NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje
d3sign/Getty Images
Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania.
Zdrowe przepisy od NFZ
Przygotowany przez Narodowy Fundusz Zdrowia e-book „Kuchenne inspiracje z NFZ – Jesień” zawiera 25 przepisów. Instytucja zapewnia, że może z nich skorzystać każdy, kto już się stosuje zbilansowaną dietę lub chce wyrobić w sobie zdrowe nawyki żywieniowe.
- Przepisy są proste w przygotowaniu. Znajdziesz w nich praktyczne informacje np. o czasie potrzebnym do przygotowania posiłków i ich kaloryczności. Dania z e-booka od NFZ doskonale nadają się na niedzielny obiad, czy codzienną przekąskę lub danie do pracy - przekazała cytowana przez metropoliabydgoska.pl Barbara Nawrocka, rzecznik prasowy bydgoskiego oddziału MFZ. I dodaje, że wszystkie przepisy opracowali dietetycy.
Jakie przepisy trafiły do e-booka?
Każdy, kto pobierze e-booka znajdzie w nim m.in. przepisy na śniadania z wykorzystaniem dyni, śliwek czy jabłek, apetyczne przekąski, rozgrzewające zupy, sycące obiady czy sałatki na bazie sezonowych i kolorowych warzyw.
Warto dodać, że przepisy zostały opracowane tak, aby dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych substancji. Natomiast, aby odzwyczaić Polaków od nadmiernego spożywania soli, w wielu miejscach przyprawa została zastąpiona aromatycznymi ziołami.
Na stronie NFZ można znaleźć jednak nie tylko e-booka, ale również 12 planów żywieniowych opartych na diecie DASH, polecana osobom, które mają nadciśnienie.
To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.
W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?
Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu.
Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.
Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego.
Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.
Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom.
Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc
Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.
Dynia piżmowa jest warzywem o wielu właściwościach. Zbiera się ją jesienią, a dzięki grubej skórce może leżeć nawet całą zimę. W tym okresie jest świetnym źródłem cennych witamin i składników odżywczych. Co zawiera w sobie dynia piżmowa? Jak ją przyrządzić? Zobaczcie przepisy na potrawy z dyni piżmowej.