Gastryna – wydzielanie hormonu, wskazania do badania stężenia

Fot.: Maridav / stock.adobe.com

Gastryna jest hormonem żołądkowo-jelitowym, zaliczanym do grona enterohormonów. Jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Hormon wytwarzany jest przez komórki G, które są zlokalizowane w żołądku oraz dwunastnicy. 

Gastryna jest niezbędna do prawidłowego działania układu pokarmowego, a w szczególności procesu trawienia. Wydzielanie tego hormonu zwiększa się w wyniku spożywania białek, aminokwasów oraz alkoholu.

Gastryna – charakterystyka hormonu

Jak informują lekarze, gastryna nie jest jednolitym związkiem, lecz mieszanką peptydów. Za jej produkcję odpowiedzialne są komórki G będące komórkami endokrynnymi przewodu pokarmowego. Zlokalizowane są w części odźwiernikowej żołądka, a także w części początkowej dwunastnicy. W mniejszych ilościach gastryna produkowana jest także poza przewodem pokarmowym (m.in. w mózgu). Wyróżnia się trzy etapy wydzielnicze żołądka, w których dochodzi również do wydzielania gastryny: fazę głowową, fazę trzewną oraz fazę jelitową.

W fazie głowowej, zwanej także mózgową, dochodzi do niewielkiej produkcji gastryny, głównie pod wpływem działania ośrodkowego układu nerwowego (OUN) oraz stymulacji peptydu uwalniającego gastrynę, czyli GRP. Za sprawą fazy głowowej wydzielane jest blisko 20% soków żołądkowych. W fazie trzewnej, która przebiega w żołądku, gastryna wydzielana jest w największej ilości spośród wszystkich faz wydzielniczych. Podobnie jak w przypadku fazy głowowej, za stymulację gastryny odpowiada peptyd GRP. Faza żołądkowa odpowiada za blisko 60% produkcji soków żołądkowych. W ostatniej, jelitowej fazie wydzielniczej żołądka, także dochodzi do produkcji gastryny. Odbywa się to poprzez pobudzenie pośrednie i bezpośrednie.

Gastryna odgrywa wiele istotnych ról w procesie trawienia. Wśród właściwości tego hormonu można wymienić: nasilenie przepływu krwi przez błonę śluzową żołądka, zwiększenie wydzielania kwasu solnego oraz pepsyny przez żołądek. Gastryna wywołuje skurcz dolnego zwieracza przełyku, wzmaga perystaltykę przewodu pokarmowego, zwiększa wydzielanie elektrolitów do soku trzustkowego i żółci. Ponadto bierze udział w procesach wzrostowych błony śluzowej jelita grubego, dwunastnicy oraz żołądka.

Zwiększone i zmniejszone wydzielanie gastryny – przyczyny

Czynnikami zwiększającymi wydzielanie gastryny jest m.in. spożywanie białka, aminokwasów, kawy oraz alkoholu, które są uznawane za bezpośredni bodziec wywołujący zwiększenie stężenia tego hormonu. Do podobnej sytuacji dochodzi wskutek mechanicznego rozciągania się ścian żołądka, które wpływają na stymulację komórek G, odpowiedzialnych za produkcję gastryny. Wydzielanie gastryny zwiększa się także w sytuacji obecności jonów Ca2+. Czynnikiem, który prowadzi do zmniejszenia produkcji gastryny, jest zakwaszenie żołądka treścią w zakresie 1,0–4,0 pH, co prowadzi do wydzielania sekretyny. Produkcja tego hormonu przyczynia się do zmniejszenia objętości gastryny. Podobne działanie wykazuje także wydzielanie somatostatyny.

Kiedy wykonać badanie stężenia gastryny? Wskazania

Istnieje szereg wskazań do przeprowadzenia oznaczenia poziomu stężenia gastryny w organizmie. O badaniu powinny pomyśleć zwłaszcza osoby cierpiące z powodu choroby wrzodowej żołądka, u których nie następuje poprawa zdrowia w wyniku prowadzonego leczenia. Badanie poziomu gastryny wykonuje się jako badanie diagnostyczne w przypadku podejrzenia zespołu Zollingera–Ellisona. Charakterystyczne dla niego jest nadmierne wydzielanie hormonu, za który odpowiedzialny jest guz (gastrinoma), zlokalizowany najczęściej w dwunastnicy lub trzustce. W przebiegu choroby znacznemu podwyższeniu gastryny towarzyszy zwiększone wydzielanie kwasu solnego.

Poziom gastryny sprawdzany jest także standardowo po zabiegu resekcji jelita, a także w diagnostyce niedokrwistości Addisona–Biermera i u osób skarżących się na dolegliwości charakterystyczne dla niewydolności nerek. Stężenie gastryny jest pomocne w przypadku podejrzenia przewlekłego zanikowego zapalenia błony śluzowej żołądka typu A, a także w czasie stałego przyjmowania silnych środków, które hamują wydzielanie soku żołądkowego (antagoniści receptorów H2, inhibitory pompy protonowej zażywane często podczas napadów zgagi i refluksu).

Jak wygląda badanie poziomu gastryny?

Badanie poziomu gastryny polega na pobraniu niewielkiej ilości surowicy krwi, najczęściej z żyły znajdującej się w okolicy zgięcia (dołu) łokciowego. Nie istnieją żadne przeciwwskazania do przeprowadzenia badania. Należy pamiętać, że wraz z oznaczeniem poziomu hormonu konieczne jest wykonanie oznaczenia kwaśności treści żołądkowej. Pomiaru dokonuje się zazwyczaj przez kilka kolejnych dni. Na badanie należy stawić się na czczo lub powstrzymać się od spożywania pokarmu na 6–8 godzin przed pobraniem krwi. Na wynik badania, w zależności od laboratorium analitycznego, czeka się najczęściej około 2 dni.

Normy gastryny

Wartości referencyjne gastryny mogą różnić się w zależności od miejsca, w którym wykonano badanie. Najczęściej orientacyjną normą jest zakres od 50 do 80 ng/l.

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy? Źródło: 36,6

Bibliografia

1. Gołąb B.K., Traczyk W.Z., Karasek M., Anatomia i fizjologia człowieka: podręcznik dla studentów farmacji, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 1986

Data aktualizacji: 01.01.2018,
Opublikowano: 03.01.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Objawy insulinooporności, jej leczenie i rola diety 

Insulinooporność pojawia się w cukrzycy typu II. Wynika z nieprawidłowej reakcji organizmu na hormon insulinę, który odpowiada za transport glukozy do komórek ciała. Leczenie zmniejszonej wrażliwości na insulinę jest prowadzone m.in. metforminą.

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Jak prawidłowo przyjmować leki na tarczycę? 

Przy problemach z tarczycą chorzy przyjmują leki na bazie hormonów. Na skuteczność terapii wpływa dieta oraz to, po jaki płyn sięga pacjent, aby połknąć lek. O czym, należy pamiętać i jakich błędów nie popełniać?  

Czytaj więcej
Brzuch tarczycowy - kiedy się pojawia i jak go rozpoznać?

Duży brzuch tarczycowy jest jednym z wielu objawów przewlekłej i nieleczonej odpowiednio niedoczynności tarczycy. W chorobie tej brzuch jest wzdęty, występują zaparcia, a tkanka tłuszczowa odkłada się na całym jego obszarze. Do postawienia diagnozy zaburzeń w funkcjonowaniu tarczycy konieczne jest wykazanie nieprawidłowych poziomów hormonów we krwi.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Dieta a Hashimoto - co jeść przy chorobie hashimoto?

Choroba Hashimoto powoduje ostre zapalenie tarczycy, co zaburza funkcjonowanie wydzielanych przez nią hormonów. Metodą leczenia schorzenia immunologicznego jest zastosowanie odpowiedniej diety, dobranej indywidualnie do potrzeb pacjenta. Dieta w walce z Hashimoto - jaką wybrać? Produkty wskazane w diecie na Hashimoto to, np.: oleje roślinne nierafinowane, owoce, warzywa, ryby, skorupiaki, roślinne mleka, orzechy oraz jaja.

Czytaj więcej
Choroba Hashimoto – objawy psychiczne. Jak zapalenie tarczycy wpływa na psychikę?

Objawy psychiczne choroby Hashimoto przypominają zaburzenia depresyjne. Początkowo osoba chora smutku, przygnębienia, niezdolności do radości, problemów ze snem i utraty energii nie wiąże z nieprawidłową pracą tarczycy. Wahania nastroju są wskazaniem do wykonania badań hormonalnych.

Czytaj więcej
Farmaceuta: Trzymanie leków w plastikowych opakowaniach to nie najlepszy pomysł

Związki wydzielane przez plastik mogą być niebezpieczne nie tylko w opakowaniach żywności, ale także opakowaniach lekarstw - alarmuje Grzegorz Carowicz, farmaceuta. Specjalista radzi, jak przechowywać leki, by uniknąć ryzyka przedostania się do nich toksycznych substancji. 

Czytaj więcej
Tyjesz? Winna może być choroba, a nie dieta

Tyjemy, bo jemy za dużo i niezdrowo? Niekoniecznie. Mimo że zła dieta może powodować przyrost masy, to nie zawsze sposób odżywiania ponosi winę za to, że nasza waga idzie w górę. Czasem zdarza się, że przyczyną problemu jest choroba, której (niekiedy jedynym) objawem jest właśnie przybieranie na wadze. Jakim schorzeniom może towarzyszyć nadmierne tycie?

Czytaj więcej
Nadnercza to „fabryka” hormonów! Zależy od nich kondycja całego organizmu

Nadnercza to niewielkich rozmiarów gruczoły odpowiedzialne za metabolizm i regulację gospodarki wodno-elektrolitowej. Od stanu nadnerczy zależy kondycja całego organizmu. Dowiedz się, jakie są najczęstsze choroby nadnerczy i ich objawy.

Czytaj więcej