Lipaza: rodzaje i funkcje. Wyniki badań lipazy trzustkowej – interpretacja

Fot.: naka / stock.adobe.com

Lipaza żołądkowa, trzustkowa i lipoproteinowa to najważniejsze enzymy trawienne rozkładające tłuszcze. Lipazy na różnych etapach metabolizmu rozbijają trójglicerydy na mniejsze cząstki. Możliwe jest zbadanie poziomu lipazy trzustkowej – pozwala to wykryć choroby m.in. trzustki i wątroby.

Co to jest lipaza? To jeden z enzymów trawiennych, który jest odpowiedzialny za rozkładanie tłuszczów na mniejsze cząsteczki – monoglicerydy, kwasy tłuszczowe i glicerol. W procesie trawienia najważniejsze są lipaza żołądkowa, lipaza trzustkowa oraz lipaza jelitowa i lipoproteinowa.

Rodzaje lipazy i ich funkcje w organizmie

Lipaza językowa lub inaczej kwasostabilna produkowana jest w jamie ustnej i stamtąd trafia do żołądka razem ze śliną. Jej znaczenie jest niewielkie. Dużo większą rolę w trawieniu tłuszczów odgrywa lipaza żołądkowa, która emulguje tłuszcze, aby mogły one zostać strawione w dwunastnicy i jelicie cienkim.

W dwunastnicy trójglicerydy rozkłada lipaza trzustkowa. Oprócz niej w procesie rozkładu tłuszczów biorą udział kolipaza oraz fosfolipaza A2. W dalszym trawieniu w jelicie cienkim uczestniczy lipaza jelitowa. Powstałe lipoproteiny – chylomikrony – z jelita cienkiego przedostają się do limfy (układu limfatycznego). Przepływając przez naczynia włosowate, chylomikrony mają kontakt z lipazą lipoproteinową oraz lipazą wątrobową. Skutkiem tego spotkania jest rozkład lipoprotein do glicerolo-2-fosforanu oraz wolnych kwasów tłuszczowych. Są to najmniejsze cząsteczki tłuszczów i wnikają one do komórek tłuszczowych lub mięśniowych w organizmie albo krążą we krwi. Lipaza lipoproteinowa wytwarzana jest w wielu tkankach organizmu, najwięcej jest jej w tkance tłuszczowej i mięśniowej, w tym także w sercu.

Lipaza hormonowrażliwa odgrywa główną wolę w hydrolizie (reakcji z wodą, w której powstają nowe związki) trójglicerydów w tkance tłuszczowej. Działanie tej lipazy hamuje insulina, czyli hormon wydzielany przez trzustkę. Ma to duże znaczenie dla działania lipazy u osób z insulinoopornością.

Badanie lipazy – cel i przebieg

Znaczenie praktyczne ma pomiar aktywności lipazy trzustkowej. Lipaza w moczu nie występuje, ponieważ nie przenika do niego, dlatego możliwe jest wyłącznie oznaczenie lipazy w surowicy. Badanie przeprowadza się z próbki krwi pobranej z żyły przeważnie w dole łokciowym.

Zwykle badanie lipazy łączy się z oznaczeniem pozostałych enzymów trzustki, odpowiedzialnych za trawienie węglowodanów i białek. Pozwala to dokładniej określić stan trzustki oraz ocenić prawdopodobieństwo chorób tego narządu oraz schorzeń wątroby i dróg żółciowych, żołądka, jelit czy nerek.

Badanie lipazy trzustkowej wykonuje się na czczo. Jest refundowane przez Narodowy Fundusz Zdrowia, jeśli kieruje na nie lekarz, który podpisał kontrakt z NFZ. Wykonywane poza publicznym systemem opieki zdrowotnej badanie lipazy kosztuje około 10 złotych.

Interpretacja wyników badania lipazy trzustkowej i lipoproteinowej

Lipaza normy laboratoryjne powinna mieć określone przez jednostkę wykonującą badanie. Wyniki należy skonsultować z lekarzem, ponieważ tylko specjalista potrafi ocenić, czy są dobre, czy złe, biorąc pod uwagę m.in. dane zebrane podczas wywiadu lekarskiego. Przyjmuje się, że ogólna norma lipazy to 150 jednostek na litr krwi. Przy interpretacji wyników należy sugerować się zakresem referencyjnym podanym przez laboratorium.

O czym świadczy podwyższona lipaza? Najczęściej jest to oznaka zapalenia trzustki. Wysoka lipaza może sugerować, że w trzustce toczy się proces nowotworowy. Podwyższone wartości tego enzymu obserwowane są także w niewydolności nerek (ostrej i przewlekłej).

Podwyższona lipaza trzustkowa może świadczyć o cholestazie zewnątrzwątrobowej. Choroba ta polega na upośledzeniu odpływu żółci z dróg żółciowych i jej zastoju, najczęściej jest efektem innej choroby, np. kamicy żółciowej, raka dróg żółciowych, przewlekłego zapalenia trzustki czy raka tego narządu.

Przyczyny podwyższonej lipazy to także:

  • perforacja (pęknięcie) wrzodu dwunastnicy,
  • zapalenie otrzewnej,
  • niedrożność przewodu trzustkowego – nim odprowadzany jest sok trzustkowy, łączy się z przewodem żółciowym wspólnym i następnie z dwunastnicą,
  • niedrożność jelit.

Lipaza powyżej normy występuje też u osób zażywających leki z heparyną, indometacyną (stosowaną w leczeniu m.in. reumatoidalnego zapalenia stawów), kodeiną oraz opioidami.

Niski poziom lipazy we krwi często występuje u chorych na cukrzycę, u osób ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi oraz z nadciśnieniem tętniczym. Może sugerować także rzadką chorobę o nazwie hiperlipidemia genetyczna, w której wysoki poziom tłuszczów w organizmie nie wynika z błędów dietetycznych ani braku ruchu, a jest skutkiem mutacji genowej. W takim przypadku zbyt wysoki poziom trójglicerydów i cholesterolu występuje rodzinnie.

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy? Źródło: 36,6 

Bibliografia:

1. B. Neumeister, I. Besenthal, B.O. Böhm, Diagnostyka laboratoryjna, red. wyd. polskiego M. Pietruczuk, A. Bartoszko-Tyczkowska, wyd. 4, Wrocław 2013

2. Marcin Hołysz, Wiesław H. Trzeciak, Hormonozależna lipaza/esteraza cholesterolowa z kory nadnerczy — struktura, regulacja i rola w syntezie hormonów steroidowych

3. Kamil Kowal, Badanie poziomu lipazy trzustkowej

Data aktualizacji: 21.12.2017,
Opublikowano: 21.12.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Ból brzucha po jedzeniu – przyczyny, o czym świadczy i jak się go pozbyć

Ból brzucha po jedzeniu to przypadłość, która dotyka wiele osób. Najczęściej świadczy o niestrawności, lecz przyczynami mogą być także choroby przewodu pokarmowego: refluks żołądka, choroba wrzodowa, zatrucie, nietolerancja pokarmowa, zespół jelita drażliwego oraz choroby pęcherzyka żółciowego.

Czytaj więcej
Operacja przepukliny pępkowej. Na czym polega i jak wygląda rekonwalescencja?

Uwypuklenie się zawartości jamy brzusznej przez naturalny otwór ciała, jakim jest pępek, to przepuklina pępkowa. Operację wykonuje się u dzieci w przypadku dużych zmian, które nie ulegają samoistnemu cofnięciu, oraz u dorosłych.

Czytaj więcej
Ból brzucha u dzieci – co jest jego przyczyną i jak sobie z nim radzić?

Bóle brzucha należą do najczęstszych dolegliwości pediatrycznych. Mogą być spowodowane nadwrażliwością pokarmową, czynnikami psychogennymi, zapaleniem wyrostka robaczkowego, alergią bądź być symptomami wielu przewlekłych chorób.

Czytaj więcej
Płukanie żołądka – wskazania do przeprowadzenia i przebieg zabiegu

Płukanie żołądka to zabieg umożliwiający usunięcie z żołądka substancji, które mogą okazać się groźne dla życia i zdrowia. Polega ono na wprowadzeniu do narządu sondy żołądkowej – miękkiej gumowej rurki, za pomocą której wtłacza się do niego wodę, a następnie ją usuwa.

Czytaj więcej
Przepuklina rozworu żołądkowego – przyczyny, objawy, leczenie

Przepuklina rozworu żołądkowego nazywana jest potocznie przepukliną żołądka. Schorzenie dotyczy układu pokarmowego, polega na osłabieniu lub uszkodzeniu przepony. Leczenie opiera się zarówno na środkach farmakologicznych, jak i na operacji oraz lekkostrawnej diecie.

Czytaj więcej
Zgaga - jakie są jej przyczyny, objawy i jak ją leczyć?

Choroba refluksowa może doprowadzić do stanu zapalnego i zmian metaplastycznych w przełyku. Szacuje się, że aż 25-40% dorosłych doświadcza zgagi raz w miesiącu, a od około 7% do 10% ma ją codziennie. Zgaga występuje częściej u mężczyzn i osób w wieku powyżej 40 lat.

Czytaj więcej
Jak sobie poradzić z niestrawnością i wzdęciami z powodu przejedzenia? Poznaj 8 domowych sposobów

Wzdęcia i niestrawność to częste przypadłości, które mogą zakłócać przyjemność biesiadowania w czasie świąt. Winne są nie tyle same potrawy, co ich nadmiar i długie godziny spędzone za stołem w pozycji siedzącej. Jak sobie poradzić z objawami niestrawności domowymi sposobami?

Czytaj więcej
Święta w wersji light. Jak odchudzić tradycyjne świąteczne potrawy? 

Święta Bożego Narodzenia to dla wielu osób czas obżarstwa i błogiego lenistwa. Niestety to, co przyjemne dla ducha, dla ciała już takie nie jest. Poza niestrawnością możemy także nabawić się przy świątecznym stole kilku nadprogramowych kilogramów. Co można przygotować w wersji light? Podpowiedzi znajdziecie poniżej!

Czytaj więcej
Burczenie w brzuchu – co powoduje tę dość krępującą dolegliwość?

Burczenie w brzuchu może być spowodowane przez wiele przyczyn. Z jednej strony stanowić może oznakę prawidłowej pracy układu trawiennego, z drugiej zaś informować o głodzie. Niekiedy bywa objawem chorobowym i pojawia się w przebiegu np. alergii pokarmowej.

Czytaj więcej
Sok z selera – właściwości i działanie. Jak samodzielnie zrobić sok z selera?

Sok z selera stał się w ostatnim czasie niezwykle popularnym daniem. Jego picie promuje wielu celebrytów, a na portalach społecznościowych tworzone są konta propagujące jego prozdrowotne właściwości. Napój najczęściej przygotowuje się z odmiany naciowej.

Czytaj więcej