Glistnica – objawy, leczenie i profilaktyka choroby pasożytniczej

Fot: s_l / stock.adobe.com

Glistnicę wywołuje pasożyt glisty ludzkiej Ascaris lumbricoides. Nicień ten bytuje przede wszystkim w jelicie cienkim człowieka. Leczenie polega na podawaniu doustnym leków przeciwpasożytniczych. Bardzo ważna jest profilaktyka glistnicy, czyli higiena rąk, dokładne mycie spożywanych warzyw i owoców.

Glistnica należy do chorób pasożytniczych wywołanych przez nicienie zasiedlające układ pokarmowy. Czynnikiem etiologicznym glistnicy jest nicień – glista ludzka (Ascaris lumbricoides) pasożytująca w jelicie cienkim człowieka.

Glistnica – czynniki ryzyka

W niektórych częściach świata, na przykład w Indonezji, zakażenia glistą ludzką są bardzo powszechne. Czasem nosicielami glistnicy jest 90% mieszkańców danego regionu. Rocznie z powodu glistnicy umiera nawet 100 000 osób, głownie dzieci. Dotyczy to oczywiście głównie krajów rozwijających się. Największy odsetek zachorowań na glistnicę odnotowuje się w krajach, gdzie ludzie żyją w złych warunkach sanitarnych. Źródłem zakażenia glistą ludzką są niedomyte warzywa i owoce oraz woda, zanieczyszczone kałem zawierającym jaja pasożyta. Jaja glisty ludzkiej potrafią przetrwać w środowisku zewnętrznym bardzo długi czas, ponieważ są odporne na działanie wielu czynników fizycznych, takich jak temperatura. Wrażliwe są jedynie na wyschnięcie, więc giną pod wpływem bezpośredniego działania promieni słonecznych. W przypadku wystąpienia glistnicy u matki, nicienie mogą przechodzić do płodu, powodując jego uszkodzenie.

Cechy morfologiczne i rozwój glisty ludzkiej

Glista ludzka jest nicieniem o kształcie cylindrycznym, zwężającym się z obu stron. Samice mają długość 220–350 mm i szerokość 3–6 mm. Samce są mniejsze, mierzą około 150–350 mm.

Samice składają w jelicie jaja, które następnie wraz z kałem wydalane są do środowiska. Zapłodnione jaja zaczynają bruzdkować dopiero w środowisku. W temperaturze 24–30⁰C, przy odpowiedniej wilgotności jaja nabywają zdolności do inwazji. W żołądku i początkowym odcinku jelita cienkiego z jaj zostają uwolnione larwy. Następnie przenikają one przez ściany jelita cienkiego do naczyń krwionośnych, a dalej wędrują do wątroby. Tam ostatecznie osiągają około 1 mm długości, przemieszczają się do żył wątrobowych, docierają do prawej połowy serca i płuc. W płucach larwy wzrastają do 2 mm. Razem ze śluzem przedostają się przez oskrzela do tchawicy, dalej do gardła i do jelit.

Objawy kliniczne i przebieg naturalny glistnicy

U większości chorych glistnica przebiega bezobjawowo lub z łagodnymi objawami. Pierwsze mogą pojawić się już w okresie migracji larw do płuc, czyli po 4–15 dniach od zarażenia. Należą do nich:

  • gorączka,
  • dreszcze,
  • duszność,
  • kaszel,
  • bóle w klatce piersiowej,
  • plwocina z dużą ilością śluzu, czasami podbarwiona krwią.

Jeśli w tym czasie wykona się zdjęcie rentgenowskie (RTG) klatki piersiowej, widoczne są nacieki płucne. Poza tym istotnym odchyleniem w przypadku zakażeń pasożytniczych jest eozynofilia w badaniach krwi.

Dojrzałe glisty przechodzą do jelit 1,5–3 miesiące od zarażenia, wywołując następujące objawy:

  • bóle brzucha,
  • nudności, wymioty,
  • biegunki lub zaparcia.

Zobacz także: Chroniczny ból brzucha – objawy jelita drażliwego

Glista ludzka wytwarza toksyny, które mogą oddziaływać na inne układy lub narządy. Mogą więc wystąpić objawy neurologiczne (bóle głowy, bezsenność, pobudzenie, drgawki) i objawy alergiczne (obrzęki powiek, astma, nieżyt nosa). Dzieci zarażone glistnicą wykazują zaburzenia w rozwoju.

Nietypowymi miejscami bytowania glistnicy są inne narządy jamy brzusznej – przewód trzustkowy, przewód żółciowy, moczowód, pęcherz moczowy itd. Glista ludzka jest w stanie również migrować do płuc, serca czy wątroby. We wszystkich strukturach może spowodować znaczne uszkodzenia, stany zapalne, zwężania, a nawet perforacje.

Bytujące w jelicie nicienie wydostają się na zewnątrz przez odbyt. Jeśli jednak u chorego dojdzie do wymiotów, pasożyty przedostają się do jamy ustnej, dróg oddechowych czy nawet nosa. Zdarzają się przypadki, ze skłębione glisty wywołują niedrożność dróg oddechowych i mogą doprowadzić do uduszenia.

Zobacz także: Dżuma – czy występuje w Polsce i w Europie? Jakie są objawy i jak się ją leczy?

Metody diagnostyczne glistnicy

Podstawowym badaniem wykorzystywanym do wykrycia Ascaris lumbricoides jest poszukiwanie jaj w kale w preparacie bezpośrednim. Pomocne w rozpoznaniu może być tez badanie ultrasonograficzne (USG) i RTG. W fazie płucnej obserwuje się eozynofilię w badaniach laboratoryjnych. W plwocinie można znaleźć eozynofile, rzadko larwy.

Jak uniknąć zakażenia glistą ludzką?

Podstawową zasadą profilaktyki glistnicy jest dokładne mycie warzyw, owoców, a przede wszystkim mycie rąk.

Leczenie glistnicy

Leczenie polega na doustnym przejmowaniu leków przeciwpasożytniczych, do których zalicza się pyrantel, albendazol, mebendazol. Istnieje wiele naturalnych metod odrobaczających, na przykład bazujących na ziołach. Jednak nie są one skuteczne bądź przynoszą krótkotrwały skutek (istnieje duże ryzyko nawrotu glistnicy).

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy. Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 07.12.2017,
Opublikowano: 20.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Na czym polega stomatologia estetyczna?

Ciężko nie marzyć o pięknym uśmiechu. Obecne osiągnięcia w zakresie stomatologii estetycznej zapewniają ogromne możliwości korekty, rekonstrukcji, wizualnej poprawy uzębienia i jego stanu. Mowa tutaj chociażby o wybielaniu zębów, zakładaniu licówek i wielu innych zabiegach, które mają na celu nie tylko poprawę ich wyglądu, ale także pozytywnie wpływają na higienę jamy ustnej. Udając się do specjalisty, można bez obaw poprosić o konsultację w celu ustalenia, jakie zabiegi będą idealne również dla Ciebie.

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej