Mucyna – ważny składnik wydzielany przez organizm. Czym jest i gdzie występuje?

Fot.: Nastco / Getty Images

Mucyna stanowi ważną substancję w organizmie człowieka. Jest to glikoproteina, czyli białko wchodzące w skład m.in. śliny, żółci oraz śluzu w żołądku i jelitach. Mucyna odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie organów ciała, w których się znajduje – chroni je przed uszkodzeniami i bakteriami, a także usprawnia ich pracę. 

Mucyny wytwarzane są w organizmach większości zwierząt, w tym ludzi. Stanowią jeden z podstawowych składników gęstych wydzielin znajdujących się w ciele, które konsystencją przypominają żel. Mucyny mają wiele różnorodnych funkcji. Ich rolą jest m.in. sygnalizacja komórkowa (czyli komunikacja, która ma na celu regulację i kontrolę procesów zachodzących w komórkach organizmu), a także tworzenie chemicznych barier.

Co to jest mucyna?

Mucyny to inaczej białka, a konkretnie wielkocząsteczkowe glikoproteiny, które syntezowane są przez komórki nabłonkowe organizmu. Ich masy cząsteczkowe mieszczą się w przedziale 250–2000 kDA, z czego ponad 50% stanowią cukry.

Mucyny wyróżniają się zdolnością do tworzenia żeli, dzięki czemu stanowią istotny składnik wielu wydzielin. Sprawiają, że śluz zyskuje lepkoelastyczne właściwości. Mucyny znajdują się m.in. w żółci, jak również w żołądku i jelicie. Oprócz tego obserwuje się je w układzie oddechowym i moczowo-płciowym. Mucyna jest także ważnym elementem wchodzącym w skład śliny.

Zobaczcie, jak zbudowany jest układ pokarmowy:

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy? Źródło: 36,6

Jaki jest skład śliny?

Ślina odgrywa ważną rolę w organizmie człowieka. Sprawia, że wnętrze jamy ustnej jest cały czas nawilżone. Pełni więc funkcję ochronną, a także ma wpływ na procesy związane z przyjmowaniem pokarmów i mówieniem.

Skład śliny to w większości woda (ponad 99%). Oprócz tego substancja w jamie ustnej zawiera związki nieorganiczne (0,2%). Wśród nich znajdują się jony, takie jak kationy sodu, potasu, wapnia i magnezu, oraz aniony chlorkowe, fluorkowe, rodankowe, cytrynianowe, ortofosforanowe i węglanowe.

W skład śliny wchodzą także związki organiczne (0,3%). Wśród nich znajdują się bezazotowe substancje organiczne (węglowodany, lipidy, hormony) i niebiałkowe substancje azotowe (mocznik, kwas moczowy, kreatynina i aminokwasy). Głównymi elementami śliny są jednak peptydy, a także białka, do których zaliczają się: immunoglobuliny, albuminy, glikoproteiny i enzymy śliny.

Wśród białek, które nie są enzymami śliny, na uwagę zasługują zwłaszcza mucyny.

Mucyna w ślinie i jej funkcje

Mucyna to jedno z najważniejszych białek w ślinie ludzkiej. Jej zawartość stanowi 20–30% wszystkich białek obecnych w jamie ustnej. Wyróżnia się dwa rodzaje mucyn:

  • MG1 – wielkocząsteczkową mucynę, której masa wynosi powyżej 1000 kDa, z czego 80% to wodorowęglany;
  • MG2 – drobnocząsteczkową mucynę, której masa wynosi od 200 do 300 kDa, z czego 60% to wodorowęglany.

Zarówno mucyna MG1, jak i MG2 produkowane i syntezowane są w dużych gruczołach ślinowych, do których należą ślinianki podjęzykowe i podżuchwowe, oraz w mniejszych gruczołach mieszczących się w błonie śluzowej w jamie ustnej (wargi, język, podniebienie czy policzki). Im więcej glikoprotein znajduje się w ślinie, tym jest ona bardziej gęsta i lepka.

Mucyna w ślinie pełni różnorodne funkcje. Ze względu na żelową formę ułatwia m.in. połykanie spożytego pokarmu oraz osłania tkanki miękkie przed podrażnieniami.

Mucyny wchodzące w skład śliny odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie i stan zdrowia jamy ustnej. Jednym z zadań białek jest tworzenie tzw. błonki nabytej na powierzchni tkanek zmineralizowanych i miękkich, która stanowi pierwszą warstwę tkanki nazębnej. Mucyny chronią też przed powstawaniem ubytków o charakterze próchnicowym i niepróchnicowym, a także biorą udział w nieswoistej obronie organizmu (bezpośredniej i natychmiastowej obronie przed patogenami, czyli czynnikami chorobotwórczymi).

Warto wiedzieć: Czym jest próchnica wtórna? Objawy, przyczyny i leczenie próchnicy wtórnej

Biorąc pod uwagę fakt, że w ślinie występują dwa typy mucyny, każda z nich nieco inaczej wpływa na zachowanie równowagi wewnątrz jamy ustnej. Działanie mucyny MG1 dotyczy w dużej mierze procesów związanych z powlekaniem oraz właściwym nawilżaniem tkanek, a także zmniejszaniem siły tarcia. Mucyna MG2 oddziałuje z kolei na mikroflorę jamy ustnej poprzez udział w kolonizacji błonki nabytej przez drobnoustroje odpowiadające za tworzenie się próchnicy, takie jak paciorkowce (Streptococcus mitis, Streptococcus sanguis, Streptococcus mutans) oraz aglutynacji komórek bakteryjnych, czyli procesu, który ułatwia ich usuwanie. Ponadto mucyna MG2 ma właściwości wiruso- i grzybobójcze.

Mucyny w żołądku

Mucyny odgrywają ważną rolę m.in. w żołądku. Znajdują się w jego śluzie, którego funkcją jest zablokowanie dostępu różnych czynników, w tym patogenów, do komórek nabłonka. Działanie ochronne przypisuje się właśnie mucynom.

W żołądku znajdują się przede wszystkim mucyny MUC5AC, MUC6 i MUC1. Ich rolą jest m.in. osłona błony śluzowej przed nadmiernym działaniem enzymów trawiennych. Według badań mucyny MUC5AC oraz MUC1 chronią również żołądek przed rozwojem zakażenia bakterią Helicobacter pylori.

Data aktualizacji: 07.03.2019,
Opublikowano: 07.03.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej
Cukrzyca ciążowa. Czym jest i jak wygląda leczenie?

Cukrzyca to stan, kiedy w krwioobiegu znajduje się za dużo glukozy. Jest to spowodowane niedoborem insuliny, czyli hormonu, który reguluje i obniża poziom glukozy we krwi. Nieleczona cukrzyca ciążowa może skutkować groźnymi powikłaniami. Dlatego tak ważne jest jej wczesne zdiagnozowanie i leczenie. Sprawdź, jakie są objawy cukrzycy ciążowej. 

Czytaj więcej