Miód manuka – „płynne złoto” z Nowej Zelandii

Fot: bukhta79 / fotolia.com

Miód manuka stał się w ostatnim czasie hitem wśród naturalnych środków wspomagających zdrowie. Spośród innych rodzajów miodu wyróżnia go szereg właściwości, z których najważniejsze to antyseptyczne. Miód manuka występuje w kilku rodzajach.

Miód manuka to coraz częściej nieodzowny element wyposażenia domowej apteczki. Jest nazywany płynnym złotem, ma właściwości antybakteryjne oraz... różne oznaczenia. Jak wybrać właściwy miód manuka?

Czym jest miód manuka?

Miód manuka pochodzi z Nowej Zelandii. Jest to naturalny miód, którego lecznicze właściwości doceniono już na całym świecie. Miód ten jest pozyskiwany tradycyjnymi metodami. Powstaje z nektaru rośliny rosnącej wyłącznie na terenie południowo-wschodniej Australii i Nowej Zelandii – krzewu manuka, którym żywią się lokalne pszczoły. Miód manuka swoją nazwę zawdzięcza językowi Maorysów. Dosłownie tłumaczy się ją jako „miód z drzewa herbacianego”. Maorysi byli ludźmi, którzy odkryli i jako pierwsi docenili zdrowotne właściwości samego krzewu manuka. Jego liście i olejek stosowali w leczeniu.

Proces dojrzewania miodu to czas, kiedy samoistnie i naturalnie wytwarza się w nim methylglyoxal (MGO) – unikalny składnik, którego stężenie w miodzie jest ważne – im jest ono wyższe, tym większe działanie lecznicze ma sam miód. To właśnie zawartość MGO wyróżnia miód manuka spośród innych, podobnych produktów. Tradycyjne miody cechuje zawartość MGO nie wyższa, niż 10 mg na 1 kg miodu. Tymczasem jeżeli chodzi o miód manuka, stężenie to wynosi od 100 do 550 mg na 1 kg miodu.

Dlaczego warto jeść miód? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść miód? Źródło: Wiem, co jem i wiem, co kupuję

Miód manuka – właściwości

Zawarty w miodzie manuka methylglyoxal odpowiada za jego długotrwałe dobroczynne działanie na ludzki organizm. Trzeba jednak z uwagą wybierać produkty o nazwie miód manuka, ponieważ wiele z nich jest podrabianych. W takich podrobionych miodach zawartość MGO jest niska.

Tradycyjny miód manuka charakteryzuje szereg prozdrowotnych właściwości. Wpływa on znacznie na właściwą pracę układu pokarmowego, reguluje także florę bakteryjną jelit. Dzięki temu, zwłaszcza w jelicie grubym, nie zalegają fermentujące resztki niestrawionych składników pokarmowych, które powodują powstawanie nieprzyjemnych gazów.

Miód manuka poprawia stan zdrowia chorych narządów układu pokarmowego. Pomaga w leczeniu przypadłości takich jak wrzody żołądka, zespół nadwrażliwego jelita bądź refluks żołądkowo-przełykowy. W przypadku piekącego bólu w żołądku warto zatem sięgnąć po dobroczynny miód manuka.

Miód ten jest niezwykle pomocny także w kuracji przeciwtrądzikowej. Wspomaga leczenie trądziku różowatego i młodzieńczego. Nadaje się zarówno do przygotowania maseczek, jak i bezpośredniego spożycia w diecie. Pozwala zachować dobrą kondycję skóry.

Ten przysmak z Nowej Zelandii wspomaga również proces gojenia zmian na skórze powstałych w wyniku półpaśca, łagodzi rany i wspomaga ich gojenie. Jest pomocny także podczas leczenia odleżyn. W przypadku egzemy, którą charakteryzują liczne grudki, nadżerki i strupy na skórze, miód manuka również może okazać się pomocny, gdyż łagodzi towarzyszące jej dolegliwości.

Miód manuka działa również przeciwbakteryjnie i to właśnie z tego powodu jest najbardziej znany. Wspomaga walkę organizmu z bakteriami przyczyniającymi się do powstawania infekcji przewodu pokarmowego, objawiających się wymiotami, biegunką i bólami brzucha, a także z różnymi chorobami, np. zapaleniem gardła, zatok czy błony śluzowej nosa. Miód manuka pomaga także w leczeniu anginy oraz wielu innych chorób gardła.

Właściwości zmieniają się w zależności od stężenia MGO w miodzie. W 1 kg miodu znajduje się 100 mg tego składnika i już tyle wystarczy, by ogólnie poprawić odporność organizmu i przywrócić dobry stan zdrowia. Methylglyoxal w dawce 250 mg łagodzi dolegliwości związane z refluksem, zgagą i niestrawnością. Dawka 400 mg pomaga w leczeniu trudno gojących się ran, wrzodów żołądka oraz zespołu nadwrażliwego jelita. Najwyższe stężenie MGO, które pozwala leczyć egzemę i miażdżycę kończyn dolnych, to 550 g. Zawartość methylglyoxalu wpływa także na cenę tego dobroczynnego miodu. Koszt jednego słoika może wynosić od 40 do nawet 170 zł.

Miód manuka – jak go stosować? Miód dla dorosłych i dzieci

Miód manuka zaliczany jest do tzw. żywności funkcjonalnej – mimo to nie jest lekiem i nie powinien być w ten sposób traktowany. Dlatego nie istnieją ścisłe reguły dotyczące częstotliwości stosowania i ilości.

Miód manuka może być spożywany zarówno przez osoby dorosłe, jak i dzieci. Najlepiej jest wykorzystywać go w taki sam sposób jak inne miody: w celach leczniczych można spożywać 2–3 łyżeczek miodu na czczo. Dobrym sposobem jest także włączanie go do pokarmów lub rozpuszczanie w szklance z sokiem z cytryny. Warto jednak pamiętać o tym, że miód manuka, tak jak każdy miód, charakteryzuje się wysoką kalorycznością i spożywany w nadmiarze może przyczyniać się pośrednio do powstawania nadwagi.

Zobacz film: Co to jest badanie niedoboru odporności? Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 10.10.2018,
Opublikowano: 25.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej
Maść rozgrzewająca na przeziębienie dla dzieci – jaką wybrać w walce z objawami infekcji?

Maść rozgrzewająca dla dzieci na kaszel, katar czy inne objawy przeziębienia to powszechnie stosowana metoda domowego leczenia. Zawarte w niej składniki pomagają udrożnić zablokowane drogi oddechowe i zwiększają uczucie ciepła. Wybór maści tego typu powinien być dostosowany do wieku dziecka.

Czytaj więcej
COVID-19 może na długo rozregulować odporność - niepokojące doniesienia naukowców

Przechorowanie COVID-19 może prowadzić do wycieńczenia układu odpornościowego, zwiększać podatność na infekcje lub zaburzać powstawanie odporności przeciw COVID-19 - wynika z ustaleń  naukowców z University of Alabama w Birmingham.

Czytaj więcej
Powikłania po COVID-19. Coraz więcej młodych ludzi cierpi na halucynacje węchowe. Co to jest parosmia?

Urojenia zapachowe, inaczej parosmia, to nowy objaw zespołu pocovidowego. Brytyjscy lekarze zaobserwowali, że wielu pacjentów odczuwa nieistniejące zapachy, np. nieprzyjemny zapach ryby, spalenizny lub siarki. Urojenia węchowe najczęściej dotykają młodych pacjentów i pracowników służby zdrowia.

Czytaj więcej
Szczepienia przeciw COVID-19. Jak się zgłosić?

Zapisy na szczepienia przeciw COVID-19 dla osób spoza grup, które były szczepione w pierwszej kolejności, mają ruszyć 15 stycznia. Jak się zgłosić? Można to zrobić na cztery sposoby.

Czytaj więcej
Czy Polskę czeka trzecia fala zakażeń? To realne zagrożenie i rozluźnienie obostrzeń w styczniu byłoby przedwczesne - wynika z danych ekspertów

Trzecia fala epidemii koronawirusa w Polsce jest realnym zagrożeniem, a wiosną może być rejestrowanych nawet po 30 tys. nowych zakażeń dziennie – wynika z ekspertyzy grupy naukowców z kilku ośrodków akademicki i Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH.  Ich zdaniem taki scenariusz jest bardzo prawdopodobny, jeśli w styczniu zostaną rozluźnione obostrzenia.

Czytaj więcej
Kordyceps – wyjątkowy grzyb z Tybetu poprawi odporność i wytrzymałość organizmu

Odporność można budować na wiele sposobów. Najlepsze efekty przyniesie jednak dieta i uzupełnienie jej o produkty, które wspomagają działanie układu immunologicznego. Jednym z nich kordyceps (maczużnik) – niezwykły grzyb pochodzący z Wyżyny Tybetańskiej. Dlaczego warto po niego sięgnąć?

Czytaj więcej
Koronawirus zmutował. Co o nim wiemy? Czy jest groźniejszy?

Zmutowany, nowy wariant koronawirusa,  zaczął gwałtownie rozprzestrzeniać się w Anglii. Z tego powodu w Wielkiej Brytanii nie będzie poluzowania restrykcji na okres Bożego Narodzenia, a wiele krajów zawiesiło loty do tego kraju. Jak zmutowany koronawirus różni się od podstawowej formy koronawirusa SARS- CoV-2? Czy szczepionki na COVID-19 będą skutecznie chronić przed nowym, zmutowanym koronawirusem?

Czytaj więcej
Skutki uboczne po szczepionce na COVID-19 występują rzadziej u osób starszych

Objawy niepożądane po podaniu szczepionki przeciw koronawirusowi SARS-CoV-2 u osób powyżej 55. roku życia występują rzadziej i z mniejszym nasileniem niż u osób młodszych - wynika z badań.

Czytaj więcej