Nietolerancja glutenu jak ją rozpoznać? 

Fot. photocrew / stock.adobe.com

Nietolerancja glutenu może być mylona z reakcją immunologiczną lub alergią na gluten. Są to z punktu widzenia powstawania objawów różne schorzenia. Nietolerancja pokarmowa w przeciwieństwie do alergii nie ma podłoża immunologicznego. By rozróżnić nietolerancje i alergie pokarmowe konieczne jest wykonanie specjalistycznych badań, które potwierdzą tę diagnozę. 

W wyniku kontaktu w jelitach z białkami zawartymi w pszenicy, życie i jęczmieniu, u około 1% społeczeństwa dochodzi do produkcji swoistych przeciwciał uszkadzających kosmki jelitowe (będące częścią wewnętrznej warstwy jelita cienkiego, warunkujące odpowiednie wchłanianie składników pokarmowych). Jest to reakcja autoimmunologiczna, określana jako choroba trzewna, czyli celiakia. By ją potwierdzić konieczne są szczegółowe badania diagnostyczne. 

Zdarza się jednak tzw. nieceliakalna, czyli nieimmunologiczna reakcja na gluten. Dotyka około 6% populacji, objawia się nadwrażliwością przede wszystkim na pszenicę. Nie ma mechanizmu immunologicznego w jej powstawaniu. Innym rzadkim schorzeniem do różnicowania nietolerancji, jest alergia na gluten, najczęściej przebiegająca pod postacią silnej powysiłkowej reakcji alergicznej na pszenicę. W przeciwieństwie do celiakii, nietolerancja (nadwrażliwość) i alergia na gluten nie prowadzi do uszkodzenia kosmków jelitowych.

Zobacz film: Czy gluten jest człowiekowi potrzebny? Źródło: Wiem, co jem

Objawy nietolerancji glutenu

Objawy nietolerancji glutenu bywają różnorodne. Niektóre z nich wskazują wyraźnie, że z organizmem dzieje się coś złego, inne – ze względu na mniejsze natężenie dolegliwości - mogą być lekceważone przez osoby chore. Niektóre z symptomów nietolerancji glutenu mogą być mylone z inną chorobą, dlatego tak ważna jest konsultacja z lekarzem w celu postawienia prawidłowej diagnozy.

Wśród najpopularniejszych objawów nietolerancji glutenu u osób dorosłych wyróżnić przewlekłe zmęczenie, bóle mięśni i stawów, zaburzenia zachowania, a także objawy typowe dla celiakii czyli :

  1. Zaburzenia układu trawienia: przewlekła biegunka, spadek masy ciała, niedożywienie, nawracające zmiany o charakterze aft.
  2. Objawy o podłożu neurologicznym, w tym głównie zawroty głowy, osłabienie oraz drętwienie kończyn.
  3. Silne bóle głowy oraz częste migreny.
  4. Przewlekłe zmęczenia i spadek energii.
  5. Nagłe zmiany nastroju, występowanie drażliwości emocjonalnej, a nawet depresja.
  6. Bóle mięśni i stawów.
  7. Stany zapalne stawów.
  8. Zapalenie opryszczkowe skóry.
  9. Objawy skórne - pokrzywka, wysypki, egzema.
  10. Choroba Hashimoto.

U niemowląt trudno mówić o objawach nietolerancji glutenu. U dzieci głównie dochodzi do wystąpienia celiakii. Nietolerancje pokarmowe typu nadwrażliwość na gluten rozwijają się częściej w późniejszym wieku. Mniej więcej w 7 miesiącu życia dziecka wprowadza się produkty zbożowe. Procesy autoimmunologiczne w przypadku dzieci obciążonych chorobą trzewną rozwijają się przez pewien czas zanim wygenerują pełnoobjawową postać choroby. Bynajmniej nie występuje to w pierwszym roku życia. Alergie pokarmowe u dzieci są jednak powszechne, mogą objawiać się bólami brzucha, biegunką, nieukojonym płaczem, a także wysypką. Częściej tego typu reakcje dotyczą dzieci obciążonych atopią, u których często współistnieje atopowe zapalenie skóry.

Zobacz film: Co to jest gluten? Źródło: 36,6.

Jakie badania potwierdzają nietolerancję glutenu?

Prawidłowa diagnostyka w zakresie nietolerancji glutenu jest bardzo trudna. W tym celu konieczna jest wizyta u lekarza, który może zlecić badania pozwalające postawić rozpoznanie.

Najczęściej stosowanymi badaniami, które mają potwierdzić lub wykluczyć występowanie autoimmunologicznej reakcji na gluten są:

  • testy serologiczne (polegające na oznaczaniu przeciwciał):
- przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IgA,
- przeciwciała przeciwendomyzialne w klasie IgA,
  • testy predyspozycji genetycznej.

W przypadku nietolerancji, czyli nieimmunologicznej nadwrażliwości organizmu na gluten wyniki przeciwciał będą ujemne. Sprawdza się wtedy dieta eliminacyjna, czyli całkowite wykluczenie glutenu z diety. Jeśli objawy po upływie mniej więcej 4 tygodni zaczną ustępować, można wstępnie potwierdzić nietolerancję glutenu.

Inną metodą diagnostyczną jest biopsja kosmków jelitowych. Jest to ostateczne kryterium dla rozpoznania celiakii. W przypadku nadwrażliwości nieimmunologicznej (nietolerancji) lub alergii, badania nie wykażą uszkodzenia kosmków jelitowych.

Zobacz film: Gdzie szukać glutenu i kto naprawdę powinien z niego zrezygnować? Źródło: Stylowy Magazyn.

Nietolerancja glutenu a dieta

Jednym ze sposobów leczenia nietolerancji na gluten jest odpowiednia dieta, a mianowicie dieta bezglutenowa. Nawet niewielkie ilości alergenu u osób dotkniętych tą dolegliwością mogą spowodować przykre objawy.

Największe ilości glutenu znajdują się w zbożach, w tym przede wszystkim w pszenicy (oraz jej różnorodnych odmianach, np. orkiszu), jęczmieniu, życie oraz owsie. Ponadto zawarty jest on w innych produktach: mąkach, kaszach, makaronach, pieczonych ciastach, tradycyjnym proszku do pieczenia, kawie zbożowej, napojach na bazie słodu jęczmiennego, a nawet w piwie.

Glutenu z kolei nie zawiera m.in.: ryż, kasza gryczana, kasza jaglana, ziemniaki, kukurydza, gryka, soja, mąka ziemniaczana, tapioka, soczewica, fasola, orzechy i proso. Zbożem, które można bez obaw wprowadzić do diety bezglutenowej, jest amarantus. Dodatkowo menu osoby uczulonej na gluten może być bogate w produkty mleczne (m.in. mleko, jogurt, kefir, twaróg) oraz warzywa i owoce (niewskazane są ich suszone odpowiedniki).

Dobrze jest również zastąpić tłuszcze zwierzęce tłuszczami roślinnymi – olejem lnianym, oliwą, olejem słonecznikowym. Należy ograniczyć spożywanie mięsa, ryb oraz jajek, chociaż niewymagane jest całkowite wyłączenie ich z jadłospisu. Niektórzy zmagający się z nietolerancją decydują się na dietę bez laktozy i glutenu.

Wprowadzanie glutenu przy karmieniu piersią powinno odbywać się po ukończeniu 6. miesiąca życia niemowlęcia. Składnik ten, podobnie jak wszystko inne, należy wprowadzać do diety dziecka stopniowo. Umożliwi to obserwowanie reakcji organizmu niemowlęcia, zaobserwowanie ewentualnych objawów, które mogą potwierdzić lub zaprzeczyć występowaniu nietolerancji glutenu.

Zobacz film: Czy warto rezygnować z glutenu? Źródło: Stylowy Magazyn






Data aktualizacji: 12.04.2018,
Opublikowano: 26.01.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Na czym polega stomatologia estetyczna?

Ciężko nie marzyć o pięknym uśmiechu. Obecne osiągnięcia w zakresie stomatologii estetycznej zapewniają ogromne możliwości korekty, rekonstrukcji, wizualnej poprawy uzębienia i jego stanu. Mowa tutaj chociażby o wybielaniu zębów, zakładaniu licówek i wielu innych zabiegach, które mają na celu nie tylko poprawę ich wyglądu, ale także pozytywnie wpływają na higienę jamy ustnej. Udając się do specjalisty, można bez obaw poprosić o konsultację w celu ustalenia, jakie zabiegi będą idealne również dla Ciebie.

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej