NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

d3sign/Getty Images

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Zdrowe przepisy od NFZ 

Przygotowany przez Narodowy Fundusz Zdrowia e-book „Kuchenne inspiracje z NFZ – Jesień” zawiera 25 przepisów. Instytucja zapewnia, że może z  nich skorzystać każdy, kto już się stosuje zbilansowaną dietę lub chce wyrobić w sobie zdrowe nawyki żywieniowe.

- Przepisy są proste w przygotowaniu. Znajdziesz w nich praktyczne informacje np. o czasie potrzebnym do przygotowania posiłków i ich kaloryczności. Dania z e-booka od NFZ doskonale nadają się na niedzielny obiad, czy codzienną przekąskę lub danie do pracy - przekazała cytowana przez metropoliabydgoska.pl Barbara Nawrocka, rzecznik prasowy bydgoskiego oddziału MFZ. I dodaje, że wszystkie przepisy opracowali dietetycy. 

Jakie przepisy trafiły do e-booka? 

Każdy, kto pobierze e-booka znajdzie w nim m.in. przepisy na śniadania z wykorzystaniem dyni, śliwek czy jabłek, apetyczne przekąski, rozgrzewające zupy, sycące obiady czy sałatki na bazie sezonowych i kolorowych warzyw.

Warto dodać, że przepisy zostały opracowane tak, aby dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych substancji. Natomiast, aby odzwyczaić Polaków od nadmiernego spożywania soli, w wielu miejscach przyprawa została zastąpiona aromatycznymi ziołami

Na stronie NFZ można znaleźć jednak nie tylko e-booka, ale również 12 planów żywieniowych opartych na diecie DASH, polecana osobom, które mają nadciśnienie.

E-book „Kuchenne inspiracje z NFZ – Jesień” można pobrać ze strony diety.nfz.gov.pl/e-booki

Zobacz wideo: Czy Dieta Raw Food jest zdrowa?

Dzień Dobry TVN 

Źródło: metropoliabydgoska.pl

Data aktualizacji: 02.11.2023,
Opublikowano: 02.11.2023 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej
Dynia piżmowa - właściwości i składniki odżywcze. Przepisy na potrawy z dyni piżmowej

Dynia piżmowa jest warzywem o wielu właściwościach. Zbiera się ją jesienią, a dzięki grubej skórce może leżeć nawet całą zimę. W tym okresie jest świetnym źródłem cennych witamin i składników odżywczych. Co zawiera w sobie dynia piżmowa? Jak ją przyrządzić? Zobaczcie przepisy na potrawy z dyni piżmowej.

Czytaj więcej