Dysfagia. Jak poradzić sobie z zaburzeniami połykania?

Fot: contrastwerksatt / fotolia.com

Dysfagia, czyli zaburzenia połykania, może pojawić się w każdym momencie życia i być spowodowana różnymi czynnikami. Nigdy nie należy jej jednak lekceważyć, ponieważ często towarzyszy bardzo poważnym jednostkom chorobowym.

Dysfagia najczęściej występuje u dzieci i osób starszych. Mylnie przypisuje się ją silnym emocjom lub zaburzeniom psychicznym, jednak zwykle nie ma z nimi nic wspólnego. Po zaobserwowaniu tego objawu należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza w celu ustalenia prawdziwej przyczyny problemu.

Co to jest dysfagia?

Połykanie pokarmu należy do elementarnych czynności naszego organizmu. Bez niego niemożliwe byłoby przyswajanie pożywienia i płynów, co błyskawicznie doprowadziłoby do odwodnienia lub niedożywienia. Połykanie jest procesem mimowolnym i nie wymaga od nas szczególnego skupienia, toteż zwykle nie zwracamy na nie szczególnej uwagi. Jest jednak bardzo skomplikowane i wiąże się ze skoordynowaną pracą wielu mięśni i narządów – udział biorą w nim m.in. mięśnie twarzy, język, gardło, przełyk i mięśnie oddechowe. Nad całym procesem czuwa ośrodkowy układ nerwowy i to zwykle problemy z nim przekładają się na dysfagię, czyli zaburzenia połykania. Chory może skarżyć się na utrudnione przełykanie, często wydaje mu się, że część pokarmu zalega w przełyku.

Dysfagia – przyczyny

Proces połykania przebiega etapowo – poszczególne fazy i patologie charakterystyczne dla ich trwania mają odzwierciedlenie w odpowiedniej klasyfikacji:

  • Faza ustno-gardłowa – to pierwszy etap przełykania, w którym układ nerwowy koordynuje pracę mięśni w celu przemieszczenia pokarmu do przełyku. Za wystąpienie tego rodzaju dysfagii odpowiadają najczęściej choroby ośrodkowego układu nerwowego, w tym udar, stwardnienie rozsiane czy guzy mózgu. Może do niej doprowadzać również cukrzyca, zapalenie mięśni albo choroby nowotworowe – guzy krtani i tarczycy.
  • Faza przełykowa – dochodzi do niej, kiedy pokarm znajduje się w przełyku. Dalszy ruch kęsów nie jest już od nas zależny i odbywa się mimowolnie. Najczęściej doprowadza do niego przeszkoda mechaniczna – guzy nowotworowe, ciała obce znajdujące się w przełyku, następstwa poparzeń i zażywania niektórych leków.

Aby właściwie zdiagnozować istotę problemu, należy dokładnie przyjrzeć się objawom towarzyszącym dysfagii i przeprowadzić szereg badań. Zaburzenia połykania bardzo często łączą się z nowotworami jamy ustnej, gardła, przełyku i języka, mogą być także powodowane przez inne guzy, znajdujące się w obrębie przełyku. Oprócz tego często obserwuje się je w przebiegu choroby Parkinsona, miastenii, pląsawicy Huntingtona i stwardnienia zanikowego bocznego.

Dysfagia – objawy

Chociaż dysfagia sprowadza się do zaburzeń połykania, jest związana również z szeregiem innych objawów. Chorzy zwykle skarżą się na:

  • chrypkę,
  • świszczący oddech,
  • czkawkę,
  • kaszel – to objaw problemów z przełykiem,
  • nieprzyjemny zapach z ust związany z zaleganiem pokarmu,
  • ból w czasie przełykania,
  • zgagę – najpowszechniejszy objaw choroby refluksowej.

Leczenie dysfagii

Leczenie dysfagii przede wszystkim wiąże się z koniecznością usunięcia problemu, który do niej doprowadza. Najważniejsza okazuje się prawidłowa diagnostyka. W przypadku występowania guzów w sąsiedztwie przełyku należy je usunąć, podczas refluksu żołądkowo-przełykowego stosuje się leki zobojętniające. W przebiegu poważnych i skomplikowanych chorób neurologicznych ważne jest nie tylko wyleczenie pierwotnego problemu i specjalistą zajmującym się problemami żywieniowymi. Choremu można pomóc poprzez ułatwienie przełykania w dysfagii – należy przygotowywać potrawy o odpowiedniej, rzadkiej konsystencji, otoczyć go zrozumieniem i zapewnić komfort psychiczny.

Dysfagia u dzieci

Na dysfagię mogą cierpieć również dzieci. W ich przypadku przyczynami bywają nie tylko zaburzenia neurologiczne, ale także problemy z niewłaściwym ukształtowaniem mięśni twarzoczaszki lub opóźnienie rozwoju. Dysfagia u dzieci jest szczególnie niebezpieczna – w przeciwieństwie do osób dorosłych, niemożliwe staje się wskazanie niektórych objawów, poza tym wrażliwy organizm niemowlaka jeszcze szybciej ulega odwodnieniu lub niedożywieniu. Aby zapobiec poważnym konsekwencjom, należy uważnie przyglądać się dziecku. Powodem do zaniepokojenia powinna być zaburzona motoryka warg, języka i szczęki przy przejściu na pokarm stały. Jeżeli coś wzbudza podejrzenia rodzica, powinien on niezwłocznie skonsultować się z pediatrą.

Dysfagia u osób starszych

Dysfagia często pojawiają się wraz z wiekiem i jest związana z osłabieniem mięśni biorących udział w przełykaniu pokarmu. W takim przypadku należy zadbać o formę posiłków – ich konsystencja powinna ułatwiać połykanie, porcje nie mogą być zbyt duże, jednak zbilansowane kaloryczne, tak aby w odpowiedni sposób odżywiać chorego. Znaczne problemy podczas dysfagii u osób starszych powoduje również spożywanie napojów – aby ułatwić ich przyjmowanie, można je zagęścić. Ponadto apteki oferują specjalne preparaty odżywcze, przeznaczone dla osób z zaburzeniami połykania.

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy. Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 17.12.2017,
Opublikowano: 03.09.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej
Cukrzyca ciążowa. Czym jest i jak wygląda leczenie?

Cukrzyca to stan, kiedy w krwioobiegu znajduje się za dużo glukozy. Jest to spowodowane niedoborem insuliny, czyli hormonu, który reguluje i obniża poziom glukozy we krwi. Nieleczona cukrzyca ciążowa może skutkować groźnymi powikłaniami. Dlatego tak ważne jest jej wczesne zdiagnozowanie i leczenie. Sprawdź, jakie są objawy cukrzycy ciążowej. 

Czytaj więcej