę D waha się między 400 a 800 IU na dobę.

Nadmiar witaminy D3 – skutki

Przedawkowanie witaminy D skutkuje hiperkalcemią, czyli nagromadzeniem się nadmiaru wapnia w surowicy krwi. Ta zaczyna odkładać się w naczyniach, takich jak tętnice oraz tkankach budujących między innymi serce i nerki. Ponadto przyczynia się do występowania zmian wapniowych w organizmie, kamicy pęcherzyka żółciowego i kamicy nerek. 

Data aktualizacji: 03.01.2019,
Opublikowano: 02.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego

Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.

Czytaj więcej
Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.

Czytaj więcej
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Gdzie jest go najwięcej? 

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.

Czytaj więcej
Kobalt – właściwości, rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru

Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.

Czytaj więcej