Podstawowymi składnikami gumy do żucia są:
- masa gumowa– nietrawiona substancja nadająca właściwości niezbędne do żucia;
- żywica– sprawia, że guma jest twardsza i bardziej zwarta;
- wypełniacze - nadają gumie teksturę;
- konserwanty – zapewniające długą datę przydatności do spożycia;
- środki zmiękczające - utrzymują wilgoć i zapobiegają nadmiernemu twardnieniu gum;
- substancje słodzące – cukry lub bezcukrowe słodziki, np. ksylitol, aspartam;
- aromaty (naturalne lub syntetyczne) – nadają pożądany smak.
Spośród kontrowersyjnych składników używanych przez producentów do produkcji gumy wyróżniamy:
- dwutlenek tytanu;
- butylowany hydroksytoluen (BHT);
- sztuczne słodziki.
W zależności od marek, gumy nieco różnią się recepturą i walorami smakowymi. Ze względu na sposób produkcji wyróżniamy gumę:
- pełną;
- drażerowaną;
- nadziewaną.
Jak guma dba o prawidłowe pH?
Kiedy żujemy zwiększa się wydzielanie śliny zawierającej jony wodorowęglanowe. Jony te powodują podwyższenie pH śliny, co neutralizuje kwasy powstające w jamie ustnej po posiłku. Dodatkowo ułatwia wypłukanie resztek pokarmowych z przestrzeni miedzyzębowych. Cukier w gumach bezcukrowych zastąpiony jest przez sorbitol, ksylitol, lakitol i maltitol. Dzięki sorbitolowi możliwe jest utrzymanie wilgoci, powodując długotrwały efekt świeżości. Najbardziej zdrowe są gumy słodzone ksylitolem, który zmniejsza ilość bakterii w jamie ustnej o 75%. Nie potwierdzono teorii wg której żucie gumy prowadzi do przerostu mięśnia żwacza i uszkodzenia dziąseł.
Guma do żucia jest wege - MIT
Dieta wegańska staje się coraz modniejsza, przez wielu uznawana jest za ścisły wegetarianizm. Polega na całkowitej rezygnacji ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego tj. mięsa, ryb, jak i jaj, nabiału czy miodu. Eliminacji podlegają również te produkty, które w swoim składzie zawierają którykolwiek z wymienionych składników. Weganie dążą do ograniczenia produktów pochodzenia zwierzęcego nie tylko z diety ale również ze wszystkich innych aspektów życia. Jeśli chcecie wiedzieć czy guma jest wegańska i co dokładnie kryje się pod nazwą baza gumowa, zobaczcie film!
Czy guma do żucia zwiększa apetyt na śmieciowe jedzenie - PRAWDA
Powszechnie panuje przeświadczenie, że długotrwałe żucie gumy może mieć niekorzystny wpływ na prace kosmków jelitowych, doprowadzając do zwiększonej produkcji soków żołądkowych. Przez co może doprowadzić do podrażnienia jelit i zaburzenia wchłaniania niektórych składników odżywczych? Jest to prawda w momencie kiedy spożywamy gumy z dodatkiem dwutlenku tytanu, który to jest sztucznie dodawany w postaci nanocząsteczek, celem nadania gumom jasnej, białej barwy. Nowe badania wykazały, że duże dawki mogą być powiązane z uszkodzeniami układu nerwowego i narządów wewnętrznych. Słodziki zawarte w gumach wykazują działanie przeczyszczające i wywołujące objawy zespołu jelita drażliwego, tj. obejmujące wzdęcia, gazy, silne bóle brzucha i biegunki lub zaparcia.
Czy żucie gumy jest zdrowe? Zobaczcie sami w nieemitowanym fragmencie 36,6°C!