Krezka jamy brzusznej – budowa, rola w organizmie i częste choroby

Fot: Michael Haegele / gettyimages.com

Krezka to narząd utworzony z podwojonego fałdu otrzewnej, który spełnia złożone funkcje w jamie brzusznej. Stanowi element wspornikowy dla jelit, porządkuje ich chaotyczny układ i zapewnia prawidłowe, niezakłócone ukrwienie. W jej obrębie znajduje się wiele naczyń i węzłów chłonnych.

Przez wiele lat krezkę uważano za część otrzewnej, a jej rola była lekceważona. Obecnie dominuje pogląd, że skomplikowany układ naczyń i węzłów chłonnych spełnia ważną funkcję w całym układzie immunologicznym i zabezpiecza organizm przed możliwymi niebezpieczeństwami związanymi z zakażeniami szerzącymi się drogą pokarmową. Coraz częściej spotkać się można z tezą, że krezka to samodzielny narząd jamy brzusznej.

Zobacz także:

Budowa jamy brzusznej – otrzewna, narządy i ich topografia

Jelito grube – długość jelita grubego, objawy chorób

Kresa biała – budowa, przepukliny i rozstęp, leczenie i ćwiczenia

Czym jest krezka?

Krezka to – zgodnie z ogólną definicją – fałd zbudowany z błony surowiczej, który tworzy płaską strukturę, stanowiącą podporę dla określonych narządów lub ich części. Opisywana jest na przykład krezka płuca – miejsce, gdzie opłucna ścienna zawija się i przechodzi w opłucną płucną, tworząc dwuwarstwowy fałd. Najczęściej wzmiankowaną w piśmiennictwie strukturą jest jednak krezka jelit, zbudowana z otrzewnej.

Otrzewna jest błoną surowiczą wyściełającą od wewnątrz ścianę jamy brzusznej. Narządy pokryte w całości otrzewną nazywa się wewnątrzotrzewnowymi, a te, które stykają się z nią tylko częścią swojej powierzchni – częściowo śródotrzewnowymi. Lokalizacja pozostałych narządów opisywana jest jako zewnątrzotrzewnowa. Niektóre narządy wewnątrzotrzewnowe nie przylegają do ściany brzucha, lecz swobodnie w niej zwisają, podtrzymywane przez uwypuklenia otrzewnej, tworzące kołnierz stabilizujący je w określonej pozycji – krezkę. Ten elastyczny fałd umożliwia narządom poruszanie się w ograniczonym zakresie. Co więcej, ze względu na swoją sprężystość krezka dostosowuje się do zmieniającej się średnicy i objętości określonego odcinka jelita.

Krezka otacza trzy odcinki jelita:

  • jelito cienkie – z wyjątkiem dwunastnicy;
  • okrężnicę poprzeczną jelita grubego;
  • esicę.

Na krezce umocowane są również wyrostek robaczkowy i narządy miednicy mniejszej – jajniki oraz jajowody.

Z anatomicznego punktu widzenia krezkę dzieli się na grzbietową i brzuszną.

Fizjologiczne funkcje krezki

Krezka spełnia wiele ważnych, fizjologicznych funkcji. Jej podstawową rolą jest zapewnienie kilkumetrowym jelitom odpowiedniej stabilności – bez podtrzymywania przez krezkę mogłyby się splątać, co doprowadziłoby do ich niedrożności. W krezce znajduje się skomplikowana sieć tętniczych i żylnych naczyń krwionośnych. Dzięki takiej organizacji ukrwienia naczynia mogą swobodnie się przemieszczać, nie ulegając uszkodzeniu czy zagięciu przy ruchu jelit.

Krezka jako błona surowicza ma zdolność do oblepiania miejsc, w których powstają odczyny zapalne. Dzięki temu niewielka perforacja jelita, ropień czy inne uszkodzenie nie musi spowodować rozprzestrzeniania się zakażonej treści po całej jamie brzusznej i doprowadzić do uogólnionego, groźnego dla życia zapalenia otrzewnej. Liczne krezkowe węzły chłonne położone są tuż przy ścianie jelita. Są ważnym elementem tzw. bariery jelitowej. Wychwytują drobnoustroje i inne szkodliwe elementy, które mogłyby przedostawać się poza jego obręb, chroniąc organizm przed szerzącym się zakażeniem.

Zapalenie węzłów chłonnych krezki

Zapalenie węzłów chłonnych krezki (najczęściej jelita cienkiego) to stan, w którym dochodzi do ich powiększenia wskutek reakcji układu odpornościowego. Przykładami są np. zakażenie salmonellą albo inne, przewlekające się stany zapalne jelit. Najczęstsze objawy choroby to podwyższona temperatura, osłabienie, bóle brzucha, niekiedy nudności lub wymioty. Stan zapalny ma tendencję do samoograniczania się i zwykle przemija w ciągu 2–3 tygodni od ustąpienia pierwotnej przyczyny choroby. W ciężkich przypadkach zapalenie węzłów chłonnych krezki może dawać mylące objawy zbliżone do ograniczonego zapalenia otrzewnej. Różnicowanie tych stanów wymaga skrupulatnej diagnostyki.

Zator krezki jelita

Zator krezki jelita jest ciężkim stanem chorobowym. Ze względu na skomplikowaną budowę sieci naczyń w krezce i ich wzajemne połączenia zaczopowanie materiałem zatorowym jednego naczynia nie powoduje wystąpienia objawów klinicznych. Jednak zamknięcie dużej tętnicy może spowodować niedokrwienie odcinka jelita. Jeśli nie zostanie ono rozpoznane odpowiednio wcześnie, może dojść do jego martwicy, zapalenia otrzewnej, ciężkiej sepsy i wstrząsu, a w następstwie nawet do śmierci. Symptomy choroby są bardzo gwałtowne: pojawiają się silne bóle brzucha, wyraźne objawy otrzewnowe, spadek ciśnienia i pogorszenie stanu ogólnego pacjenta. Leczenie polega zazwyczaj na odcinkowej resekcji (wycięciu) niedokrwionego jelita i usuwaniu skutków ewentualnych powikłań.

Stwardniające zapalenie krezki

Stwardniające zapalenie krezki to przewlekły, postępujący stan chorobowy, który pojawia się jako reakcja na długotrwałe dializy otrzewnowe lub samoistnie. Za przyczynę uważa się wówczas reakcje autoimmunologiczne albo wpływ chorób niektórych narządów zaotrzewnowych (np. nowotworów). Schorzenie prowadzi do przerostu tkanki tłuszczowej, zwłóknień i zrostów w obrębie krezki. Przypadki grożące niedrożnością jelit wymagają leczenia operacyjnego. W innych sytuacjach wskazana może być farmakoterapia.

Jak zbudowany jest układ pokarmowy?

36,6

Bibliografia:

A. Bochenek, M. Reicher, Anatomia człowieka dla studentów medycyny i lekarzy, t. 1, Warszawa 2010.

A.W. Bradbury, O.J. Garden, Chirurgia, Wrocław 2015.

Data aktualizacji: 22.04.2021,
Opublikowano: 23.04.2021 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Na czym polega stomatologia estetyczna?

Ciężko nie marzyć o pięknym uśmiechu. Obecne osiągnięcia w zakresie stomatologii estetycznej zapewniają ogromne możliwości korekty, rekonstrukcji, wizualnej poprawy uzębienia i jego stanu. Mowa tutaj chociażby o wybielaniu zębów, zakładaniu licówek i wielu innych zabiegach, które mają na celu nie tylko poprawę ich wyglądu, ale także pozytywnie wpływają na higienę jamy ustnej. Udając się do specjalisty, można bez obaw poprosić o konsultację w celu ustalenia, jakie zabiegi będą idealne również dla Ciebie.

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej