Diagnostyka refluksu żołądkowo-przełykowego, czyli pH-metria

Fot: Antonio_Diaz / gettyimages.com

Badanie, jakim jest pH-metria, może być wykonane w każdej grupie wiekowej, zarówno u dzieci, jak i u dorosłych. Jednak w obliczu innych metod diagnostycznych nie jest już standardem diagnostyki choroby refleksowej przełyku.

Pomiar stężenia jonów wodorowych w dolnym odcinku przełyku poprzez zastosowanie odpowiedniej sondy wkładanej przez nos to pH-metria. Pozwala na określenie kwasowości w dolnym odcinku przełyku, czyli ile soku żołądkowego się tam przedostaje. Jest to badanie przydatne przy podejrzeniu choroby refleksowej przełyku, ponieważ pozwala zarówno potwierdzić, jak i wykluczyć daną chorobę.

Kiedy wykonuje się pH-metrię przełyku?

Pomiar pH-metrii można wykonać w każdej grupie wiekowej, zarówno u dzieci, jak i u dorosłych. Głównym do niego wskazaniem jest choroba refluksowa przełyku. Przeprowadza się je w celach diagnostycznych, ale też jako metodę monitorowania leczenia. Badanie jest przydatne, gdy pacjent zgłasza się do lekarza z dolegliwościami typu bóle zamostkowe czy pieczenie za mostkiem (popularnie określane zgagą). Czasami choroba refluksowa może przebiegać pod maską nawracających infekcji dróg oddechowych, czyli chory skarży się na nawracający kaszel bądź chrypkę.

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy? Źródło: 36,6.

Badanie pH-metrii przełyku – na czym polega?

Lekarz początkowo znieczula błonę śluzową nosa oraz gardła, najczęściej za pomocą żelu lub aerozolu zawierającego środek miejscowo znieczulający. Dlatego też pH-metria nie boli. Jedynie początkowo może być nieprzyjemna podczas wkładania sondy. Sonda wykorzystywana do badania jest cienka, zakłada się ją przez nos i umieszcza na około 5 cm nad dolnym zwieraczem przełyku. Koniec sondy znajdujący się w przełyku mierzy stężenie jonów wodorowych. Koniec zewnętrzny jest przypięty do odpowiedniego rejestratora, który przyczepia się np. do paska spodni. Aby zapobiec przesuwaniu się sondy, przylepia się ją plastrem do skóry.

Przez 24 godziny podczas pH-metrii urządzenie rejestruje zmiany pH w przełyku. Poza pomiarami pH ważne jest, by chory notował dokładnie godziny spożywanych posiłków, czas ich spożycia, a także pojawianie się dolegliwości. Powinien również zaznaczać, kiedy znajduje się w spoczynku, a kiedy podczas wysiłku. Dopiero to pozwala na dokładną analizę i wyciągnięcie wniosków dotyczących badania.

Przygotowanie do pH-metrii

Konieczne jest odstawienie wszystkich leków mogących wpłynąć na wynik pH-metrii na kilka dni przed badaniem. Zalicza się tu:

  • nitraty,
  • inhibitory pompy protonowej,
  • substancje zobojętniające kwas żołądkowy,
  • blokery receptora H2,
  • blokery receptorów wapniowych.

Ponadto zaleca się pozostanie na czczo w dniu badania (co najmniej 6 godzin od ostatniego posiłku).

Przeciwwskazania do wykonania pH-metrii

Tak naprawdę pH-metria zalicza się do bezpiecznych badań. Można ją wykonać nawet u kobiet w ciąży i dzieci. Zdecydowanym przeciwwskazaniem są zaburzenia krzepnięcia krwi, a także podejrzenie bądź stwierdzenie niedrożności przełyku. Są również przeciwwskazania określane jako względne, czyli lekarz podejmuje decyzję, czy w danym przypadku wykonać badanie czy też nie. Zalicza się do nich jakiekolwiek owrzodzenia, uchyłki oraz żylaki.

Badanie nie niesie żadnych powikłań, jedynie można spodziewać się delikatnego, krótkotrwałego krwawienia z nosa, szczególnie u dzieci. Ustępuje jednak ono samoistnie i nie powinno budzić niepokoju.

Rozpoznawanie refluksu a pH-metria u dzieci

Do niedawna złotym standardem rozpoznawania choroby refleksowej przełyku była właśnie pH-metria. Jednak obecnie, dysponując innymi metodami diagnostycznymi, rzadziej wykonuje się ją jako pojedyncze badanie. Inne metody, np. wykorzystujące zjawisko oporności, czyli impedancję, stanowią dokładniejszą alternatywę dla pH-metrii. Pozwalają m.in. na rozróżnienie refluksu od np. połykania kwaśnej treści.

Zobacz film: Zgaga. Źródło: 36,6.

Data aktualizacji: 12.06.2018,
Opublikowano: 12.06.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej
Cukrzyca ciążowa. Czym jest i jak wygląda leczenie?

Cukrzyca to stan, kiedy w krwioobiegu znajduje się za dużo glukozy. Jest to spowodowane niedoborem insuliny, czyli hormonu, który reguluje i obniża poziom glukozy we krwi. Nieleczona cukrzyca ciążowa może skutkować groźnymi powikłaniami. Dlatego tak ważne jest jej wczesne zdiagnozowanie i leczenie. Sprawdź, jakie są objawy cukrzycy ciążowej. 

Czytaj więcej