To główna przyczyna raka żołądka. Jak uniknąć choroby?

K_E_N/Getty Images

Szacuje się, że rak żołądka to 5. najczęściej diagnozowany nowotwór na świecie. Schorzenie długo nie daje objawów i chorzy trafią do specjalisty, gdy zmiana jest już zaawansowana. Tymczasem jest prosty sposób, aby uniknąć choroby. 

Rak żołądka - co go wywołuje? 

5. edycja kampanii "Servier - Wyłącz Raka" ma zwrócić uwagę na raka żołądka (listopad to miesiąc świadomości tego nowotworu). Akcji patronują Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Polskie Towarzystwo Onkologiczne oraz Polskie Towarzystwo Onkologii Klinicznej. 

Podczas konferencji inauguracyjnej specjaliści zgodnie podkreślili, że choroby można uniknąć. Wystarczy rozprawić się z zakażeniem bakterią Helicobakter pylorii. Patogen można wykryć podczas gastroskopii, oddając do analizy próbkę kału lub wykonując test dostępny w aptece. W razie pozytywnego wyniku wprowadza się antybiotykoterapię, która skutecznie zwalcza bakterię. 

Rak żołądka - jak często występuje?

Według Krajowego Rejestru Nowotworów wynika, że w 2020 r. wykryto w Polsce 4505 przypadków raka żołądka, a 4772 pacjentów zmarło. Jest także piątym najczęściej diagnozowanym nowotworem na świecie.

Choroba najczęściej dotyka mężczyzn po 45. roku życia (warto dodać, że panowie chorują dwa razy częściej niż panie). Schorzeniu sprzyja palenie papierosów, niezdrowa dieta, nadużywanie alkoholu. Jednak - co podkreślają specjaliści - najważniejszym czynnikiem, który znacząco podnosi ryzyko rozwoju raka - niezależenie od płci - jest właśnie zakażenie bakterią H. pylori. 

Rak żołądka w początkowej fazie może nie dawać żadnych objawów. Dolegliwości, które mogą mu towarzyszyć, np. ból brzucha, uczucie pełności w żołądku nawet po lekkim posiłku, nudności, wymioty, zgaga, odbijanie się, kwaśny posmak w ustach, brak apetytu, czy utrata masy ciała - rzadko łączone są z chorobą nowotworową. W bardziej zaawansowanej postaci rak żołądka może wywołać anemię oraz jadłowstręt

Warto dodać, że Polacy o tym nowotworze wiedzą bardzo niewiele. Z badania wykonanego przez firmę K+ Research Insight LAB wynika, że tylko 1 proc. respondentów wie, że chorobę może wywołać zakażenie bakterią Helicobacter pylori

Natomiast, co pokazują dane zebrane przez firmę Servier Polska aż 1/5 respondentów nie potrafiła wymieniać żadnego czynnika, który może prowadzić do rozwoju raka. - Niemal połowa wskazuje złą dietę jako główną przyczynę zachorowań. Niemal nieznane jest im niebezpieczeństwo kryjące się pod postacią Helicobacter pylori. To z kolei utrudnia prawidłową i wczesną diagnozę, która daje największe szanse na wyleczenie - powiedziała podczas konferencji Ewa Ciepałowicz z firmy Servier Polska.

Zobacz wideo: Czy promieniowanie może leczyć raka?

36.6 

Źródło: PAP/dziennik.pl/Dzień Dobry TVN 

Data aktualizacji: 28.10.2023,
Opublikowano: 28.10.2023 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej