Odpowiedź: Dieta przy Haschimoto pozwala na pewne produkty, ale część z nich powinna być ograniczona lub wręcz wyeliminowana:
Produkty wskazane:
- zbożowe: mąka i kleik kukurydziany, biały i brązowy ryż, gryka, proso, amarantus, płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych, kaszki ryżowe i kukurydzine (dla dzieci), chrupki kukurydziane, mąki bezglutenowe, bezglutenowe płatki owsiane, dziki ryż, kwinoa (komosa ryżowa);
- mleko i produkty mleczne: mleko bezlaktozowe lub mleka roślinne (migdałowe, ryżowe, kokosowe), kefir, maślanka, jogurt (wszystkie o niskiej zawartości tłuszczu);
- mięso, ryby, jaja: ryby morskie (zawierają jod ważny dla tarczycy) mintaj, morszczuk, dorsz, sola, jajka na twardo i na miękko, chude mięsa- kurczak, indyk, czasem kawałek wieprzowiny (żeby nie było anemii);
- tłuszcze: oliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy;
- warzywa: strączkowe (cieciorka, soczewica), zielony groszek, szparagi, szpinak, cukinia, kabaczek, dynia, cykoria, fasolka szparagowa, kiełki, koper, natka pietruszki, sałata, seler naciowy, bakłażan, pomidor;
- owoce: brzoskwinia, morela, jabłko (wszystkie duszone lub upieczone w mikrofali), awokado, borówki, maliny, truskawki, pomelo, śliwki, figi świeże.
Sporadycznie lub jako składnik koktajlu na bazie mleka zsiadłego, jogurtu lub maślanki (bo bardzo obniżają indeks glikemiczny) - kiwi, mango, ananas.
Jak przyjdzie ochota na coś słodkiego, to niewielka garść: żurawina, rodzynki + łyżka pestek dyni, słonecznika, żeby obniżyć indeks glikemiczny.
Produkty zakazane
- produkty zawierające gluten: białe pieczywo, makarony, płatki owsiane, pszenica i jej odmiany (orkisz, kamut), pszenżyto, jęczmień, żyto, owies, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna (mazurska, perłowa, pęczak), bułka tarta;
- warzywa krzyżowe- kalafior, brokuł, brukselka, kapusta (biała i czerwona), jarmuż, kalarepa, rzodkiewki;
- inne warzywa- ogórek, papryka.
Zalecenia dodatkowe:
- Jeśli chcemy zrzucić dodatkowe kilogramy należy:
- jeść regularnie 5 posiłków dziennie, w niewielkich ilościach, żeby nie doprowadzić do spadku glikemii i napadu głodu;
- proszę się starać, aby w każdym posiłku było coś, co jest dobrym źródłem białka np.
- pomidora z mozzarellą;
- sałatkę z tuńczykiem, łososiem, ugotowaną/upieczoną piersią z kurczaka;
- koktajl bananowy z dodatkiem maślanki lub jogurtu;
- kasza gryczana z dodatkiem serka wiejskiego;
- pieczywo ryżowe z białym serem;
- pieczone mięso z warzywami;
- risotto warzywne z dodatkiem mięsa;
- płatki kukurydziane z maślanką;
- ugotowane kartofelki z jajkiem sadzonym na patelni bez tłuszczu z dodatkiem zsiadłego mleka;
- potrawy jeść w temperaturze pokojowej lub lekko podgrzane;
- zmiksowane zupy kremy na bazie ulubionych warzyw (bez warzyw krzyżowych) z dodatkiem pokrojonego w kawałki gotowanego mięsa;
- nie smażymy! Dopuszczalne metody przygotowywania potraw to gotowanie, duszenie, pieczenie, bez dodatku tłuszczu;
- jeśli chcemy zjeść gotowaną marchewkę lub gotowane/pieczone buraki, to możemy, ale żeby obniżyć indeks glikemiczny należy dodać coś, co zawiera białko, np. pyszne jest połączenie słodkiego pieczonego buraka z niewielką ilością pokrojonej w kostkę słonej fety. Gotowaną marchewkę można zjeść z kawałkiem gotowanego mięsa;
- naleśniki przygotowujemy tylko na bazie bezglutenowej mąki lub na mące gryczanej;
- przy przygotowywaniu posiłków należy ograniczyć dodatek soli kuchennej. Jako przyprawy można wykorzystywać: tymianek, majeranek, bazylię, koperek, pietruszkę;
- codziennie należy wypijać napój przyspieszający metabolizm: na 1,5 l butelkę wody mineralnej dodać 10 łyżek soku z cytryny , 8 łyżek syropu klonowego i 5 szczypt pieprzu cayenne. Wypić całość w ciągu całego dnia.
Na pytanie odpowiedziała dietetyk Agnieszka Piskała. Agnieszka Piskała jest absolwentką Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW oraz podyplomowych studiów pedagogicznych. Należy do wąskiego grona diet coach’ów certyfikowanych w Polsce przez Instytut Psychoimmunologii Wojciecha Eichelbergera. Właścicielka Instytutu NUTRITION LAB, którego celem jest budowa świadomości prawidłowego odżywiania wśród Polaków. Propagatorka nutridietetyki. Prelegent najważniejszych konferencji poświęconych żywieniu i zdrowiu człowieka. Autorka wielu artykułów nt. żywienia, ekspert w porannych programach telewizyjnych i radiowych. Współautorka książek „Mama i tata to my” i „Chrzań te diety”, w których obala dobrze znane i powszechne mity żywieniowe.
Agnieszka Piskała przez 13 lat zdobywała doświadczenie w największym, międzynarodowym koncernie spożywczym - w firmie Nestle. Pracowała na stanowiskach specjalisty w Serwisie Konsumenta, gdzie – jako ekspert – udzielała m.in. porad dietetycznych. Następnie współtworzyła komunikację żywieniową dla produktów firmy oraz prowadziła szkolenia w zakresie zdrowego żywienia. Liderka I, II i III edycji projektu żywieniowego skierowanego do studentów dietetyki w całej Polsce, realizowanego w ramach międzynarodowej strategii Nutrition, Health&Wellness.
Kolejne pytania:
Co jeść przy łojotokowym zapaleniu skóry? Czy można zażegnać problem dietą?
Lepiej ćwiczyć na czczo czy po śniadaniu?
Jakie produkty stosować na poprawę kondycji skóry?
Zobacz także: Metabolizm zwolnił, a diety nie działają? Poradź się eksperta! Zobacz zapis czatu z Agnieszką Piskałą, dietetykiem