Niedobór witaminy A – konsekwencje dla zdrowia. Jak uzupełnić braki witaminy A?

Fot. photka / Getty Images

Niedobór witaminy A powstaje wskutek niewystarczającej jej podaży lub zaburzeń wchłaniania w przewodzie pokarmowym, czyli hipowitaminozy pierwotnej lub wtórnej. Stan ten pociąga za sobą wiele negatywnych konsekwencji. Dochodzi do pogorszenia kondycji skóry, włosów i paznokci oraz niższej adaptacji wzroku do ciemności.

Niedobór witaminy A jest problemem społecznym większości krajów Afryki i Azji Południowo-Wschodniej. Powoduje zaburzenia dermatologiczne, trudności z widzeniem o zmierzchu i spadek ogólnej odporności organizmu. Żeby zniwelować konsekwencje lub zapobiec niedostatecznej podaży witaminy A, konieczne jest suplementowanie jej w postaci gotowych preparatów lub spożywanie produktów spożywczych takich jak: wątroba, słodkie ziemniaki, marchew, jarmuż, szpinak i dynia.

Niedobór witaminy A – przyczyny

Witamina A jest bardzo ważna dla zachowania prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jest to zbiorcza nazwa organicznych związków chemicznych z grupy retinoidów. Zaliczana jest do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Nie jest produkowana przez organizm, w związku z tym konieczne jest jej dostarczanie z zewnątrz.

Witamina A warunkuje proces widzenia, wpływa na poziom odporności organizmu oraz stan skóry i błon śluzowych. Uczestniczy w budowie erytrocytów i syntezie hormonów kory nadnerczy oraz zapobiega chorobom tarczycy (hamuje nadmierne wydzielanie tyroksyny). Jest niezbędna do prawidłowego tworzenia szkliwa nazębnego. Jako antyoksydant witamina A wykazuje także działanie przeciwnowotworowe.

Witamina A w niedoborze spowodowana może być jej niedostateczną podażą, czyli niskim spożyciem produktów pokarmowych będących jej źródłem, a także ogólnym niedożywieniem. Niedobór pojawić się może w wyniku zwiększonego zapotrzebowania na witaminę A, co obserwuje się zwłaszcza u dzieci chorych na odrę. Kolejną przyczyną bywają zaburzenia wchłaniania i metabolizowania witaminy A w jelitach. Odpowiadać za to może nadużywanie alkoholu, niedobór cynku i żelaza oraz choroby upośledzające trawienie i wchłanianie tłuszczów, takie jak kamica żółciowa, celiakia, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, niewydolność trzustki, stany po operacjach trzustki, choroba Leśniowskiego-Crohna, marskość wątroby, mukowiscydoza i giardioza (lamblioza). Ponadto nadmierna ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych generuje wzrost zapotrzebowania na witaminę A w organizmie.

Gdzie znajdziemy między innymi witaminę A? Zobaczcie sami:

Zobacz film :Produkty bogate w witaminę D, A i B12. Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję

Niedobór witaminy A – konsekwencje zdrowotne

Niedostateczna podaż witaminy A pociąga za sobą liczne konsekwencje zdrowotne. Skutkiem niedoboru witaminy A jest brak apetytu i spadek odporności, co predysponuje do występowania częstych infekcji bakteryjnych i wirusowych, zwłaszcza w obrębie układu oddechowego. Rozwijają się zmiany w układzie nerwowym, które prowadzą do degeneracji włókien nerwowych. Konsekwencją zbyt małej podaży witaminy A mogą być trudności z zajściem w ciążę, zaburzenia spermatogenezy u mężczyzn, miesiączkowania u kobiet i zwiększone ryzyko poronienia. U dzieci może nastąpić zahamowanie wzrostu i anemia. U starszych osób brak witaminy A może objawiać się dzwonieniem w uszach.

Konsekwencje niedoboru witaminy A dla narządu wzroku

Niedobór witaminy A objawia się zmianami ze strony narządu wzroku, takimi jak suchość spojówek, upośledzenie funkcjonowania gruczołów śluzowych i patologiczne zmiany w błonach śluzowych oczu. Możliwy jest rozwój tzw. kurzej ślepoty, czyli nieostrego widzenia po zmierzchu, które następuje w wyniku osłabienia adaptacji oka do ciemności. Zaburzona zostaje przejrzystość gałki ocznej i pojawiają się plamki Bitota (zgrubienia o różnym zabarwieniu). Długotrwale utrzymujące się niedobory witaminy A mogą w skrajnych przypadkach stać się przyczyną nawet całkowitej utraty wzroku.

Objawy niedoboru witaminy A w wyglądzie zewnętrznym

Objawy niedoboru witaminy A przejawiają się w kondycji skóry, która zaczyna się łuszczyć, staje się chropowata i spierzchnięta oraz nadmiernie wysycha. Pojawiają się ogniska nieprawidłowego rogowacenia, które przypominają tzw. gęsią skórkę. U osób z trądzikiem dochodzi do zaostrzenia objawów. Paznokcie i włosy stają się nadmiernie łamliwe oraz wolno rosną. Może pojawić się łysienie plackowate. Następuje intensyfikacja procesów starzenia się skóry. Braki witaminy A osłabiają zwalczanie wolnych rodników tlenowych, które odpowiadają za uszkadzanie komórek skóry, w tym włókien kolagenowych. W konsekwencji tego szybciej powstają zmarszczki, a skóra traci elastyczność i jędrność.

Jak uzupełnić niedobory witaminy A w organizmie?

Niedobory witaminy A w organizmie można uzupełnić, zwiększając udział w diecie produktów zawierających jej duże ilości. Wśród nich wymienia się przede wszystkim: wątrobę i podroby, tran otrzymywany z wątroby ryb morskich (najlepiej z dorsza), słodkie ziemniaki, marchew, jarmuż, szpinak, żółtko jaj, dynię, brokuły, natkę pietruszki, sałatę i kapustę pekińską. Źródłem witaminy A są także: masło, mleko oraz pełnotłuste i półtłuste produkty nabiałowe (ser twarogowy, ser żółty, jogurty), marchew, morele, brzoskwinie, czerwona papryka, jagody, jeżyny i ryby (zwłaszcza śledzie, sardynki i tuńczyk).

Niedobór witaminy A można zniwelować także poprzez jej suplementowanie w postaci gotowych preparatów, które mogą być jedno- lub wieloskładnikowe. Wielkość przyjmowanej dawki i czas stosowania determinowane są stopniem niedoboru, wiekiem i masą ciała. Dawki powinny zostać ustalone przez lekarza, żeby nie dopuścić do nadmiaru witaminy A, co także bywa niezdrowe dla organizmu. W zależności od składu opakowanie 30 kapsułek kosztuje od 4 do 18 zł. Na suchą skórę warto zastosować maść z witaminą A, która regeneruje naskórek, zmniejsza zrogowacenia i łagodzi stany zapalne. Cena za 25 g opakowanie wynosi około 4 zł.

Bibliografia:

1. Włodarek D., Dietetyka, Warszawa, Format-AB, 2005.

2. Bojarowicz H., Płowiec A., Wpływ witaminy A na kondycję skóry, „Problemy Higieny i Epidemiologii”, 2010, 91(3), s. 352-356.

Opublikowano: 19.10.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego

Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.

Czytaj więcej
Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.

Czytaj więcej
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Gdzie jest go najwięcej? 

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.

Czytaj więcej
Kobalt – właściwości, rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru

Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.

Czytaj więcej