Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Gdzie jest go najwięcej? 

Fot: ratmanet / fotolia.com

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.

Magnez jest makroelementem występującym naturalnie w żywności, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania człowieka. Jego źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia roślinnego, czyli warzywa, owoce oraz zboża.

Właściwości magnezu i konsekwencje jego niedoboru

Magnez jest składnikiem mineralnym odgrywającym w organizmie człowieka wiele bardzo ważnych funkcji. Reguluje pracę serca, układu nerwowo-mięśniowego, uczestniczy w syntezie DNA i białka, a także jest budulcem kości i zębów. Niedobór magnezu może być spowodowany jedzeniem dużej ilości wysoko przetworzonych produktów, przyjmowaniem niektórych leków, takich jak: doustne środki antykoncepcyjne, antybiotyki, środki o działaniu uspokajającym oraz przeczyszczającym i moczopędnym. Przyczyną niedoborów magnezu w organizmie może być również jedzenie żywności bogatej w kwasy tłuszczowe oraz fosforany, które utrudniają wchłanianie magnezu. Objawami niedoboru tego makroelementu są: bóle i zawroty głowy, trudności z koncentracją, nagłe i bolesne skurcze mięśni, nawracające infekcje, nudności, napady niepokoju oraz zaburzenia rytmu serca.

Zobaczcie, w jakich produktach znajdziecie magnez:

Zobacz film: W jakich produktach znajdziecie magnez? Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuje

Zobacz także: Nadmiar magnezu – kiedy występuje? Jakie daje objawy? Nadmiar magnezu a ciąża

Magnez w jedzeniu: jakie produkty dostarczają tego makroelementu?

Magnez występuje powszechnie w żywności, jednak jego zawartość w poszczególnych produktach jest silnie zróżnicowana. Dzienne zapotrzebowanie na magnez u dorosłej kobiety wynosi około 280 mg, natomiast u mężczyzny około 350 mg. Przyswajalność magnezu z produktów żywnościowych jest równa około 50%. Źródłem tego makroelementu jest naturalna woda mineralna, która powinna dostarczać co najmniej 50 mg magnezu w litrze. Magnez obecny jest w dużych ilościach w produktach pochodzenia roślinnego, takich jak:

  • produkty pełnoziarniste – kasza gryczana, ryż brązowy, płatki owsiane, kasza jęczmienna, chleb żytni, chleb graham, płatki kukurydziane,
  • orzechy – laskowe, pistacjowe, migdały,
  • owoce – banany, jabłka, pomarańcze,
  • warzywa – suche nasiona roślin strączkowych, fasola biała, natka pietruszki, brokuły, fasolka szparagowa, marchew, sałata,
  • pestki dyni, słonecznika,
  • kakao,
  • mleko i produkty mleczne – zwłaszcza mleko 2%, ser twarogowy półtłusty, sery żółte,
  • mięso i ryby – łosoś świeży, wędzona makrela, wieprzowina, wołowina, szynka wiejska.

W czym jest najwięcej magnezu: produkty najbogatsze w magnez

Wśród produktów najbogatszych w magnez należy wyróżnić przede wszystkim pestki dyni, które w 100 g dostarczają około 540 mg tego makroelementu. W celu wzbogacenia diety w magnez zaleca się wybierać pieczywo z dodatkiem pestek oraz dodawać pestki dyni do różnych potraw, np. sałatek czy musli śniadaniowych. Dużą zawartością magnezu odznacza się również naturalne, gorzkie kakao w proszku. W 100 g tego produktu znajduje się około 420 mg magnezu. Wśród produktów zbożowych najbogatszymi w magnez są: kasza gryczana (220mg magnezu/100g produktu) oraz płatki owsiane (130mg magnezu/100g produktu). W celu zrealizowania dobowego zapotrzebowania na magnez w codziennej diecie powinny pojawić się również orzechy laskowe oraz pistacjowe, które dostarczają około 140-158 mg magnezu w 100 gramach. W ramach przekąski warto sięgać po banany, które wśród owoców są najlepszym źródłem magnezu (100 g to około 33 mg magnezu).

Jak zrobić domowy chleb. Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Przepis na domowy chleb. Źródło: 36,6.

Utrata magnezu z żywności w trakcie przygotowywania posiłków

W trakcie przygotowywania posiłków z produktów bogatych w magnez należy zadbać o jak najmniejsze straty tego składnika mineralnego. Do utraty magnezu dochodzi na skutek obróbki wstępnej, czyli obierania warzyw i owoców. Najwięcej tego makroelementu znajduje się w skórce, która jest usuwana i wyrzucana. Dużą stratę magnezu powoduje proces rozdrabniania ziaren, dlatego największą jego ilością odznaczają się gruboziarniste produkty zbożowe, jak np. kasza gryczana, ryż brązowy, płatki owsiane. Na zawartość magnezu w produktach niekorzystnie wpływa również gotowanie oraz blanszowanie, które skutkują wypłukiwaniem magnezu z żywności.

Czy przyjmujesz suplementy diety z magnezem?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Wchłanianie magnezu przez organizm: co utrudnia przyswajanie magnezu?

Poszczególne produkty mogą utrudniać przyswajanie magnezu przez organizm, a w konsekwencji prowadzić do jego niedoboru. Wchłanianie magnezu może być ograniczone przez picie dużych ilości mocnej, naturalnej kawy, herbaty oraz napojów gazowanych i alkoholowych. Niekorzystnie na przyswajanie magnezu przez organizm wpływa również nadmiar tłuszczu, sodu, białka oraz wapnia w codziennej diecie.

Jak uzupełnić niedobory magnezu?

Dobowe zapotrzebowanie organizmu na magnez powinno być w jak największym stopniu zaspokajane przez magnez występujący naturalnie w żywności. Osoby, u których wystąpił niedobór magnezu powinny zastosować przede wszystkim dietę bogatą w produkty o dużej ilości tego makroelementu. Pieczywo jasne, pszenne należy zastąpić pieczywem razowym lub graham. Warto wybierać chleb oraz bułki z dodatkiem ziaren, a zwłaszcza pestek dyni i słonecznika. W diecie powinny pojawić się gruboziarniste kasze (np. gryczana, jęczmienna), płatki owsiane oraz orzechy i migdały. Na uzupełnienie niedoborów magnezu korzystnie wpływa jedzenie świeżych i nieprzetworzonych warzyw i owoców oraz picie wody mineralnej bogatej w magnez. W niektórych przypadkach dieta bogata w magnez jest niewystarczająca – wówczas zaleca się stosowanie preparatów farmaceutycznych, które powinny być dostosowane do indywidualnych potrzeb człowieka.

Poznajcie najzdrowsze dla nas nawyki żywieniowe:

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 27.03.2023,
Opublikowano: 27.03.2023 r.

Polecamy

Komentarze (2)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

anna 22.10.2018r.

czego nie?

Mia 29.06.2018r.

Dlaczego mleko 2%
Czy 3.5% zawiera mniej magnezu ???
Coś mi tu nie gra.

Zobacz wszystkie 2 komentarzy
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego

Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.

Czytaj więcej
Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.

Czytaj więcej
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Kobalt – właściwości, rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru

Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.

Czytaj więcej
Zwyrodnienie plamki żółtej. Czy dieta i dobrze dobrane okulary mogą spowolnić rozwój choroby?

Zwyrodnienie plamki żółtej (AMD) to najczęściej diagnozowana choroba siatkówki oka. W Polsce dotkniętych jest nią już ponad 1,3 mln osób, a wśród nich 140 tys. cierpi na jej groźniejszą, wysiękową postać. Rozwój choroby spowalnia nie tylko odpowiednia terapia u okulisty. Sprawdź, jak dieta i nowoczesne urządzenia optyczne mogą pomóc osobom chorym na AMD.

Czytaj więcej