Erytrol nie taki zdrowy? Badacze mają niepokojące ustalenia 

Czy erytrol może szkodzić?

Erytrytol (erytrol) to popularny dodatek do żywności, uznawany jest również za zdrowszą alternatywę dla cukru. Najnowsze badania pokazują jednak, że substancja nie jest tak bezpieczna, jak sądzono. Naukowcy sugerują, że sprzyja m.in. udarom oraz zawałom.

Co to jest erytrol?

Erytrol naturalnie występuje w owocach oraz produktach poddanych fermentacji. Stanowi też częsty dodatek do żywności. Substancja jest o 50-70 proc. słodsza od zwykłego cukru, ale znacznie mniej od niego kaloryczna. 

Dlatego też przez wielu specjalistów uznawany był za bezpieczniejszy i znacznie zdrowszy zamiennik cukru. Niestety najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców Cleveland Clinic sugerują, że erytrol przyczynia się do rozwoju udaru, zawału, a także zakrzepicy

Erytrol - czy jest niebezpieczny dla zdrowia?

Eksperci doszli do tych niepokojących wniosków po przeanalizowaniu próbek krwi pobranych od blisko 3 tysięcy osób, które uczestniczyły w dwóch innych badaniach przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych i Europie. Ich celem było ustalenie, czy nadwaga oraz cukrzyca sprzyjają zawałom oraz udarom mózgu.

Zebrane dane jednoznacznie pokazały, że osoby, u których stężenie erytrolu we krwi było najwyższe były nawet dwa razy bardziej narażone na zawał lub udar w ciągu 3 kolejnych lat w porównaniu z osobami niskim poziomem tego związku w organizmie.

Czy etrytrol sprzyja zakrzepicy? 

Na tym jednak nie koniec. Badanie przeprowadzone na niewielkiej grupie osób (uczestników eksperymentu było zaledwie ośmiu) pokazało, że erytrol ma swój udział w rozwoju zakrzepicy. Po przebadaniu próbek krwi pobranych od uczestników - na potrzeby eksperymentu każdy z nich przyjmował ok. 30 gramów erytrolu - poziom substancji w organizmie był bardzo wysoki (z ok. 4 mikromoli na litr (mcmol/l) podniósł się do 6000 mcmol/l) i utrzymywał się przez kolejne dwa dni.

Po przeanalizowaniu danych naukowcy doszli do wniosku, że erytrol ma negatywny wpływ na układ krzepnięcia - zwiększa aktywność płytek krwi oraz skłonność do powstawania zakrzepów.

Mimo że badania przeprowadzono na niewielkiej grupie i konieczne są dalsze obserwacje, to w ocenie specjalistów osoby z otyłością, nadwagą, cukrzycą typu 2 powinny wyeliminować z diety erytrol.

Zobacz wideo: Czym zastąpić cukier? 

36,6 

Źródło: Nature Medicine

Data aktualizacji: 04.03.2023,
Opublikowano: 02.03.2023 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej