Krzem – pierwiastek życia. Właściwości, zastosowanie, skutki niedoboru

Fot.: Piotr Marcinski / stock.adobe.com

Krzem to pierwiastek chemiczny niezbędny do prawidłowego funkcjonowania. Właściwości krzemu są wszechstronne – krzem wpływa nie tylko na zdrowie, ale również na urodę. Brak krzemu w organizmie prowadzi do miażdżycy, obniżenia odporności, stanów zapalnych, osłabienia włosów, skóry i paznokci.

Krzem (Si, łac. silicium) należy do grupy półmetali w układzie okresowym pierwiastków. Po raz pierwszy opisał go w XVIII w. Antoine Lavoisier, francuski chemik i fizyk. Z kolei Ludwik Pasteur twierdził, że krzem jest niezbędnym minerałem do zachowania zdrowia i młodości. Czysty krzem z krzemionki (SiO2) otrzymał w 1824 r. szwedzki chemik, mineralog i lekarz Jöns Jacob Berzelius. Krzem to po tlenie drugi najbardziej rozpowszechniony pierwiastek w przyrodzie. Znajduje się m.in. w glebie, litosferze (zewnętrznej powłoce Ziemi), wodzie. Należy do mikroelementów.

Krzem – właściwości

O krzemie mówi się, że to „pierwiastek życia”. Krzem w organizmie pełni nieocenioną rolę, wpływa na wiele życiowych funkcji. Jest niezbędnym składnikiem budulcowym tkanki łącznej, z której zbudowane są ściany naczyń krwionośnych, skóra, ścięgna, błony śluzowe, zastawki serca oraz układ kostno-stawowy. Krzem ma również udział w budowie ścian komórkowych.

Inne właściwości krzemu:

  • zwiększa odporność organizmu przed zakażeniami,
  • uczestniczy w podstawowych procesach przemiany materii,
  • chroni przed przedwczesnym starzeniem,
  • uszczelnia naczynia włosowate,
  • wzmacnia kości,
  • wzmacnia stawy,
  • przyśpiesza regenerację komórek,
  • usuwa z organizmu substancje toksyczne,
  • usuwa stany zapalne skóry i jej podrażnienia,
  • zapobiega wiotczeniu skóry,
  • wzmacnia paznokcie,
  • zapobiega wypadaniu włosów i przyśpiesza ich wzrost,
  • wspomaga walkę ze zbędnymi kilogramami,
  • działa przeciwzapalnie,
  • usprawnia pracę nerek,
  • usprawnia pamięć i koncentrację,
  • ułatwia leczenie zmian skórnych (trądzik, liszaj, egzema).

Krzem w organizmie

Organizm człowieka potrzebuje ok. 20–30 g krzemu dziennie. Kilkakrotnie większe zapotrzebowanie na krzem występuje u dzieci, kobiet w ciąży, osób w podeszłym wieku, pacjentów po operacjach kostnych. Należy mieć świadomość, że ilość krzemu w organizmie maleje z wiekiem. Osobom ze zwiększonym zapotrzebowaniem na krzem można podać organiczny krzem do picia. Jest to łatwo przyswajalna forma krzemu, którą należy dawkować zgodnie z zaleceniami (np. 3 razy dziennie przed posiłkiem). Krzem do picia często występuje w połączeniu z borem, którego ilość w organizmie również spada z wiekiem.

Zastosowanie krzemu na włosy

Krzem znajduje szczególnie zastosowanie we wzmacnianiu włosów; może być stosowany w formie tabletek. Również organiczny krzem do picia można stosować zewnętrznie, w postaci odżywki bądź maseczki. Kuracja z użyciem krzemu powstrzyma wypadanie włosów, wzmocni je od cebulek po końce, przyśpieszy ich wzrost i poprawi ogólny stan i wygląd włosów.

Zobacz film: Jak dbać o włosy? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Krzemionka – właściwości

Krzemionka, czyli dwutlenek krzemu, stosowana jest głównie w kosmetyce w preparatach wzmacniających, wygładzających i uelastyczniających skórę, w produktach do włosów, jako składnik past do zębów.

Brak krzemu w organizmie – objawy

Niedobór krzemu daje o sobie znać przede wszystkim w formie zmian skórnych, osłabienia włosów i paznokci. Charakterystyczne objawy braku krzemu w organizmie to:

  • wypadanie, przesuszenie i osłabienie włosów,
  • łupież,
  • przedwczesne siwienie,
  • łamliwość, kruchość i rozdwajanie się paznokci,
  • zmiany skórne: podrażnienia, powstawanie tzw. pajączków, wypryski i trądzik,
  • widoczne szybsze starzenie się skóry (głębokie zmarszczki w młodym wieku),
  • grzybica skóry,
  • cellulit,
  • długie gojenie się ran,
  • długie gojenie się złamań,
  • zwiększona podatność na infekcje górnych dróg oddechowych,
  • częste krwotoki z nosa,
  • zaburzenia wzrostu u dzieci,
  • bolesne i obfite miesiączki u kobiet,
  • ból i zapalenie stawów,
  • spadek odporności,
  • miażdżyca,
  • osteoporoza.

Jak uzupełnić krzem w organizmie?

W przypadku znacznego niedoboru i zwiększonego zapotrzebowania na krzem można stosować krzem do picia czy rozpocząć suplementację. W sprzedaży można dostać krzem oceaniczny uzyskiwany ze sproszkowanych alg Lithothamnium calcareum, które są pierwotnym źródłem naturalnego krzemu. Innym zasługującym na uwagę produktem jest żel z krzemem, który m.in. działa regenerująco i kojąco na skórę, pomaga na kości i stawy. Ponadto należy zadbać o dietę, aby dostarczać organizmowi produktów bogatych w ten pierwiastek.

Krzem w pożywieniu występuje w:

  • płatkach owsianych,
  • kaszy jaglanej (doskonałe źródło krzemionki),
  • grubych kaszach,
  • wodach zdrojowych,
  • szparagach,
  • cebuli,
  • brązowym ryżu,
  • pasternaku,
  • otrębach,
  • czosnku,
  • szczypiorku,
  • mleczku pszczelim,
  • rzodkwi,
  • kapuście,
  • świeżych ziołach.

Bardzo dobrym źródłem krzemu są: skrzyp polny, podbiał, pokrzywa, kozieradka, rdest ptasi.

Nadmiar krzemu w organizmie

Praktycznie nie spotyka się nadmiaru krzemu w organizmie. Bardzo trudno o przedawkowanie tego pierwiastka.


Data aktualizacji: 12.12.2018,
Opublikowano: 02.03.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego

Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.

Czytaj więcej
Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.

Czytaj więcej
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Gdzie jest go najwięcej? 

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.

Czytaj więcej
Kobalt – właściwości, rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru

Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.

Czytaj więcej