Funkcje i źródła witaminy D - objawy i skutki przedawkowania witaminy D

Fot: grthirteen / stock.adobe.com

Witamina D odpowiada za regulację gospodarki wapniowej, usprawnia układ krwionośny, spowalnia rozwój nowotworów. Substancja ta powstaje w organizmie na skutek promieniowania słonecznego oraz znajduje się w tłustych rybach i jajach. Skutki nadmiaru witaminy D to kamica nerkowa, zapalenie pęcherza żółciowego oraz zaparcia, nudności i brak apetytu.

Witamina D pełni znaczącą rolę w regulacji gospodarki wapniowej w organizmie. Oznacza to, że uczestniczy w procesie formowania i mineralizacji układu kostnego.

Funkcje witaminy D w organizmie

Kości człowieka mają właściwą gęstość, ponieważ witamina D odpowiada za wchłanianie właściwej ilości wapnia w jelitach oraz za zmniejszenie wydalania tego minerału wraz z moczem. Dzięki temu wapń jest zatrzymywany w organizmie i wbudowywany w tkankę kostną. Niezwykle ważne jest dostarczanie witaminy D u dzieci, ponieważ jej funkcja regulacyjna gospodarki wapniowo-fosforowej ma duże znaczenie w kształtowaniu się kośćca oraz zdrowych i mocnych zębów. Witamina D jest odpowiedzialna również za sprawnie funkcjonujący układ krwionośny. W połączeniu z wapniem skutecznie chroni przed zawałem serca, udarem i chorobą wieńcową. Ponadto jest odpowiedzialna za optymalne utrzymywanie białka wchodzącego w skład HDL, dzięki czemu zapobiega spadkowi tzw. dobrego cholesterolu. Badania naukowe udowodniły, że witamina D ma znaczny wpływ w profilaktyce rozwoju nowotworów (głównie piersi, prostaty i jelita grubego). Okazuje się również, że właściwy poziom witaminy D w organizmie nie tylko może hamować powstawanie i rozwój komórek rakowych, ale również wspomagać apoptozę, czyli przyspieszać ich śmierć. 

Zobacz film: Witamina D - witamina życia. Źródło: Dzień Dobry TVN

Ta szczególna witamina odgrywa rolę w wyrównywaniu poziomu cukru we krwi, a zatem jest szczególnie ważna dla diabetyków, ponieważ zmniejsza ryzyko pojawienia się komplikacji cukrzycowych, takich jak choroby układu krążenia, wzroku oraz nerek. W związku z tym ważne jest w profilaktyce cukrzycy typu 2 utrzymywanie tej witaminy w optymalnym stężeniu. Witamina D jest również ważna dla osób dbających o linię, ponieważ pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę. Substancja ta wraz z wapniem zmniejsza produkcję kortyzolu (hormon stresu), który odpowiada za odkładanie się tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha. Poza tym utrzymujący się odpowiedni poziom witaminy D w organizmie sprzyja wydzielaniu się leptyny, czyli hormonu odpowiedzialnego za odczuwanie sytości.

Zobacz film: Słoneczna witamina D. Źródło: Dzień Dobry TVN

Źródła witaminy D – promienie słoneczne, jaja, tłuste ryby, suplementy

Witamina D jest substancją rozpuszczalną w tłuszczach oraz jest magazynowana w wątrobie. Można ją uzyskać dwoma sposobami: wystawiając się na ekspozycję słońca lub przyjmując ją wraz z pożywieniem. Najważniejszym sposobem pozyskania tej substancji jest światło słoneczne – synteza tej witaminy przez skórę potrafi pokryć 90% dziennego zapotrzebowania. Jednak ten sposób jest ściśle zależny od rasy człowieka oraz kraju, w którym żyje. W Polsce jest problem z uzyskaniem właściwego poziomu tej witaminy. Drugie źródło tej witaminy, również nie daje pełnego stężenia, ponieważ ta substancja znajduje nielicznych tłustych rybach, takich jak węgorz, śledź, dorsz, łosoś, makrela. Nieznaczne ilości witaminy D można znaleźć również w żółtkach jaj, mleku i serze szwajcarskim, ale aby utrzymać optymalny poziom witaminy D, należałoby jeść codziennie ryby, jajka i ser w ogromnych ilościach. W związku z tym ludzie sięgają po preparaty zawierające witaminę D, które można zakupić w każdej aptece. Niestety mogą pojawić się przedawkowania witaminy D, ponieważ jedynym sposobem na określenie właściwej dawki preparatu jest kosztowne badanie krwi.

Zobacz także: Hiperwitaminoza: objawy i przyczyny nadmiaru witamin A, D, E, C, K i z grupy B

Zobacz film: Rola witaminy D w naszym organizmie. Źródło: Wiem, co jem. Wiem, co kupuję

Zagrożenia oraz ich objawy związane z nadmiarem witaminy D

Nadmiar witaminy D w organizmie może być bardzo niebezpieczny, ponieważ może prowadzić do zatrucia organizmu. Przedawkowanie jej sprzyja utlenianiu lipidów błon komórkowych zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe i tym samym prowadzi do powstawania szkodliwych nadtlenków. Ponadto sprzyja to odkładaniu się wapnia w tkankach, który w za dużych ilościach powoduje zaburzenia w pracy serca oraz choroby nerek. Nadmiar tej witaminy zwiększa ryzyko pojawienia się kamicy nerek i pęcherzyka żółciowego. Szczególnie niebezpieczna jest hiperwitaminoza w czasie ciąży, ponieważ może powodować deformację płodu i chorób układu kostnego u noworodka. Objawy przedawkowania witaminy D są związane z hiperkalcemią, czyli podwyższonym poziomem wapnia w surowicy krwi. Wówczas można zaobserwować następujące objawy:

  • brak apetytu,
  • nudności i wymioty,
  • zaparcia,
  • biegunkę,
  • wzmożone pragnienie,
  • nadmierne pocenie się,
  • ból głowy,
  • wielomocz,
  • powiększenie wątroby i śledziony,
  • obniżone napięcie mięśniowe,
  • nadpobudliwość,
  • drgawki,
  • w niektórych przypadkach śpiączkę.


Data aktualizacji: 14.06.2018,
Opublikowano: 25.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego

Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.

Czytaj więcej
Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.

Czytaj więcej
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Gdzie jest go najwięcej? 

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.

Czytaj więcej
Kobalt – właściwości, rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru

Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.

Czytaj więcej