Glikogen mięśniowy i wątrobowy – występowanie i rola

Fot: Jan-Otto / gettyimages.com

Glikogen to rezerwa energetyczna organizmu pozwalająca na szybkie uruchomienie węglowodanów w stanach zwiększonego zużycia energii. Regulacja hormonami trzustkowymi umożliwia uwalnianie i odtwarzanie zapasów na bieżąco.

Glikogen to wielocukier, który spełnia rolę magazynu glukozy na wypadek większego zapotrzebowania energetycznego. Odkładając się w wątrobie i w mięśniach, tworzy tam rezerwę, którą w trakcie pracy organizm może szybko przekształcić na związki dostarczające energii. Szybkie odbudowanie zapasów pozwala na regenerację organizmu i przygotowanie go do kolejnego wysiłku.

Czym jest glikogen?

Glikogen to wielocukier – jedna jego cząsteczka tworzona jest z około 100 000 cząsteczek glukozy. Dzięki takiej budowie rozpad glikogenu podnosi gwałtownie koncentrację glukozy we krwi. Jest to o tyle istotne, że właśnie ona jest podstawowym „paliwem” dla mięśni, mózgu i innych narządów.

Złożona budowa glikogenu pozwala (w chwili jego syntezy) na wychwytywanie nadmiaru glukozy z krwi i zapobieganie hiperglikemii. W krwioobiegu i płynie zewnątrzkomórkowym organizmu znajduje się normalnie około 10–15 g glukozy. Można zatem dojść do wniosku, że wypicie szklanki coli (zawierającej 30 g cukru) jest w stanie błyskawicznie potroić tę normalną ilość. Nie dzieje się tak, ponieważ spożyte i wchłonięte węglowodany są szybko przekształcane w glikogen. Dzięki temu już 2 godziny po posiłku poziom glukozy we krwi wraca do wartości wyjściowych.

Wpływ hormonów na glikogen

Poziom glikogenu regulowany jest przez dwa hormony wydzielane przez trzustkę. Glukagon jest odpowiedzialny za uruchamianie rezerw i rozkładanie glikogenu na cukry proste. Jego wydzielanie zwiększa się w przypadku wysiłku fizycznego, stresu, przechłodzenia, niedożywienia i innych stanów, w których stężenie cukru we krwi spada.

Insulina wydzielana jest, kiedy zwiększa się stężenie glukozy. Powoduje odtwarzanie zużytych rezerw glikogenu (zwiększoną syntezę). Dzięki temu powraca gotowość organizmu do kolejnego wysiłku („akumulatory są naładowane”), a nadmiar glukozy jest usuwany z krwi.

Glukagon – rozmieszczenie w organizmie

Glukagon jest magazynowany głównie w wątrobie i mięśniach. U przeciętnej, wypoczętej osoby stanowi on 10% masy wątroby i 1,5% masy mięśniowej. Łącznie zapasy glukagonu wynoszą 300–400 g, a ich 75% zlokalizowane jest w mięśniach.

Osoby intensywnie trenujące (przede wszystkim sporty wytrzymałościowe i siłowe) mogą w tkance mięśniowej zgromadzić nawet 1000 g glikogenu. Wynika to nie tylko z przyrostu masy mięśniowej, ale również z faktu, że regularny trening „uczy” mięśnie gromadzić nawet 2 razy więcej glikogenu niż normalnie.

Chcesz wiedzieć, jak zbudowana jest wątroba? Odpowiedź znajdziesz w naszym filmie

Zobacz film: Budowa wątroby. Źródło: 36,6.

Rozkład glikogenu

Podjęcie wysiłku fizycznego sprawia, że pobór glukozy z krwi przez tkanki jest zwiększony. Powoduje to chwilowy spadek glikemii, co jest przyczyną uwolnienia zwiększonej dawki glukagonu. Powoduje on rozpad glikogenu i uzupełnienie braków glukozy. O ile glikogen wątrobowy pozwala na szybką i skuteczną regulację poziomu glukozy we krwi, o tyle glikogen mięśniowy jest rozkładany i praktycznie w całości zużywany na miejscu – dla zapewnienia prawidłowej pracy mięśni.

Przy intensywnym wysiłku organizm zużywa bardzo dużo energii, dlatego zasoby glikogenu po pewnym czasie wyczerpują się. Jest to okres od około 30–40 minut w przypadku treningu z ćwiczeniami beztlenowymi do nawet 180 minut przy treningu wytrzymałościowym. W tak krótkim czasie organizm jest w stanie spalić około 500 g glikogenu, którego wartość kaloryczna wynosi z grubsza 2000 kcal, czyli tyle, co przeciętna całodobowa dieta człowieka. Poziom glukagonu podnosi się również w przypadku spadku poziomu glukozy we krwi w trakcie głodówki. Glikogenem można pokryć ścisłą 24-godzinną dietę.

Jak uzupełnić glikogen?

Uzupełnienie zapasów glikogenu to sposób na przywrócenie organizmowi zdolności do kolejnego wysiłku. Warunkiem jest oczywiście dostarczenie organizmowi w diecie dużej ilości węglowodanów. Najlepszym pod tym względem materiałem są cukry proste. Dodatkowym elementem sprzyjającym przyswajaniu tych związków jest obecność białka. Za optymalne uważa się podawanie 1 g białka na każde 4 g cukrów.

W diecie regeneracyjnej po wysiłku za najlepsze węglowodany uznaje się te o wysokim indeksie glikemicznym. Wynika to z faktu, że glikogenogeneza przebiega najszybciej w ciągu kilku godzin po wysiłku (w późniejszym okresie jej prędkość jest dwukrotnie niższa).

Okres ten nazywa się oknem glikogenowym. W związku z tym duża podaż cukrów wywołujących szybki wzrost poziomu glukozy we krwi przyspiesza procesy regeneracji. Jednorazowy posiłek (który w fazie odtwarzania glikogenu może być podawany co 2 godziny) powinien zawierać do 1 g cukrów na 1 kg masy ciała. Oznacza to, że porcja może składać się np. z około 70–80 g makaronu i 30–35 g białego mięsa (ponieważ należy dostarczać również białko). W życiu codziennym trzeba pamiętać, że synteza glikogenu przebiega szybciej w godzinach porannych. W związku z tym podawanie węglowodanów w celu „ładowania baterii glikogenowych” ma największy sens w porze śniadania.

Zobacz nasz film i dowiedz się wszystkiego o układzie pokarmowym

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy? Źródło: 36,6.

Data aktualizacji: 20.07.2018,
Opublikowano: 20.07.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej
Cukrzyca ciążowa. Czym jest i jak wygląda leczenie?

Cukrzyca to stan, kiedy w krwioobiegu znajduje się za dużo glukozy. Jest to spowodowane niedoborem insuliny, czyli hormonu, który reguluje i obniża poziom glukozy we krwi. Nieleczona cukrzyca ciążowa może skutkować groźnymi powikłaniami. Dlatego tak ważne jest jej wczesne zdiagnozowanie i leczenie. Sprawdź, jakie są objawy cukrzycy ciążowej. 

Czytaj więcej