Interakcje leków w praktyce klinicznej. Jakich leków nie można łączyć?

Fot.: BillionPhotos.com / stock.adobe.com

Interakcje leków polegają na zahamowaniu bądź nasileniu ich działania. Przede wszystkim jednak łączenie niektórych leków ze sobą, z żywnością czy z alkoholem może nasilić ich działanie niepożądane.

Niektóre leki mogą wchodzić w interakcje z żywnością, alkoholem, ale także ze sobą wzajemnie. Interakcje leków w praktyce klinicznej to bardzo powszechny problem, szczególnie na oddziałach geriatrii, gdzie stosowanie wielu leków jest konieczne ze względu na współistnieje wielu chorób przewlekłych.

Interakcje między lekami

Szczególnie u osób starszych częste jest zjawisko stosowania wielu leków na różne schorzenia. Lekarz powinien dostosować terapię i rozplanować przyjmowanie leków w ciągu dnia tak, by leki nie oddziaływały na siebie. Leki, wpływając na siebie, mogą neutralizować działanie, wzmagać, a także nasilać skutki uboczne.

Najczęściej stosowane są niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) w terapii bólu. Mogą one wchodzić w interakcje z lekami wykorzystywanymi w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych, lekami przeciwzakrzepowymi i przeciwpadaczkowymi. Należy też pamiętać, że łykanie więcej niż jednego leku przeciwbólowego nie powoduje zsumowanego działania, a jedynie nasila ryzyko uszkodzenia górnego odcinka przewodu pokarmowego, nerek i wątroby.

Interakcji leków jest wiele. Przykładem jest osłabienie działania leków przeciwcukrzycowych i przeciwzakrzepowych przez jednoczesne stosowanie glikokortykosteroidów. Ponadto glikokortykosteroidy połączone z NLPZ nasilają ryzyko krwawienia z przewodu pokarmowego, a jednoczesne stosowanie diuretyków zwiększa ilość utraconych jonów potasu.

Ważne jest poinformowanie lekarza o przyjmowanych lekach, by kolejne środki były przepisane z rozwagą i dostosowane do dotychczasowej terapii.

Interakcje leków z żywnością

Przyjmując jakiekolwiek leki, warto uzyskać od lekarza lub z ulotki dołączonej do leku informacje, jak dany lek powinien być spożywany względem posiłku. Niektóre leki powinny być przyjmowane w czasie posiłku, inne w pewnym odstępie. Dodatkowo niektóre składniki żywności mogą prowadzić do interakcji z lekiem i ograniczenia jego skuteczności lub zwiększenia ryzyka działań niepożądanych.

Przede wszystkim należy pamiętać, że płynem stosowanym do popijania leku powinna być wyłącznie woda. Najwięcej interakcji pomiędzy żywnością a lekiem zachodzi na etapie wchłaniania, czyli w czasie, kiedy lek został spożyty tuż przed posiłkiem, w jego trakcie lub do 10 minut po posiłku.

Produkty bogate w wapń, czyli przede wszystkim mleko, sery lub jogurty, tworzą z niektórymi lekami sole wapnia, zupełnie nierozpuszczalne w wodzie, a tym samym uniemożliwiają wchłanianie leku. Najczęściej taka interakcja zachodzi z fluorochinolonami i tetracyklinami, które są stosowane w zakażeniach dróg moczowych i oddechowych.

Stosowane czasem w niewydolności serca lub zaburzeniach rytmu serca preparaty naparstnicy mogą mieć upośledzone wchłanianie przy diecie bogatobłonnikowej.

Ponadto niektóre substancje w pożywieniu mogą wpływać negatywnie na metabolizm leków w organizmie. Przykład stanowi sok grejpfrutowy, który blokuje działanie enzymów wątrobowych odpowiedzialnych za metabolizm niektórych leków. Skutkiem tego jest zwiększenie ich stężenia we krwi i zatrucie. Działanie to uwarunkowane jest obecnością w soku grejpfrutowym flawonoidów i furanokumaryny.

Interakcja leków z alkoholem

Wyróżnia się dwa rodzaje interakcji alkoholu z lekami. Po pierwsze alkohol wpływa na metabolizm leku, jego wchłanianie i wydalanie. Po drugie może również wpływać na nasilenie działania leku. Może doprowadzić np. do całkowitej utraty świadomości, aż po zatrzymanie oddechu.

Wśród społeczeństwa panuje przede wszystkim opinia, że z alkoholem nie łączy się antybiotyków. To prawda, choć nie każdy antybiotyk wchodzi w reakcję z alkoholem, powodując katastrofalne w skutkach powikłania. Na reakcje danego leku z alkoholem ma wpływ wiele czynników, np. masa ciała czy wiek. Alkohol przede wszystkim zwiększa wrażliwość wątroby na działanie toksyczne leków. Mogą pojawić się nudności, wymioty lub ból głowy. Przewlekłe picie alkoholu wpływa na aktywność enzymów w organizmie, co zwiększa destrukcyjne działanie leków (np. paracetamolu) na wątrobę.

Połączenie alkoholu z niektórymi lekami może wywołać reakcję disulfiramową. Dotyczy to jedynie niektórych leków, w tym niektórych antybiotyków. Skutkiem reakcji disulfiramowej, jest zahamowania działania dehydrogenazy aldehydowej utleniającej trujący aldehyd octowy do kwasu octowego. Jeśli dojdzie do nadmiernego nagromadzenia się aldehydu octowego w organizmie, pojawiają się takie objawy, jak: zaczerwienienie twarzy, spadek ciśnienia, wzrost potliwości, przyspieszenie akcji serca, zaburzenia oddychania, nudności, wymioty, uczucie lęku.

Zobacz film: Dlaczego nie powinno się popijać leków sokiem grejpfrutowym? Źródło: 36,6


Data aktualizacji: 10.07.2018,
Opublikowano: 08.03.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej