Gliadyna – co to jest? W jakim celu bada się przeciwciała przeciw gliadynie?

Fot. fcafotodigital / Getty Images

Gliadyna zaliczana jest do białek prolaminowych. Przeciwciała przeciw gliadynie stwierdza się w chorobie trzewnej. Mogą także odpowiadać za niszczenie tkanki tarczycy. Stan ten predysponuje do powstania choroby Hashimoto - choroby autoimmunologicznej prowadzącej do niedoczynności tarczycy.

W ostatnich latach często poruszanym tematem jest gluten i jego składowa gliadyna. Białka te stanowią przyczynę nietolerancji pokarmowych i odpowiadają za zaburzenia wchłaniania u osób cierpiących na celiakię. Powszechnie wykorzystywanymi badaniami w kierunku rozpoznania celiakii są testy serologiczne, pozwalające stwierdzić obecność przeciwciał przeciw gliadynie. Pakiet testów gliadyna IgA i gliadyna IgG to koszt około 100 zł.

Gliadyna – co to jest?

Gliadyna to rozpuszczalny w alkoholu rodzaj białek, zwanych prolaminami. Produktem chemicznego wiązania gliadyny i gluteniny jest gluten. Gluten składa się w 75–86% z gliadyny i gluteniny, w 10% z polisacharydów, w 8% z lipidów, w 2% ze składników mineralnych. Najwyższy poziom gliadyny występuje w pszenicy. Brak enzymów proteolitycznych u niektórych osób sprawia, że peptydy gliadyny działają alergizująco i powodują powstanie choroby trzewnej. Stąd też gliadyna określana bywa toksycznym fragmentem glutenu.

Czym są przeciwciała przeciw gliadynie?

Przeciwciała (składniki układu odpornościowego zdolne do rozpoznawania nieprzyjaznej dla organizmu substancji, wiązania jej i niszczenia) przeciw gliadynie to autoprzeciwciała będące odpowiedzią organizmu na obecne w zbożu białka. Przeciwciała przeciw gliadynie wywołują stan zapalny jelit i niszczą wyścielającą ją błonę śluzową. W konsekwencji pojawiają się zaburzenia wchłaniania. Chorzy skarżą się m.in. na: biegunkę, wzdęcia, spadek masy ciała, osłabienie, wyczerpanie, ból brzucha, owrzodzenia błony śluzowej jamy ustnej, bóle kostno-stawowe. U niektórych stwierdza się także niedokrwistość.

W jakim celu bada się przeciwciała przeciw gliadynie?

Testy gliadyna IgA i gliadyna IgG wykonuje się w celu wykrycia autoprzeciwciał powiązanych z chorobami glutenozależnymi, w tym zwłaszcza z chorobą trzewną. IgA i IgG to klasy przeciwciał produkowanych przez układ odpornościowy w odpowiedzi na obecność antygenów. W celiakii dochodzi do uszkodzenia (od umiarkowanego do poważnego stopnia) kosmków jelitowych w wyniku nieprawidłowej reakcji immunologicznej na znajdujące się w zbożu białka. Zmiany chorobowe koncentrują się przeważnie w górnej części jelita czczego lub dolnej części dwunastnicy.

 Czy powinniśmy jeść produkty zawierające gluten? Odpowiesz znajdziesz w filmie: 

Zobacz film: Czy powinniśmy jeść produkty zawierające gluten. Źródło: Wiem co jem

Badanie przeciwciał przeciw gliadynie służy do oceny podjętego leczenia oraz przebiegu choroby. Ocenę ich poziomu powinno się wykonać zwłaszcza u osób zaliczanych do grupy podwyższonego ryzyka zachorowania na celiakię ze względu na predyspozycje genetyczne. Warto jest oznaczyć przeciwciała przeciwgliadynowe u osoby z objawami neurologicznymi lub psychiatrycznymi o niewyjaśnionym podłożu oraz w rozpoznaniu choroby Duhringa, określanej w nomenklaturze medycznej jako opryszczkowate zapalenie skóry (przewlekłe schorzenie skórne, przebiegające z tworzeniem pęcherzy). Badanie nadaje się do nadzoru testu obciążenia glutenem.

Badanie przeciwciał przeciw gliadynie

Materiałem do badań jest krew żylna, pobierana najczęściej z żyły łokciowej. Średni koszt badania poziomu przeciwciał gliadyna IgA i gliadyna IgG to 100 zł. Z kolei za gliadynowe badanie przeciwciał IgG lub IgA zapłaci się około 58 zł. Badania te są łatwo dostępne w większości laboratoriów. Na wynik badania w większości placówek medycznych oczekuje się około 14 dni roboczych. Nie ma konieczności bycia na czczo przed badaniem. Letnią porą około 30 minut przed pobraniem próbki do badania zaleca się wypicie szklanki niegazowanej wody lub niesłodzonej herbaty. Żeby możliwe było stwierdzenie przeciwciał przeciw gliadynie, przed badaniem nie powinno się wykluczać z diety pokarmów będących źródłem glutenu.

Interpretacja wyników przeciwciał przeciwko gliadynie

W przypadku osób zdrowych nie stwierdza się obecności przeciwciał przeciwko gliadynie klasy IgG. Z kolei dodatni wynik może świadczyć o rozpoznaniu celiakii, a przy stwierdzonej wcześniej chorobie o nieprzestrzeganiu diety bezglutenowej. Przeciwciała przeciw gliadynie klasy IgA nie występują u osób zdrowych, a ich rozpowszechnienie u osób z chorobą trzewną wynosi blisko 100%.

Autoprzeciwciała klasy IgA uważa się za bardziej swoiste. Badanie autoprzeciwciał klasy IgG stanowi wyłącznie dopełnienie testów IgA. Przeprowadzane bywa także w przypadku chorych z ogólnym niedoborem przeciwciał IgA. Niedobór IgA zdarza się w celiakii w około 2–3% przypadków i może powodować fałszywie ujemne wyniki badań serologicznych.

Gliadyna a tarczyca

Gliadyna a tarczyca to ostatnio często poruszana przez badaczy zależność. Część specjalistów jest zdania, że nietolerancja glutenu i jego obecność w diecie mogą stanowić przyczynę powstania zaburzeń w pracy tarczycy. Stan ten predysponuje do rozwoju choroby Hashimoto. Nawet do 30% osób z chorobą Hashimoto ma współistniejącą celiakię. Wykluczenie z diety glutenu spowodowałoby spadek przeciwciał atakujących komórki tarczycy. Wprowadzenie diety bezglutenowej przyczyniłoby się do przywrócenia równowagi układu immunologicznego.

Bibliografia:

Ścibor K., Ostrowska-Nawarycz L., Kopański Z. i wsp., Nietolerancja glutenu problemem zdrowotnym XXI wieku, „Journal of Clinical Healthcare”, 2015, 1, s. 18-24.

Data aktualizacji: 19.11.2018,
Opublikowano: 19.11.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej
Cukrzyca ciążowa. Czym jest i jak wygląda leczenie?

Cukrzyca to stan, kiedy w krwioobiegu znajduje się za dużo glukozy. Jest to spowodowane niedoborem insuliny, czyli hormonu, który reguluje i obniża poziom glukozy we krwi. Nieleczona cukrzyca ciążowa może skutkować groźnymi powikłaniami. Dlatego tak ważne jest jej wczesne zdiagnozowanie i leczenie. Sprawdź, jakie są objawy cukrzycy ciążowej. 

Czytaj więcej